Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τρεις νεκροί και 179 τραυματίες στο αεροπορικό δυστύχημα στην Κωνσταντινούπολη (ΒΙΝΤΕΟ)

Τουρ­κι­κό αερο­σκά­φος της γραμ­μής στο οποίο επέ­βαι­ναν πάνω από 180 άνθρω­ποι έγι­νε τρία κομ­μά­τια όταν, ενώ είχε πίσω του ισχυ­ρούς ανέ­μους, βγή­κε από τον βρεγ­μέ­νο και ολι­σθη­ρό διά­δρο­μο προ­σγεί­ω­σης του διε­θνούς αερο­δρο­μί­ου Sabiha Gökçen, στην ασια­τι­κή πλευ­ρά της Κων­στα­ντι­νού­πο­λης, με απο­τέ­λε­σμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις Τούρ­κοι και δεκά­δες άλλοι άνθρω­ποι να τραυματιστούν.

Η άτρα­κτος του αερο­σκά­φους Boeing 737 της ιδιω­τι­κής τουρ­κι­κής αερο­πο­ρι­κής εται­ρεί­ας χαμη­λού κόστους Pegasus κόπη­κε στα τρία και πήρε φωτιά, σύμ­φω­να με εικό­νες που μετα­δό­θη­καν από το τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο CNN-Türk. Το αερο­σκά­φος, που ολο­κλή­ρω­νε πτή­ση από τη Σμύρ­νη (Ιζμίρ, δυτι­κά), υπέ­στη το δυστύ­χη­μα εξαι­τί­ας των κακών μετε­ω­ρο­λο­γι­κών συν­θη­κών, δήλω­σε ο κυβερ­νή­της της Κων­στα­ντι­νού­πο­λης Αλί Γερ­λί­κα­για. Τρεις τούρ­κοι υπή­κο­οι σκο­τώ­θη­καν και άλλοι 179 άνθρω­ποι τραυ­μα­τί­στη­καν, ανέ­φε­ρε ο υπουρ­γός Υγεί­ας Φαχρε­τίν Κότζα σε δελ­τίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Στο αερο­πλά­νο βρί­σκο­νταν 177 επι­βά­τες και εξα­με­λές πλή­ρω­μα, μετέ­δω­σε το κρα­τι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων Ανα­το­λή· όχι 177 άνθρω­ποι συνο­λι­κά, όπως είχαν δια­βε­βαιώ­σει χθες οι τουρ­κι­κές αρχές. Σύμ­φω­να με μια αντα­πο­κρί­τρια του Γαλ­λι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου επι­τό­που, η άτρα­κτος κόπη­κε σε δύο σημεία μετά την έξο­δο του επι­βα­τι­κού αερο­σκά­φους από τον διά­δρο­μο. Το μπρο­στι­νό μέρος της ατρά­κτου — ο θάλα­μος δια­κυ­βέρ­νη­σης και πολ­λές από τις πρώ­τες σει­ρές καθι­σμά­των-απο­κό­πη­κε και ανα­πο­δο­γύ­ρι­σε. Ένα δεύ­τε­ρο ρήγ­μα ήταν ορα­τό στο ύψος του τελευ­ταί­ου τρί­του του Μπόινγκ, που απο­τε­λεί­ται από τις δέκα τελευ­ταί­ες σει­ρές θέσε­ων και την ουρά του αεροπλάνου.

 

Πτώση σαράντα μέτρων

Ο Γερ­λί­κα­για, ο κυβερ­νή­της της Κων­στα­ντι­νού­πο­λης, ανέ­φε­ρε πως το επι­βα­τι­κό αερο­πλά­νο «ολί­σθη­σε για περί­που εξή­ντα μέτρα» αφού βγή­κε από την πίστα πριν «πέσει από ύψος 30 ως 40 μέτρων» σε πρα­νές. «Το δυστύ­χη­μα μπο­ρού­σε να έχει ακό­μη πιο σοβα­ρές συνέ­πειες», τόνι­σε, υπο­νο­ώ­ντας πως το αερο­πλά­νο θα μπο­ρού­σε να είχε εκρα­γεί. Τουρ­κι­κά ΜΜΕ ανέ­φε­ραν ότι στο αερο­σκά­φος επέ­βαι­ναν πολ­λοί αλλο­δα­ποί, όμως οι εθνι­κό­τη­τές τους δεν είναι ακό­μη γνω­στές. Ούτε η Pegasus, ούτε οι τουρ­κι­κές αερο­πο­ρι­κές αρχές απά­ντη­σαν όταν το Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο ανα­ζή­τη­σε τηλε­φω­νι­κά εκπρο­σώ­πους τους.

Δεκά­δες μέλη σωστι­κών συνερ­γεί­ων έσπευ­σαν στο σημείο όπου έγι­νε το δυστύ­χη­μα υπό έντο­νη βρο­χό­πτω­ση, ενώ άλλοι παρέ­με­ναν στο εξω­τε­ρι­κό του αερο­πλά­νου που φώτι­ζαν ισχυ­ροί προ­βο­λείς ακό­μη και αργά τη νύχτα. Η φωτιά που εκδη­λώ­θη­κε κατα­σβέ­στη­κε γρή­γο­ρα από τους πυρο­σβέ­στες, σύμ­φω­να με το Ανα­το­λή. Εισαγ­γε­λέ­ας της Κων­στα­ντι­νού­πο­λης διε­νερ­γεί έρευ­να για τα αίτια του δυστυ­χή­μα­τος, κατά το ίδιο πρακτορείο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο