Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τρεις αντιπροσωπευτικές ταινίες του Μπέργκμαν δωρεάν στην ψηφιακή πλατφόρμα ERTflix

Ο Ίνγκ­μαρ Μπέρ­γκ­μαν, μία από τις πιο εμβλη­μα­τι­κές μορ­φές του καλ­λι­τε­χνι­κού κόσμου και ένας από τους κορυ­φαί­ους σκη­νο­θέ­τες και σενα­ριο­γρά­φους του 20ού αιώ­να, έρχε­ται στη δωρε­άν ψηφια­κή πλατ­φόρ­μα ERTflix της κρα­τι­κής τηλε­ό­ρα­σης με τρεις αντι­προ­σω­πευ­τι­κές ται­νί­ες — σταθ­μούς της ζωής του: «Άγριες Φρά­ου­λες», «Φθι­νο­πω­ρι­νή Σονά­τα» και «Φάνι και Αλέ­ξαν­δρος».Ingmar Bergman Μπέργκμαν

Με τη βαθιά ψυχα­να­λυ­τι­κή ματιά του και με το ξεχω­ρι­στό, προ­σω­πι­κό του στίγ­μα ο Μπέρ­γκ­μαν απο­κα­λύ­πτει με τον φακό του τα πιο ενδό­μυ­χα μέρη των ανθρώ­πι­νων σχέ­σε­ων, καθώς και την πάλη του ανθρώ­που με τον Θεό και με την ίδια του την ύπαρξη.

Οι «Άγριες Φρά­ου­λες» είναι δρα­μα­τι­κή ται­νία παρα­γω­γής Σου­η­δί­ας 1957, την οποία ο Μπέρ­γκ­μαν εμπνεύ­στη­κε από ένα ταξί­δι στη γενέ­θλια πόλη του, την Ουψά­λα, και απο­τε­λεί ένα ταξί­δι ενδο­σκό­πη­σης και ανα­ζή­τη­σης στη σου­η­δι­κή επαρ­χία. Παρα­κο­λου­θού­με τον ηλι­κιω­μέ­νο για­τρό Άϊζακ Μποργκ στο ταξί­δι του στην πόλη Λουντ, τα πρό­σω­πα που συνα­ντά, τα οποία συνειρ­μι­κά θα τον φέρουν αντι­μέ­τω­πο με τα όνει­ρα του παρελ­θό­ντος και τις μνή­μες μιας ζωής που έχει μεί­νει πίσω.

Στη «Φθι­νο­πω­ρι­νή Σονά­τα», δρα­μα­τι­κή ται­νία συμπα­ρα­γω­γής Γερ­μα­νί­ας — Σου­η­δί­ας — Μεγά­λης Βρε­τα­νί­ας 1978, η Ίνγκριντ Μπέρ­γκ­μαν συνα­ντά το μεγά­λο συμπα­τριώ­τη της δημιουρ­γό και ερμη­νεύ­ει εξαι­ρε­τι­κά τον τελευ­ταίο της ρόλο στη μεγά­λη οθό­νη. Η ται­νία δεί­χνει πώς η συνά­ντη­ση μάνας και κόρης εξε­λίσ­σε­ται σε μια τρο­με­ρή σύγκρου­ση, μέσα από μια σει­ρά εξο­μο­λο­γή­σε­ων που ξεχει­λί­ζουν ταυ­τό­χρο­να από αγά­πη και μίσος.

Το «Φάνι και Αλέ­ξαν­δρος», δρα­μα­τι­κή ται­νία συμπα­ρα­γω­γής Σου­η­δί­ας — Γαλ­λί­ας — Γερ­μα­νί­ας 1982, θεω­ρή­θη­κε από τον Μπέρ­γκ­μαν το δημιουρ­γι­κό του «φινά­λε» και βρα­βεύ­τη­κε με Όσκαρ καλύ­τε­ρης ξενό­γλωσ­σης ται­νί­ας, σκη­νο­γρα­φί­ας, ενδυ­μα­το­λο­γί­ας και φωτο­γρα­φί­ας. Η Φάνι και ο Αλέ­ξαν­δρος, παι­διά μιας οικο­γέ­νειας θεα­τρί­νων, μεγα­λώ­νουν ευτυ­χι­σμέ­να σε ένα ιδα­νι­κό περι­βάλ­λον μέχρι που η ζωή τους συγκλο­νί­ζε­ται από την απώ­λεια του πατέ­ρα τους. Μέσα από τα μάτια των δύο αδελ­φών γνω­ρί­ζου­με όχι μόνο την ταρα­χώ­δη ζωή της οικο­γέ­νειάς τους, αλλά και τις έντο­νες μετα­βο­λές και συγκρού­σεις της σου­η­δι­κής κοι­νω­νί­ας κατά τα πρώ­τα χρό­νια του 20ού αιώνα.

ℹ️   Οι ται­νί­ες είναι δια­θέ­σι­μες μέχρι 13 Σεπτέμβρη.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο