Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τροπολογίες της ΚΟ του ΚΚΕ για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και το αφορολόγητο

Η Κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ κατέ­θε­σε στο σχέ­διο νόμου των υπουρ­γεί­ων Εσω­τε­ρι­κών, Εργα­σί­ας, Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης και Κοι­νω­νι­κής Αλλη­λεγ­γύ­ης και Οικο­νο­μι­κών με τίτλο: «Ρύθ­μι­ση οφει­λών προς τους Φορείς Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης, τη Φορο­λο­γι­κή Διοί­κη­ση και τους ΟΤΑ α’ βαθ­μού, Συντα­ξιο­δο­τι­κές ρυθ­μί­σεις Δημο­σί­ου και λοι­πές ασφα­λι­στι­κές και συντα­ξιο­δο­τι­κές δια­τά­ξεις, Ενί­σχυ­ση της προ­στα­σί­ας των εργα­ζο­μέ­νων και άλλες δια­τά­ξεις», δύο τρο­πο­λο­γί­ες, με θέμα:

-«Δια­γρα­φή τόκων, προ­σαυ­ξή­σε­ων και περι­κο­πή οφει­λών των λαϊ­κών οικο­γε­νειών από χρέη προς το Δημό­σιο. Ρυθ­μί­σεις για τα ασφα­λι­στι­κά ταμεία των μη μισθω­τών και των ασφα­λι­σμέ­νων στον ΟΓΑ» και

-«Κατάρ­γη­ση της διά­τα­ξης του νόμου 4472/2017 με την οποία μειώ­νε­ται το αφο­ρο­λό­γη­το για τα εισο­δή­μα­τα μισθω­τών και συντα­ξιού­χων και επέ­κτα­ση του αφο­ρο­λό­γη­του στους αυτοαπασχολούμενους».

Συγκε­κρι­μέ­να με την πρώ­τη τρο­πο­λο­γία το ΚΚΕ προ­τεί­νει τα κάτω­θι, κατ’ άρθρον του νομοσχεδίου:

Άρθρο 1

1. Δια­γρά­φο­νται το σύνο­λο των τόκων και προ­σαυ­ξή­σε­ων για οφει­λές προς το Δημό­σιο μέχρι 20.000 ευρώ και

2. Για τις ως άνω οφει­λές μειώ­νε­ται το αρχι­κό βεβαιω­θέν χρέ­ος κατά 30% για οφει­λέ­τες με ετή­σιο φορο­λο­γη­τέο εισό­δη­μα μέχρι 20.000 ευρώ. Για τους άνερ­γους η δια­γρα­φή της ως άνω οφει­λής ανέρ­χε­ται σε 50%.

Άρθρο 2

Από την ψήφι­ση του παρό­ντος καταρ­γεί­ται η εισφο­ρά αλλη­λεγ­γύ­ης και το τέλος επι­τη­δεύ­μα­τος για φορο­λο­γη­τέα ετή­σια εισο­δή­μα­τα έως 20.000 ευρώ

Άρθρο 3

1. Δια­γρά­φο­νται οι τόκοι και οι προ­σαυ­ξή­σεις για χρέη μέχρι 50.000 ευρώ προς τα ασφα­λι­στι­κά ταμεία των μη μισθω­τών. Για τους ασφα­λι­σμέ­νους στον ΟΓΑ δια­γρά­φο­νται οι τόκοι και οι προ­σαυ­ξή­σεις για χρέη μέχρι 20.000 ευρώ

2. Καταρ­γεί­ται η εισφο­ρά του κλά­δου υγεί­ας και τα χρέη που προ­κύ­πτουν από αυτήν διαγράφονται.

3. Χορη­γεί­ται σύντα­ξη σε όσους έχουν συμπλη­ρώ­σει τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις εφό­σον η συνο­λι­κή οφει­λή δεν ξεπερ­νά τις 50.000 ευρώ.

4. Η οφει­λή που προ­κύ­πτει από τις παρα­πά­νω δια­τά­ξεις προς τα ασφα­λι­στι­κά ταμεία και το Δημό­σιο ρυθ­μί­ζε­ται σε άτο­κες, μηνιαί­ες, ισό­πο­σες, δόσεις, οι οποί­ες σε ετή­σια βάση να μην ξεπερ­νούν το 5% του ετή­σιου φορο­λο­γη­τέ­ου εισο­δή­μα­τος μέχρι ύψους 20.000 ευρώ.

Με τη δεύ­τε­ρη τρο­πο­λο­γία που κατέ­θε­σε, όπως ανα­φέ­ρει το ΚΚΕ στην Αιτιο­λο­γι­κή Έκθε­ση, «ζητά την ουσια­στι­κή αύξη­ση του αφο­ρο­λό­γη­του σε επί­πε­δα που να καλύ­πτει τις βασι­κές λαϊ­κές ανά­γκες και να προ­στα­τεύ­ει τα λαϊ­κά εισοδήματα.

Για τους λόγους αυτούς με την παρού­σα τρο­πο­λο­γία προ­τεί­νε­ται η κατάρ­γη­ση του αντι­λαϊ­κού μέτρου μεί­ω­σης του αφο­ρο­λό­γη­του που προ­βλέ­πε­ται με το άρθρο 10 του Ν. 4472/2017.

Με την παρά­γρα­φο 2 καταρ­γεί­ται το δεύ­τε­ρο εδά­φιο της παρ. 1 του άρθρου 29 του Ν. 4172/13 και επε­κτεί­νε­ται το αφο­ρο­λό­γη­το στους αυτοαπασχολούμενους».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο