Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, ανασύρθηκαν ζωντανοί 296 ώρες μετά τον σεισμό

Περισ­σό­τε­ροι από 45.000 άνθρω­ποι έχουν χάσει τη ζωή τους στον σει­σμό που έπλη­ξε την Τουρ­κία και τη Συρία και ο απο­λο­γι­σμός ανα­μέ­νε­ται να αυξη­θεί δρα­μα­τι­κά καθώς 264.000 δια­με­ρί­σμα­τα έχουν κατα­στρα­φεί στην Τουρ­κία και πολ­λοί άνθρω­ποι εξα­κο­λου­θούν να αγνο­ού­νται στην χει­ρό­τε­ρη κατα­στρο­φή στη σύγ­χρο­νη ιστο­ρία της χώρας.

Έντε­κα ημέ­ρες μετά τον φονι­κό σει­σμό, τρεις επι­ζώ­ντες απε­γκλω­βί­στη­καν χθες, Παρα­σκευή, από τα ερεί­πια κτι­ρί­ων στην Τουρ­κία. Ο απο­λο­γι­σμός των νεκρών στη χώρα παρα­μέ­νει στους 39.672, ενώ στην γει­το­νι­κή Συρία έχουν ανα­φερ­θεί πάνω από 5.800 θάνα­τοι. Ο απο­λο­γι­σμός στην Συρία παρα­μέ­νει ο ίδιος για μέρες.

Τρεις άνθρω­ποι, μετα­ξύ των οποί­ων ένα παι­δί, ανα­σύρ­θη­καν σήμε­ρα ζωντα­νοί από τα ερεί­πια κτι­ρί­ου στην Αντά­κια (Αντιό­χεια), στην επαρ­χία Χατάι, στη νότια Τουρ­κία, 296 ώρες μετά τον σει­σμό των 7,8 βαθ­μών που έπλη­ξε στις 6 Φεβρουα­ρί­ου την Τουρ­κία και τη Συρία και προ­κά­λε­σε τον θάνα­το πάνω από 45.000 ανθρώ­πων στις δύο χώρες.

Ωστό­σο ο ένας από τους τρεις επι­ζώ­ντες πέθα­νε μέσα σε λίγα λεπτά από τη διά­σω­σή του, μετέ­δω­σε το τουρ­κι­κό ιδιω­τι­κό τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο NTV.

Οι άλλοι δύο που ανα­σύρ­θη­καν από τα ερεί­πια 13 ημέ­ρες μετά τον κατα­στρο­φι­κό σει­σμό, ο ένας εκ των οποί­ων είναι παι­δί, δια­κο­μί­στη­καν στο νοσοκομείο.

Η ηλι­κία και τα ονό­μα­τα των δια­σω­θέ­ντων δεν έχουν γίνει μέχρι στιγ­μής γνωστά.

Οι τρεις επι­ζώ­ντες ανα­σύρ­θη­καν από τα ερεί­πια από ομά­δες δια­σω­στών της Τουρ­κί­ας και του Κιρ­γι­στάν, σύμ­φω­να με τα τουρ­κι­κά μέσα ενημέρωσης.

Χθες, Παρα­σκευή, το βρά­δυ κι άλλος επι­ζών, ένας άνδρας ηλι­κί­ας 45 ετών, ανα­σύρ­θη­κε από τα ερεί­πια 278 ώρες μετά τον σει­σμό, στην επαρ­χία Χατάι, στην οποία βρί­σκε­ται η Αντά­κια, η οποία υπέ­στη μεγά­λη κατα­στρο­φή από τον σεισμό.

Οι πιθα­νό­τη­τες να υπάρ­χουν επι­ζώ­ντες δεί­χνουν εφε­ξής πιο μικρές γύρω από το επί­κε­ντρο του σει­σμού που βρί­σκε­ται πιο βόρεια, σε ορει­νές περιο­χές όπως το Καχρα­μαν­μα­ράς, και ακό­μη και σε περιο­χές όπου υπάρ­χει χιό­νι, όπως το Ελμπι­στάν και το Αντι­για­μάν, όπου το θερ­μό­με­τρο έπε­σε τη νύχτα ως τους ‑15 βαθ­μούς Κελ­σί­ου, σύμ­φω­να με ομά­δες του AFP.

Θυμός

Ούτε η Τουρ­κία ούτε η Συρία έχουν ανα­κοι­νώ­σει πόσοι άνθρω­ποι εξα­κο­λου­θούν να αγνο­ού­νται μετά τον σεισμό.

Μετα­ξύ των οικο­γε­νειών που εξα­κο­λου­θούν να περι­μέ­νουν νέα για τους συγ­γε­νείς τους στην Τουρ­κία αυξά­νε­ται ο θύμος για, σύμ­φω­να με τους ίδιους, διε­φθαρ­μέ­νες οικο­δο­μι­κές πρα­κτι­κές και μια αστι­κή ανά­πτυ­ξη με πολ­λά ψεγά­δια που είχε ως απο­τέ­λε­σμα να καταρ­ρεύ­σουν χιλιά­δες σπί­τια και επιχειρήσεις.

Ένα τέτοιο κτί­ριο ήταν το Ronesans Rezidans, το οποίο κατέρ­ρευ­σε στην Αντά­κια, σκο­τώ­νο­ντας εκατοντάδες.

“Λεγό­ταν ότι ήταν ασφα­λές για σει­σμούς, αλλά μπο­ρεί­τε να δεί­τε το απο­τέ­λε­σμα”, δήλω­σε ο 47χρονος Χαμ­ζά Αλπα­σλάν, ο αδελ­φός του οποί­ου ζού­σε στην πολυ­κα­τοι­κία. “Είναι σε φρι­κτή κατά­στα­ση. Δεν υπάρ­χει ούτε το τσι­μέ­ντο ούτε τα κατάλ­λη­λα σίδε­ρα μέσα σε αυτό. Είναι πραγ­μα­τι­κά μια κόλαση”.

Η Τουρ­κία έχει δεσμευ­τεί να διε­ξα­χθεί έρευ­να σε βάρος οποιου­δή­πο­τε υπάρ­χει υπο­ψία ότι φέρει ευθύ­νη για την κατάρ­ρευ­ση κτι­ρί­ων και έχει δώσει εντο­λή για την σύλ­λη­ψη πάνω από 100 υπό­πτων, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων κατασκευαστών.

Ο ΟΗΕ απηύ­θυ­νε έκκλη­ση την Πέμ­πτη για τη συγκέ­ντρω­ση πάνω από 1 δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ου δολα­ρί­ων σε κεφά­λαια για την επι­χεί­ρη­ση παρο­χής βοή­θειας στην Τουρ­κία και 400 εκα­τομ­μυ­ρί­ων δολα­ρί­ων για να παρα­σχε­θεί βοή­θεια στους Σύρους.

 

Σάπιες ζωές, του Ανδρέα Ονουφρίου

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο