Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τσιγάρο: Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού, αλλά και τα οφέλη από τη διακοπή του

Σημα­ντι­κά δεδο­μέ­να για τις βλα­βε­ρές συνέ­πειες του καπνού, αλλά και τα οφέ­λη από τη δια­κο­πή του καπνί­σμα­τος, παρα­θέ­τει ο Εθνι­κός Οργα­νι­σμός Δημό­σιας Υγεί­ας (ΕΟΔΥ), με αφορ­μή την 31η Μαΐ­ου, Παγκό­σμια Ημέ­ρα κατά του Καπνίσματος.

Ο καπνός του τσι­γά­ρου περιέ­χει περισ­σό­τε­ρες από 4.000 χημι­κές ουσί­ες, με δια­φο­ρε­τι­κές ιδιό­τη­τες και επι­δρά­σεις στον ανθρώ­πι­νο οργα­νι­σμό, εκ των οποί­ων πάνω από 250 είναι επι­βλα­βείς και περισ­σό­τε­ρες από 50 είναι καρκινογόνες.

Παγκο­σμί­ως, το κάπνι­σμα στοι­χί­ζει ετη­σί­ως τη ζωή περί­που 8 εκα­τομ­μυ­ρί­ων ανθρώ­πων και απο­τε­λεί την πρώ­τη και σημα­ντι­κό­τε­ρη προ­λή­ψι­μη αιτία θνη­σι­μό­τη­τας. Στην Ελλά­δα, περί­που το 1/5 του συνό­λου των θανά­των, περισ­σό­τε­ροι από 20.000 ετη­σί­ως, απο­δί­δο­νται σε νοσή­μα­τα που σχε­τί­ζο­νται με το κάπνι­σμα (συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου τόσο του ενερ­γη­τι­κού όσο και του παθη­τι­κού καπνίσματος).

Παγκο­σμί­ως, σχε­δόν το 40% των θανά­των εξαι­τί­ας όλων των μορ­φών καρ­κί­νου και σχε­δόν το 90% θανά­των από καρ­κί­νο του πνεύ­μο­να μπο­ρούν ν’ απο­δο­θούν στο κάπνισμα.

Το κάπνι­σμα απο­τε­λεί την κύρια αιτία για την εμφά­νι­ση της χρό­νιας απο­φρα­κτι­κής πνευ­μο­νο­πά­θειας, ενώ υπο­λο­γί­ζε­ται ότι το 25% των θανά­των από καρ­διαγ­γεια­κά νοσή­μα­τα οφεί­λε­ται στο κάπνισμα.

Το κάπνι­σμα φαί­νε­ται να συσχε­τί­ζε­ται με την αρνη­τι­κή εξέ­λι­ξη και τις δυσμε­νείς επι­πτώ­σεις από covid-19. Ερευ­νη­τι­κά δεδο­μέ­να δεί­χνουν πως οι καπνι­στές είναι πιθα­νό­τε­ρο να εμφα­νί­σουν σοβα­ρά συμ­πτώ­μα­τα από covid-19, να εισα­χθούν στην μονά­δα εντα­τι­κής θερα­πεί­ας και να χρεια­στούν μηχα­νι­κή ανα­πνευ­στι­κή υπο­στή­ρι­ξη ή και να χάσουν τη ζωή τους.

Παρό­τι το ποσο­στό των Ελλή­νων ενη­λί­κων που καπνί­ζουν καθη­με­ρι­νά έχει μειω­θεί σημα­ντι­κά, η Ελλά­δα έχει το τρί­το υψη­λό­τε­ρο ποσο­στό ενή­λι­κων καθη­με­ρι­νών καπνι­στών (27,3%) μετα­ξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.

Μόνο 1 στους 4 Έλλη­νες καπνι­στές ανα­φέ­ρουν μία του­λά­χι­στον προ­σπά­θεια δια­κο­πής κατά τη διάρ­κεια του τελευ­ταί­ου έτους.

Οφέ­λη από τη δια­κο­πή του καπνίσματος

Η δια­κο­πή του καπνί­σμα­τος είναι η καλύ­τε­ρη κίνη­ση που μπο­ρεί να κάνει ο καπνι­στής για την υγεία του. Επι­φέ­ρει τόσο άμε­σα όσο και μακρο­πρό­θε­σμα οφέ­λη και συνε­πά­γε­ται περισ­σό­τε­ρα και υγιέ­στε­ρα χρό­νια ζωής.

- Ήδη μέσα σε 12 ώρες μετά τη δια­κο­πή του καπνί­σμα­τος, τα επί­πε­δα του μονο­ξει­δί­ου του άνθρα­κα στο αίμα μειώ­νο­νται και τα επί­πε­δα οξυ­γό­νου επα­νέρ­χο­νται στο φυσιολογικό.

- 1 χρό­νο μετά τη δια­κο­πή του καπνί­σμα­τος, ο κίν­δυ­νος καρ­δια­κής προ­σβο­λής μειώ­νε­ται κατά 50%.

- 10 χρό­νια μετά τη δια­κο­πή του καπνί­σμα­τος, ο κίν­δυ­νος καρ­κί­νου του πνεύ­μο­να μειώ­νε­ται κατά 50%.

Εθνι­κό σχέ­διο κατά του καπνίσματος

«Στην Ελλά­δα το νέο εθνι­κό σχέ­διο κατά του καπνί­σμα­τος, ενι­σχύ­ει και θωρα­κί­ζει την καθο­λι­κή εφαρ­μο­γή του αντι­κα­πνι­στι­κού νόμου με εθνι­κό στό­χο τη μεί­ω­ση του καπνί­σμα­τος κατά 30% μέχρι το 2025, κάτι που απο­τε­λεί στό­χο που θέτει ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας», ανα­φέ­ρει ο ΕΟΔΥ.

Οι τέσ­σε­ρις βασι­κοί άξο­νες του εθνι­κού σχε­δί­ου είναι:

* Η προ­α­γω­γή της υγεί­ας και της πρό­λη­ψης για να απο­τρα­πεί η έναρ­ξη του καπνί­σμα­τος, ειδι­κά σε νέους από 15 ετών και άνω.

* Η προ­στα­σία των μη καπνι­στών από το παθη­τι­κό κάπνισμα.

* Η υπο­στή­ρι­ξη στη δια­κο­πή του καπνίσματος.

* Ο έλεγ­χος και η ρύθ­μι­ση θεμά­των που αφο­ρούν στα νέα προ­ϊ­ό­ντα καπνού.

Ο Εθνι­κός Οργα­νι­σμός Δημό­σιας Υγεί­ας σχε­διά­ζει σει­ρά δρά­σε­ων στο πλαί­σιο της ενερ­γής υπο­στή­ρι­ξης για τη δια­κο­πή του καπνίσματος.

Παράλ­λη­λα, ο ΕΟΔΥ θα συμ­με­τά­σχει ως εθνι­κή αρμό­δια Αρχή στην υλο­ποί­η­ση της νέας Ευρω­παϊ­κής Κοι­νής Δρά­σης για την «Ενί­σχυ­ση της συνερ­γα­σί­ας στον Έλεγ­χο του Καπνού μετα­ξύ ενδια­φε­ρό­με­νων Κρα­τών Μελών και Επιτροπής».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο