Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τσατισμένη η Τουρκία με την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων «καρφώνει» τις ΗΠΑ και τα παιχνίδια στην περιοχή

Μια δήλω­ση του υπουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών της Τουρ­κάις Μεβλούτ Τσα­βού­σο­γλου με αφορ­μή την ανα­γνώ­ρι­ση τη γενο­κτο­νί­ας των Αρμε­νί­ων από την αμε­ρι­κα­νι­κή βου­λή, είναι ενδει­κτι­κή και απο­κα­λυ­πτι­κή των παι­χνι­διών που παί­ζουν οι ιμπε­ρια­λι­στές στην περιοχή.

Όσον αφο­ρά την ανα­γνώ­ρι­ση της γενο­κτο­νί­ας των Αρμε­νί­ων είναι μια κίνη­ση που συν­δέ­ε­ται με τους συγκυ­ρια­κούς ιμπε­ρια­λι­στι­κούς αντα­γω­νι­σμούς και λιγό­τε­ρο με τη διά­θε­ση απο­κα­τά­στα­σης της ιστο­ρι­κής αλήθειας.

Χθες ο Τούρ­κος υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Μεβλού Τσα­βού­σο­γλου σε ανάρ­τη­σή του στο Twitter υπο­στή­ρι­ξε ότι η Τουρ­κία απέ­τρε­ψε ένα «μεγά­λο παι­γνί­δι» με την εισβο­λή της στη βορειο­α­να­το­λι­κή Συρία — χωρίς να δώσει περισ­σό­τε­ρες διευ­κρι­νί­σεις — ενώ έκρι­νε πως η ψηφο­φο­ρία στη Βου­λή των Αντι­προ­σώ­πων είχε στό­χο να παρ­θεί «εκδί­κη­ση» για αυτή τη στρα­τιω­τι­κή επιχείρηση.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Άγκυρα εκλήθη για εξηγήσεις

Ο Αμε­ρι­κα­νός πρε­σβευ­τής στην Τουρ­κία εκλή­θη σήμε­ρα για εξη­γή­σεις αφού η Βου­λή των Αντι­προ­σώ­πων ψήφι­σε υπέρ της ανα­γνώ­ρι­σης της γενο­κτο­νί­ας των Αρμε­νί­ων πριν έναν αιώ­να και ζήτη­σε την επι­βο­λή κυρώ­σε­ων ενα­ντί­ον της Άγκυ­ρας για τη στρα­τιω­τι­κή της επέμ­βα­ση στη Συρία, μετέ­δω­σε το Anadolu.

Το κρα­τι­κό πρα­κτο­ρείο ανέ­φε­ρε ότι ο πρε­σβευ­τής Ντέ­βιντ Σάτερ­φιλντ εκλή­θη στο υπουρ­γείο Εξωτερικών.

Το ψήφι­σμα που ανα­γνω­ρί­ζει τις μαζι­κές σφα­γές των Αρμε­νί­ων ως γενο­κτο­νία εγκρί­θη­κε χθες από την αμε­ρι­κα­νι­κή Βου­λή των Αντι­προ­σώ­πων με 405 ψήφους υπέρ ένα­ντι 11 κατά. Πρό­κει­ται για μια από­φα­ση με συμ­βο­λι­κό, αλλά ιστο­ρι­κό χαρα­κτή­ρα, η οποία θεω­ρεί­το βέβαιο ότι θα ανα­ζω­πυ­ρώ­σει την έντα­ση στις σχέ­σεις ανά­με­σα στην Ουά­σινγ­κτον και την Άγκυρα.

Η διπλωματία της Τουρκίας αντιδρά έντονα στις αποφάσεις της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ

Ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών της Τουρ­κί­ας Μεβλούτ Τσα­βού­σο­γλου επέ­κρι­νε έντο­να την κίνη­ση της Βου­λής των Αντι­προ­σώ­πων των ΗΠΑ να ταχθεί χθες Τρί­τη — με συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία — υπέρ ψηφί­σμα­τος που ανα­γνω­ρί­ζει τις μαζι­κές σφα­γές των Αρμε­νί­ων πριν από έναν αιώ­να και πλέ­ον ως «γενο­κτο­νία», από­φα­ση την οποία χαρα­κτή­ρι­σε «άκυ­ρη».

Σε ανάρ­τη­σή του στον ιστό­το­πο κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης Twitter, ο επι­κε­φα­λής της τουρ­κι­κής διπλω­μα­τί­ας υπο­στή­ρι­ξε ότι η Τουρ­κία απέ­τρε­ψε ένα «μεγά­λο παι­γνί­δι» με την εισβο­λή της στη βορειο­α­να­το­λι­κή Συρία — χωρίς να δώσει περισ­σό­τε­ρες διευ­κρι­νί­σεις — ενώ έκρι­νε πως η ψηφο­φο­ρία στη Βου­λή των Αντι­προ­σώ­πων είχε στό­χο να παρ­θεί «εκδί­κη­ση» για αυτή τη στρα­τιω­τι­κή επιχείρηση.

«Εκεί­νοι τα σχέ­δια των οποί­ων ματαιώ­θη­καν στρέ­φο­νται σε αρα­χνια­σμέ­νες απο­φά­σεις. Οι κύκλοι που πιστεύ­ουν ότι θα πάρουν εκδί­κη­ση με αυτόν τον τρό­πο κάνουν λάθος. Αυτή η επο­νεί­δι­στη από­φα­ση εκεί­νων που εκμε­ταλ­λεύ­ο­νται την ιστο­ρία για πολι­τι­κούς σκο­πούς είναι άκυ­ρη για την κυβέρ­νη­ση και τον λαό μας», ανέ­φε­ρε ο τούρ­κος ΥΠΕΞ.

Παράλ­λη­λα, οι υπη­ρε­σί­ες του εξέ­δω­σαν ανα­κοί­νω­ση με την οποία κατα­δι­κά­ζε­ται σθε­να­ρά η από­φα­ση της Βου­λής των Αντι­προ­σώ­πων να ζητή­σει την επι­βο­λή κυρώ­σε­ων στην Τουρ­κία. Το τουρ­κι­κό υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών, στο δελ­τίο Τύπου που δημο­σιο­ποί­η­σε, ανέ­φε­ρε ότι η από­φα­ση αυτή αντι­βαί­νει στη συμ­μα­χία της Τουρ­κί­ας και των ΗΠΑ, συμ­μά­χων στον Οργα­νι­σμό του Συμ­φώ­νου του Βόρειου Ατλαντικού.

Η από­φα­ση με την οποία καλεί­ται η κυβέρ­νη­ση του Ρεπου­μπλι­κά­νου Ντό­ναλντ Τραμπ να επι­βάλ­λει κυρώ­σεις και άλλα περιο­ρι­στι­κά μέτρα σε βάρος της Τουρ­κί­ας και κορυ­φαί­ων τούρ­κων αξιω­μα­τού­χων εξαι­τί­ας της τουρ­κι­κής στρα­τιω­τι­κής επί­θε­σης στη βορειο­α­να­το­λι­κή Συρία εγκρί­θη­κε νωρί­τε­ρα με 403 ψήφους υπέρ ένα­ντι 11 κατά.

Στην ανα­κοί­νω­σή του το τουρ­κι­κό ΥΠΕΞ επι­ση­μαί­νει επί­σης ότι το ψήφι­σμα αυτό αντί­κει­ται στη διμε­ρή συμ­φω­νία της Ουά­σινγ­κτον και της Άγκυ­ρας τη 17η Οκτω­βρί­ου για την κήρυ­ξη κατά­παυ­σης του πυρός, η οποία ανέ­στει­λε την τουρ­κι­κή στρα­τιω­τι­κή επι­χεί­ρη­ση. Ακό­μη, καλεί την κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ να λάβει μέτρα για να απο­φευ­χθούν κινή­σεις οι οποί­ες θα βλά­ψουν περαι­τέ­ρω τους διμε­ρείς δεσμούς.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο