Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τροπολογία για α’ κατοικία: Ξηλώνει την όποια προστασία είχε απομείνει για τα λαϊκά νοικοκυριά

Στην κατά­θε­ση της τρο­πο­λο­γί­ας για το διά­δο­χο σχή­μα του νόμου Κατσέ­λη που αφο­ρά στην κατ’ όνο­μα προ­στα­σία της πρώ­της κατοι­κί­ας ανα­μέ­νε­ται να προ­χω­ρή­σει πιθα­νό­τα­τα και σήμε­ρα η κυβέρ­νη­ση, μία ημέ­ρα μετά την άκαρ­πη συνε­δρί­α­ση του Euroworking Group.

Η νέα ρύθ­μι­ση χαμη­λώ­νει αισθη­τά τον πήχη της παρε­χό­με­νης προ­στα­σί­ας και ενσω­μα­τώ­νει μια σει­ρά «κόφτες», αφή­νο­ντας τους δανειο­λή­πτες έκθε­τους στους εκβια­σμούς των τραπεζών.

Το παζά­ρι ανά­με­σα στην κυβέρ­νη­ση και τους θεσμούς για το διά­δο­χο σχή­μα του νόμου Κατσέ­λη είχε εστια­στεί κυρί­ως στα επι­χει­ρη­μα­τι­κά δάνεια. Η πλευ­ρά των θεσμών θεω­ρού­σε ότι δεν θα έπρε­πε να εντα­χθούν στη ρύθ­μι­ση τα επαγ­γελ­μα­τι­κά δάνεια που είχαν ως υπο­θή­κη την πρώ­τη κατοι­κία, προ­κει­μέ­νου να υπάρ­ξει επι­χει­ρη­μα­τι­κό «ξεσκαρ­τά­ρι­σμα».

Τελι­κά, η τρο­πο­λο­γία θα περι­λαμ­βά­νει τα επι­χει­ρη­μα­τι­κά δάνεια, αλλά με πιο αυστη­ρά κρι­τή­ρια σε σχέ­ση με τα υπό­λοι­πα δάνεια. Συγκε­κρι­μέ­να, το όριο προ­στα­σί­ας για τα επι­χει­ρη­μα­τι­κά δάνεια δια­μορ­φώ­νε­ται στις 175.000 ευρώ. Για τα υπό­λοι­πα δάνεια, η προ­στα­σία θα παρέ­χε­ται σε ακί­νη­τα αντι­κει­με­νι­κής αξί­ας έως 250.000 ευρώ.

Ωστό­σο, στην τρο­πο­λο­γία έχουν ψαλι­δι­στεί ακό­μα περισ­σό­τε­ρο τα περιου­σια­κά κρι­τή­ρια για τα υπερ­χρε­ω­μέ­να νοι­κο­κυ­ριά, όχι μόνο σε σχέ­ση με το νόμο Κατσέ­λη αλλά σε σχέ­ση και με το αρχι­κό κεί­με­νο που επε­ξερ­γά­στη­κε η κυβέρ­νη­ση μαζί με τις τράπεζες.

Η νομο­θε­τι­κή ρύθ­μι­ση προ­βλέ­πει ότι οι κατα­θέ­σεις του δανειο­λή­πτη δεν θα πρέ­πει να ξεπερ­νούν τα 15.000 ευρώ. Επί­σης, εάν οι οφει­λές ξεπερ­νούν τα 20.000 ευρώ, η συνο­λι­κή αξία της ακί­νη­της περιου­σί­ας (εκτός της πρώ­της κατοι­κί­ας) και των μετα­φο­ρι­κών μέσων δεν πρέ­πει να ξεπερ­νά τα 80.000.

Το οικο­γε­νεια­κό εισό­δη­μα του δανειο­λή­πτη δεν θα πρέ­πει να υπερ­βαί­νει τα 12.500 ευρώ. Το ποσό αυτό προ­σαυ­ξά­νε­ται κατά 8.500 ευρώ για το σύζυ­γο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρ­τώ­με­νο μέλος και μέχρι τα τρία εξαρ­τώ­με­να μέλη.

Η τρο­πο­λο­γία ανα­μέ­νε­ται να εντα­χθεί σε νομο­σχέ­διο που εισά­γε­ται αύριο για συζή­τη­ση σε Επι­τρο­πή της Βουλής.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο