Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τρόφιμα και SARS–CoV-2- Πρακτικές συμβουλές

Με βάση τα μέχρι τώρα επι­στη­μο­νι­κά δεδο­μέ­να, δεν υπάρ­χουν στοι­χεία που να απο­δει­κνύ­ουν ότι τα τρό­φι­μα απο­τε­λούν πηγή ή δίο­δο μετά­δο­σης του νέου ιού, ανα­φέ­ρει ο Εθνι­κός Οργα­νι­σμός Δημό­σιας Υγεί­ας ΕΟΔΥ.

“Επι­στή­μο­νες και αρχές σε όλο τον κόσμο, που παρα­κο­λου­θούν την εξά­πλω­ση του ιού, δεν έχουν ανα­φέ­ρει περι­πτώ­σεις μετά­δο­σης του ιού μέσω των τρο­φί­μων”. Ωστό­σο το Κεντρι­κό Εργα­στή­ριο Δημό­σιας Υγεί­ας σας συστή­νει τα παρα­κά­τω ως καλές πρα­κτι­κές υγιει­νής κατά τον χει­ρι­σμό και την προ­ε­τοι­μα­σία των τρο­φί­μων όπως: Τακτι­κό και επι­με­λές πλύ­σι­μο των χεριών πριν, κατά την διάρ­κεια και μετά την προ­ε­τοι­μα­σία φαγη­τού Επι­με­λές πλύ­σι­μο των χεριών κατά την εναλ­λα­γή χει­ρι­σμού ωμού και μαγει­ρε­μέ­νου φαγη­τού Απο­φυ­γή επα­φής των χεριών με τη μύτη, το στό­μα ή τα μάτια κατά την παρα­σκευή του φαγη­τού. Επι­με­λές πλύ­σι­μο των χεριών πριν την κατα­νά­λω­ση φαγη­τού. Χρή­ση δια­φο­ρε­τι­κών μαχαι­ριών και ξύλων κοπής για τα ωμά και τα μαγει­ρε­μέ­να τρό­φι­μα. Καλό μαγεί­ρε­μα των τρο­φί­μων, ειδι­κά του κρέ­α­τος και των προ­ϊ­ό­ντων του. Καλός καθα­ρι­σμός επι­φα­νειών και σκευών ιδιαί­τε­ρα μετά τον χει­ρι­σμό ωμών τρο­φί­μων (όπως κρέας,πουλερικά, θαλασ­σι­νά) Δεν κατα­να­λώ­νου­με άρρω­στα ζώα ή ζώα που έχουν πεθά­νει από κάποια ασθένεια.

Πηγή: ΑΠΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο