Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τρεις έντεκα, τρεις δώδεκα, τρεις δεκαπέντε κι έντεκα…

Γρά­φει ο Βασί­λης Κρί­τσας //

Μπο­ρεί η Άρσε­ναλ του Αρσέν Βεν­γκέρ να βρί­σκει κάθε χρό­νο και πιο γελοίο τρό­πο, για να απο­κλει­στεί νωρίς από την κορυ­φαία δια­συλ­λο­γι­κή διορ­γά­νω­ση (για τους φίλους Τσου-Λου), αλλά αυτό δε μειώ­νει στο παρα­μι­κρό τα φετι­νά κατορ­θώ­μα­τα του Ολυ­μπια­κού, που είναι μια ανά­σα κι ένα βαθ­μό μακριά από την πρό­κρι­σή του στην επό­με­νη φάση, ενώ μπο­ρεί να προ­κρι­θεί ακό­μα και με δύο ήττες ή ήδη από την επό­με­νη αγω­νι­στι­κή, αν η Άρσε­ναλ δεν μπο­ρέ­σει να νική­σει τη Ντι­να­μό Ζάγκρεμπ στο Εμιρέιτς.

Κάπο­τε οι ερυ­θρό­λευ­κοι έπαι­ζαν τελευ­ταία αγω­νι­στι­κή με την Άρσε­ναλ κι έλπι­ζαν να τη βρουν βαθ­μο­λο­γι­κά αδιά­φο­ρη, με την πρό­κρι­ση στο τσε­πά­κι της, για να τη νική­σουν και να πετύ­χουν το δικό τους στό­χο ή να δια­σκε­δά­σουν τις εντυ­πώ­σεις του απο­κλει­σμού τους. Τώρα η Άρσε­ναλ παρα­κα­λά­ει να μη φτά­σει αδιά­φο­ρη από την ανά­πο­δη στο Καραϊ­σκά­κη, ως υψη­λή καλε­σμέ­νη στο πάρ­τι πρό­κρι­σης του Ολυμπιακού.

Κάπο­τε η ομά­δα του Πει­ραιά κυνη­γού­σε τα διπλά στο Τσου-Λου (την κορυ­φαία δια­συλ­λο­γι­κή διορ­γά­νω­ση, για να μην ξεχνιό­μα­στε) με το ψαρο­ντού­φε­κο. Τώρα πέτυ­χε δύο συνε­χό­με­να και τρεις σερί νίκες συνο­λι­κά (επί­δο­ση ρεκόρ), ενώ το διπλό στο Λον­δί­νο άνοι­ξε τη συζή­τη­ση για τη μεγα­λύ­τε­ρη εκτός έδρας νίκη ελλη­νι­κής ομά­δας στην Ευρώ­πη, μπαί­νο­ντας σε κάθε περί­πτω­ση στο Πάν­θεο, δίπλα στα διπλά του ΠΑΟ στο Άμστερ­νταμ (Άγιαξ), του Άρη στη Μαδρί­τη (Ατλέ­τι­κο), του ΠΑΟΚ στο Λον­δί­νο και πάλι (Τότε­ναμ). Έχω στο Λον­δί­νο μια δου­λειά

Τώρα ο Ολυ­μπια­κός έφτα­σε στο σημείο να παί­ζει το ντέρ­μπι κορυ­φής του ομί­λου την επό­με­νη αγω­νι­στι­κή στο Μόνα­χο, με την Μπά­γερν του Γκουαρ­ντιό­λα. Ενώ ο ερυ­θρό­λευ­κος τύπος πανη­γύ­ρι­ζε για­τί μετά την γκέ­λα της Μπά­γερν με την Άιντραχτ στην Μπου­ντε­σλί­γκα, οι πρω­τα­θλη­τές Ελλά­δας είναι η μόνη ομά­δα στην Ευρώ­πη, που δια­τη­ρεί το από­λυ­το στο πρω­τά­θλη­μά της και εξα­σκεί­ται στην προ­παί­δεια του τρία. Κι ίσως κάπο­τε, εκτός από την προ­παί­δεια, φτά­σου­με και στην πολυ­πό­θη­τη αθλη­τι­κή παιδεία.

Κι εδώ είναι το «παρά­δο­ξο» της υπό­θε­σης. Όσο ο εγχώ­ριος αντα­γω­νι­σμός ήταν σχε­τι­κά υψη­λός στην Άλφα Εθνι­κή, ο πρω­τα­θλη­τής Ολυ­μπια­κός έτρω­γε κατρα­πα­κιές εκτός συνό­ρων, όπου η διά­κρι­ση ερχό­ταν ως εξαί­ρε­ση στον κανό­να, κι ύστε­ρα έψα­χνε τον τίτλο ως βάλ­σα­μο στις πλη­γές του. Μέσα πάμε καλά…
Τα τελευ­ταία χρό­νια που παί­ζει χωρίς αντί­πα­λο στην Ελλά­δα, προ­κρί­νε­ται κάθε δεύ­τε­ρη χρο­νιά από τους ομί­λους και βάζει τις βάσεις για κάτι ακό­μα καλύ­τε­ρο, χρό­νο με τα χρόνο.

Ένα ακό­μα ποδο­σφαι­ρι­κό παρά­δο­ξο είναι πως παρά τις εισα­γω­γές-εξα­γω­γές, το πωλη­τή­ριο στους καλύ­τε­ρους παί­κτες που ψάχνουν το άλμα στην Ευρώ­πη, και τα πολ­λά μετα­γρα­φι­κά πάρε-δώσε, που συνή­θως απο­βαί­νουν εις βάρος της συνο­χής της ομά­δας, αυτή πηγαί­νει κάθε χρό­νο από το καλό στο καλύτερο.

Το ακρι­βώς αντί­θε­το δηλα­δή από το ελλη­νι­κό πρω­τά­θλη­μα, όπου τις τελευ­ταί­ες αγω­νι­στι­κές πρέ­πει να σημειώ­θη­κε ρεκόρ ανα­κοι­νώ­σε­ων δια­μαρ­τυ­ρί­ας για τη διαι­τη­σία, ακό­μα και για το ξύλο της αστυ­νο­μί­ας στις κερ­κί­δες. Κι όπου το από­λυ­το των πρω­τα­θλη­τών είναι στρω­μέ­νο και με κάποιες ευνοϊ­κές διαι­τη­τι­κές απο­φά­σεις, σαν και αυτές στον αγώ­να με τη Βέροια.

Ο Ολυ­μπια­κός δεν έγι­νε βέβαια καλύ­τε­ρος από τη Μπά­γερν, επει­δή έσπα­σε το δικό της από­λυ­το, ούτε θα γίνει με αυτόν τον τρό­πο (εκτός δηλ κι αν μας απο­δεί­ξει κάτι άλλο στο γήπε­δο), αν έχει υψη­λή προ­στα­σία, ακό­μα κι εκεί που δεν τη χρειά­ζε­ται, αν δεν προ­πο­νη­θεί απέ­να­ντι σε αντί­πα­λους που παί­ζουν για να τον κερ­δί­σουν και δε βρί­σκουν εξω­α­γω­νι­στι­κά εμπό­δια στο δρό­μο τους. Κι αυτό το κατα­λα­βαί­νουν καλύ­τε­ρα οι ίδιοι οι οπα­δοί του, ή τέλος πάντων όσοι κόκ­κι­νοι φίλα­θλοι δεν αγα­πά­νε μόνο τη νίκη, αλλά και το ίδιο το παιχνίδι.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο