Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τραμπ: Ο αρχηγός του ISIS πέθανε «σαν σκυλί» και «σαν δειλός»

Ο αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος Ντό­ναλντ Τραμπ ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα πως ο φυγά­δας αρχη­γός του Ισλα­μι­κού Κρά­τους Αμπού Μπα­κρ αλ-Μπαγκ­ντά­ντι σκο­τώ­θη­κε σε επι­δρο­μή μελών των αμε­ρι­κα­νι­κών ειδι­κών δυνά­με­ων στη βορειο­δυ­τι­κή Συρία, ένα μεί­ζον πλήγ­μα σε βάρος της τζι­χα­ντι­στι­κής οργάνωσης.

Ο Μπαγκ­ντά­ντι σκο­τώ­θη­κε όταν στη διάρ­κεια της επι­δρο­μής ανα­τί­να­ξε το γιλέ­κο με τα εκρη­κτι­κά που φορού­σε, δήλω­σε ο Τραμπ σε τηλε­ο­πτι­κή ομι­λία του προς το έθνος από τον Λευ­κό Οίκο. Τα απο­τε­λέ­σμα­τα των τεστ που έγι­ναν μετά την επι­δρο­μή έδει­ξαν πως επρό­κει­το πράγ­μα­τι για τον Μπαγκ­ντά­ντι, πρόσθεσε.

«Ήταν ένας αρρω­στη­μέ­νος αχρεί­ος άνθρω­πος και τώρα έφυ­γε», δήλω­σε ο Τραμπ.

«Ο φονιάς, που προ­σπα­θού­σε τόσο σκλη­ρά να εκφο­βί­σει άλλους, πέρα­σε τις τελευ­ταί­ες στιγ­μές του στον από­λυ­το φόβο, πανι­κό και τρό­μο, τρο­μο­κρα­τη­μέ­νος από τις αμε­ρι­κα­νι­κές δυνά­μεις που έρχο­νταν ενα­ντί­ον του», δήλω­σε ο ρεπου­μπλι­κά­νος πρόεδρος.

Ο Τραμπ πρό­σθε­σε πως ο Μπαγκ­ντά­ντι σκο­τώ­θη­κε αφού έτρε­ξε μέσα σ’ ένα αδιέ­ξο­δο τού­νελ. Πρό­σθε­σε δε πως ο Μπαγκ­ντά­ντι πέθα­νε «σαν σκυ­λί» και «σαν δειλός».

«Έφτα­σε στο τέλος του τού­νελ ενώ τα σκυ­λιά μας τον κυνη­γού­σαν. Πυρο­δό­τη­σε το γιλέ­κο του και σκο­τώ­θη­κε ο ίδιος και τα τρία παι­διά του. Το πτώ­μα του δια­με­λί­σθη­κε από τις εκρή­ξεις. Το τού­νελ κατέρ­ρευ­σε πάνω του», πρό­σθε­σε ο Τραμπ.

Το Ρόι­τερ σχο­λιά­ζει πως πρό­κει­ται για μια μεγά­λη νίκη του Τραμπ σε μια περί­ο­δο που αντι­με­τω­πί­ζει έρευ­να την οποία προ­ω­θούν οι Δημο­κρα­τι­κοί για την παρα­πο­μπή του. Το πρα­κτο­ρείο σημειώ­νει πως ο φόνος του Μπαγκ­ντά­ντι, που μπο­ρεί τελι­κά να είναι ένα από τα σημα­ντι­κό­τε­ρα επι­τεύγ­μα­τα του Τραμπ στον τομέα της εθνι­κής ασφά­λειας, θα βοη­θή­σει τον ρεπου­μπλι­κα­νό πρό­ε­δρο να φανεί ισχυ­ρός καθώς δίνει μάχη κατά της έρευ­νας σε βάρος του που άρχι­σαν οι Δημο­κρα­τι­κοί τον περα­σμέ­νο μήνα.

isis1

Αντάλλαξαν πληροφορίες πριν την επιδρομή στην Ιντλίμπ κατά του αλ Μπαγκντάντι

Ο τουρ­κι­κός στρα­τός και η αμε­ρι­κα­νι­κή στρα­τιω­τι­κή διοί­κη­ση αντάλ­λα­ξαν πλη­ρο­φο­ρί­ες πριν την επι­δρο­μή Αμε­ρι­κα­νών μελών των ειδι­κών δυνά­με­ων στην επαρ­χία Ιντλίμπ της βορειο­δυ­τι­κής Συρί­ας, με στό­χο τον επι­κε­φα­λής του «Ισλα­μι­κού Κρά­τους» Αμπού Μπα­κρ αλ Μπαγκ­ντά­ντι, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα το τουρ­κι­κό υπουρ­γείο Άμυνας.

«Πριν την αμε­ρι­κα­νι­κή επι­χεί­ρη­ση στην επαρ­χία Ιντλίμπ της Συρί­ας χθες το βρά­δυ υπήρ­ξε ανταλ­λα­γή πλη­ρο­φο­ριών και συντο­νι­σμός μετα­ξύ των στρα­τιω­τι­κών διοι­κή­σε­ων και των δύο χωρών», ανα­φέ­ρει. Μάλι­στα, όπως δήλω­σε ανώ­τε­ρος Τούρ­κος αξιω­μα­τού­χος, εξ όσων γνω­ρί­ζει, ο αλ Μπαγκ­ντά­ντι είχε φτά­σει στην περιο­χή όπου διε­ξή­χθη η επι­χεί­ρη­ση των ΗΠΑ 48 ώρες νωρίτερα.

Ο ίδιος τόνι­σε ότι ο τουρ­κι­κός στρα­τός είχε ενη­με­ρω­θεί εκ των προ­τέ­ρων για την αμε­ρι­κα­νι­κή επι­δρο­μή στη Συρία.

isis2

Σήμε­ρα το πρωί το αντι­κυ­βερ­νη­τι­κό «Συρια­κό Παρα­τη­ρη­τή­ριο Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των» ανα­κοί­νω­σε ότι οκτώ ελι­κό­πτε­ρα επι­τέ­θη­καν μετά τα μεσά­νυ­χτα σε ένα σπί­τι και ένα όχη­μα στα περί­χω­ρα του χωριού Μπα­ρί­σα στην Ιντλίμπ, με απο­τέ­λε­σμα να σκο­τω­θούν εννέα άνθρωποι.

Πηγή: ΑΠΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο