Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τσιόδρας: «Μακάρι το καλοκαίρι να έχει θετικές επιπτώσεις στην κυκλοφορία του ιού»

Η επί­δρα­ση του καλο­και­ριού στον κορο­νο­ϊό πιθα­νο­λο­γεί­ται πως από μόνη της δεν θα είναι αρκε­τή για τη μηδέ­νι­ση του ιού, ανέ­φε­ρε στην απο­ψι­νή ενη­μέ­ρω­σή του ο Σ. Τσιό­δρας και πρό­σθε­σε: «Μακά­ρι το καλο­καί­ρι να έχει θετι­κές επι­πτώ­σεις στην κυκλο­φο­ρία του κορο­νοϊ­ού» σχο­λιά­ζο­ντας την πιθα­νό­τη­τα για ένα δεύ­τε­ρο κύμα του ιού το καλο­καί­ρι, όπως ανα­φέρ­θη­κε από το Ινστι­τού­το Ρόμπερτ Κοχ στη Γερ­μα­νία. Ωστό­σο, είπε ότι δεν θέλει να μιλά­με με πιθα­νό­τη­τες, «θα περι­μέ­νου­με και θα δού­με. Όλα αυτή τη στιγ­μή εξαρ­τώ­νται από τη συμπε­ρι­φο­ρά μας και η πορεία της επι­δη­μί­ας του ιού στη χώρα μας θα εξαρ­τη­θεί από την εθε­λού­σια δική μας συμ­μόρ­φω­ση στους κανό­νες υγιει­νής στην καθ ημέ­ρα πρά­ξη», κατέληξε.

Ερω­τη­θείς για το χρο­νι­κό ορί­ζο­ντα που απαι­τεί­ται ώστε να φανεί η επί­δρα­ση της πρώ­της άρσης των μέτρων στον δεί­κτη Ρ0 είπε ότι είναι νωρίς ακό­μη και ότι «θα πρέ­πει να περά­σουν του­λά­χι­στον άλλες 10 μέρες. Θα παρα­κο­λου­θού­με στα­δια­κά τι γίνε­ται και θα είμα­στε σε επι­φυ­λα­κή. Δεν μπο­ρώ να πω από τώρα ότι 15 μέρες μετά θα σας πού­με με σιγου­ριά τι γίνε­ται αλλά μετά από 15 μέρες θα ξέρου­με με ακρί­βεια που πάμε». Βλέ­που­με με αισιο­δο­ξία βέβαια, πρό­σθε­σε, ότι χώρες που υλο­ποί­η­σαν την άρση των μέτρων πιο νωρίς από εμάς είναι σε σχε­τι­κά καλό δρό­μο κι αυτό μας δίνει μια καλή αίσθη­ση για τη συνέχεια.

Οι άνθρωποι με θετικά αντισώματα θα έχουν πιθανότατα κάποια μορφή ανοσίας στον κορονοϊό

Ανα­φε­ρό­με­νος στα τεστ αντι­σω­μά­των, ο κος Τσιό­δρας είπε ότι αυτά θα χρη­σι­μο­ποι­η­θούν για καθα­ρά επι­δη­μιο­λο­γι­κούς λόγους και στη χώρα μας. Παράλ­λη­λα, επι­κα­λέ­στη­κε τα αισιό­δο­ξα απο­τε­λέ­σμα­τα μελέ­της, τα οποία ανα­κοι­νώ­θη­καν αυτή την εβδο­μά­δα. «Σχε­δόν σε όλους όσους πέρα­σαν την ασθέ­νεια, ανε­ξάρ­τη­τα από την ηλι­κία, το φύλο και τη σοβα­ρό­τη­τα της κατά­στα­σής τους, ανι­χνεύ­θη­καν ειδι­κά αντι­σώ­μα­τα ένα­ντι του ιού. Η πιθα­νό­τη­τα να έχου­με ψεύ­τι­κα θετι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα είναι μικρό­τε­ρη του 1%. Η τεχνι­κή ελέγ­χθη­κε σε περισ­σό­τε­ρα από 1300 άτο­μα που είχαν περά­σει ήπια τη νόσο». Όπως παρα­τή­ρη­σε ο κος Τσιό­δρας, η μελέ­τη δια­πί­στω­σε παρου­σία αντι­σω­μά­των, ανε­ξάρ­τη­τα από το αν κάποιος νόση­σε βαριά ή όχι. Το 92% των ανθρώ­πων που εξε­τά­στη­καν 21 μέρες μετά την προ­σβο­λή από τον ιό είχαν, θετι­κά αντι­σώ­μα­τα. Η ίδια ομά­δα έχει συν­δυά­σει την παρου­σία αυτών των αντι­σω­μά­των με τη δυνα­τό­τη­τα του ανθρώ­πι­νου σώμα­τος να εξου­δε­τε­ρώ­νει τον ιό. «Φαί­νε­ται ότι στο άμε­σο μέλ­λον άνθρω­ποι με θετι­κά αντι­σώ­μα­τα θα έχουν κάποια μορ­φή ανο­σί­ας ένα­ντι του τρέ­χο­ντος στε­λέ­χους του ιού. Το ερώ­τη­μα που πρέ­πει να μελε­τη­θεί και θα πρέ­πει υπο­μο­νε­τι­κά να περι­μέ­νου­με να απα­ντη­θεί επι­στη­μο­νι­κά είναι για πόσο και­ρό θα κρα­τά­ει αυτή η ανο­σία», επι­σή­μα­νε ο κος Τσιό­δρας. Για αυτό όπως είπε οι επι­στή­μο­νες θα παρα­κο­λου­θούν ασθε­νείς που έχουν περά­σει τη νόσο για 6 ή 12 μήνες και να βλέ­πουν πως συμπε­ρι­φέ­ρο­νται τα αντι­σώ­μα­τά τους.

Υπάρχει μια επιδημιολογική βάση, αλλά θα χρειαστούν μήνες για να δούμε αν το εμβόλιο της φυματίωσης «προστατεύει» από τον κορονοϊό

Σε ερώ­τη­ση για τον αν το εμβό­λιο της φυμα­τί­ω­σης- που έχει γίνει σε μεγα­λύ­τε­ρο πλη­θυ­σμό σε πολί­τες χωρών που δεί­χνουν να επλή­γη­σαν λιγό­τε­ρο από τον κορο­νο­ϊό- παρέ­χει κάποια προ­στα­σία από τον ιό, ο Σ.Τσιόδρας ήταν πολύ προ­σε­κτι­κός στην απά­ντη­ση του. «Θεω­ρώ ότι είναι ακό­μα ανα­πά­ντη­το το ερώ­τη­μα, είναι επι­δη­μιο­λο­γι­κά τα δεδο­μέ­να. Μπο­ρεί να υπάρ­χει μια βάση αλλά πρό­κει­ται για επι­δη­μιο­λο­γι­κά δεδο­μέ­να». Θα μας πάρει κάποιους μήνες για να έχου­με ξεκά­θα­ρη απά­ντη­ση τόνι­σε ο Σ.Τσιόδρας ο οποί­ος ωστό­σο εξή­γη­σε πως ίσως το εμβό­λιο «ενερ­γο­ποιεί κάποιους μηχα­νι­σμούς άμυ­νας , εσω­τε­ρι­κής ανό­σιας πολύ σημα­ντι­κούς και έχει βρε­θεί ότι η χρή­ση του εμβο­λί­ου BCG κατά της φυμα­τί­ω­σης προ­φυ­λάσ­σει από τις ιώσεις του ανα­πνευ­στι­κού στα παι­διά από παλιό­τε­ρες μελέ­τες». Όπως συμπλή­ρω­σε, ήδη έχουν ξεκι­νή­σει μελέ­τες σε κάποιες χώρες όπως η Ολλαν­δία όπου επι­στή­μο­νες χορη­γούν το εν λόγω εμβό­λιο σε μια προ­σπά­θεια ενί­σχυ­σης του ανο­σο­ποι­η­τι­κού συστήματος.

Ογδόντα πέντε άνθρωποι βγήκαν από τη Μ.Ε.Θ.

O Σ. Τσιό­δρας ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα 13 νέα κρού­σμα­τα, 6 εκ των οποί­ων σχε­τί­ζο­νται με χώρους συνα­θροί­σε­ων κρου­σμά­των . Όπως ανέ­φε­ρε, το σύνο­λο των κρου­σμά­των στη χώρα μας έφθα­σε τους 2.691, εκ των οποί­ων το 55,5% αφο­ρά άνδρες. Από τα κρού­σμα­τα, 603 σχε­τί­ζο­νται με ταξί­δι και 1.349 με ήδη γνω­στό κρού­σμα. Ο αριθ­μός των δια­σω­λη­νω­μέ­νων ασθε­νών φθά­νει τους 32 με διά­με­ση ηλι­κία τα 67 έτη. Από τους δια­σω­λη­νω­μέ­νους, 9 είναι γυναί­κες και οι υπό­λοι­ποι άνδρες. Το τελευ­ταία 24ωρο κατα­γρά­φη­καν δυο νέοι θάνα­τοι με τον αριθ­μό των νεκρών να φθά­νει τους 150 με μέσο όρο ηλι­κί­ας τα 75 έτη, εκ των οποί­ων οι 40 ήταν γυναί­κες. Ογδό­ντα πέντε άνθρω­ποι βγή­καν από τη Μονά­δα Εντα­τι­κής Θεραπείας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο