Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τρυφεροί πατέρες στο ζωικό βασίλειο

Το αρσενικό που γεννάει τα μωρά του

1 ippokampos

Οι ιππό­κα­μποι έχουν ανα­στρέ­ψει πλή­ρως το κλα­σι­κό μοντέ­λο ρόλων: το αρσε­νι­κό είναι αυτό που μένει έγκυος! Μετά από έναν εκτε­νή ερω­τι­κό χορό ανά­με­σα στον αρσε­νι­κό και τον θηλυ­κό ιππό­κα­μπο, στον οποίο ενώ­νουν τις ουρές τους, το τελευ­ταίο παρά­γει από 150 έως 2000 αυγά. Ο αρσε­νι­κός ιππό­κα­μπος δίνει το σπέρ­μα του. Μετά από 10 έως 12 ημέ­ρες γεν­νιού­νται οι μικροί ιππόκαμποι.

Το βάρος στους ώμους του

2 entoma

Το αρσε­νι­κό γνω­ρί­ζει πώς είναι να κου­βα­λάς το βάρος της φρο­ντί­δας των νεοσ­σών. Το θηλυ­κό βάζει περί­που 100 γονι­μο­ποι­η­μέ­να αυγά στην πλά­τη του αρσε­νι­κού και φεύ­γει. Αυτό νιώ­θει και σωμα­τι­κά την «εγκυ­μο­σύ­νη». Δεν μπο­ρεί πια να πετά­ξει, καθώς τα αυγά κολ­λά­νε στα φτε­ρά του.Οι προ­νύμ­φες εκκο­λά­πτο­νται μετά από μία εβδο­μά­δα και τα κατα­φέρ­νουν αμέ­σως χωρίς τον μπα­μπά τους.

Η φωλιά μου, τα παιδιά μου!

3. caria
Το αρσε­νι­κό ψάρι «αγκα­θε­ρό» χρειά­ζε­ται τη θηλυ­κή σύντρο­φο μόνο για την ανα­πα­ρα­γω­γή. Το αρσε­νι­κό φρο­ντί­ζει μόνο του για το χτί­σι­μο της φωλιάς, τη γονι­μο­ποί­η­ση και ανα­λαμ­βά­νει τη φρο­ντί­δα του μικρού ψαριού. Τα νέα αγκα­θε­ρά εκκο­λά­πτο­νται σε επτά έως δώδε­κα ημέ­ρες, παρα­μέ­νουν όμως στη φωλιά για αρκε­τό καιρό.

Αντρική υπόθεση η ανατροφή των παιδιών

4 ptino
Το αρσε­νι­κό πτη­νό «Μεγά­λη Ρέα» είναι πατέ­ρας με σώμα και ψυχή. Αν και θα μπο­ρού­σε να έχει αρκε­τή βοή­θεια στην ανα­τρο­φή των νεοσ­σών λόγω του «χαρε­μιού» του, προ­τι­μά­ει να τα κάνει όλα μόνος του. Χτί­ζει τη φωλιά, από την οποία τα θηλυ­κά αφού κάνουν τα αυγά τους απο­σύ­ρο­νται. Αυτός κλω­σά­ει, βοη­θώ­ντας στην εκκό­λα­ψη και υπε­ρα­σπί­ζε­ται με σθέ­νος τα παι­διά του. Ακό­μα και την μητέ­ρα, την κρα­τά­ει σε απόσταση.

Μπαμπάς στη ζωή και το θάνατο

5 pigkouinos

Ο αυτο­κρα­το­ρι­κός πιγκουί­νος γνω­ρί­ζει πόσο εξα­ντλη­τι­κή μπο­ρεί να είναι η ανα­τρο­φή των παι­διών. Μετά την ωοτο­κία η μαμά επι­στρέ­φει στη θάλασ­σα για κυνή­γι, ενώ ο μπα­μπάς παίρ­νει το αυγό στα πόδια του κάτω από την κοι­λιά του για να το προ­στα­τέ­ψει από το παγω­μέ­νο κρύο της Ανταρ­κτι­κής. Μετά από περί­που 64 ημέ­ρες, ο μικρός πιγκουί­νος βγαί­νει από το αυγό.

Υπερβολική πατρική αγάπη

6 flamigko

Τα ζευ­γά­ρια φλα­μίν­γκο φρο­ντί­ζουν μαζί τους απο­γό­νους τους. Και τα δύο φύλα ταΐ­ζουν από το ράμ­φος τους νεοσ­σούς τους με το λεγό­με­νο κόκ­κι­νο γάλα, που μοιά­ζει με το γάλα των θηλα­στι­κών. Σε πάρ­κο ζώων στην Αγγλία η αγά­πη ενός ομο­φυ­λό­φι­λου ζευ­γα­ριού φλα­μίν­γκο για τα παι­διά ήταν τόσο μεγά­λη που έκλε­ψε αυγά από άλλες φωλιές για να τα κλω­σή­σει το ίδιο.

Περισσότερη υποστήριξη, περισσότερα παιδιά

7 thilastiko
Στα περισ­σό­τε­ρα είδη θηλα­στι­κών κυριαρ­χεί το κλα­σι­κό μοντέ­λο. Αν ο μπα­μπάς δεν είναι καθό­λου εκεί, συνή­θως δεν έχει καμία σχέ­ση με τους απο­γό­νους του. Ωστό­σο ο πατέ­ρας συνή­θως βοη­θά­ει και ασχο­λεί­ται με τα παι­διά του. Τότε είναι πιο πιθα­νό η μητέ­ρα να απο­κτή­σει και περισ­σό­τε­ρα παιδιά.

Πηγή:  Deutsche Welle

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο