Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τσουνάμι στην Ινδονησία: Εκατοντάδες οι νεκροί — Πάνω από 1.000 οι τραυματίες — Πολλοί αγνοούμενοι (ΦΩΤΟ)

Σε του­λά­χι­στον 281 ανερ­χό­ταν μέχρι το πρωί της Δευ­τέ­ρας ο αριθ­μός των νεκρών, ενώ οι τραυ­μα­τί­ες ξεπερ­νούν τους χίλιους, στα νησιά Ιάβα και Σου­μά­τρα της Ινδο­νη­σί­ας εξαι­τί­ας του τσου­νά­μι που έπλη­ξε το Σάβ­βα­το τις ακτές τους, κατά τον νεό­τε­ρο απο­λο­γι­σμό που έδω­σε στη δημο­σιό­τη­τα ο εκπρό­σω­πος της εθνι­κής υπη­ρε­σί­ας αντι­με­τώ­πι­σης κατα­στρο­φών της χώρας.

«Ο αριθ­μός των θυμά­των θα συνε­χί­σει να αυξά­νε­ται, όπως και ο απο­λο­γι­σμός των ζημιών», προει­δο­ποί­η­σε ο Σου­τό­πο Πούρ­βο Νου­γκρό­χο, ο εκπρό­σω­πος της υπη­ρε­σί­ας, διευ­κρι­νί­ζο­ντας πως 57 άνθρω­ποι παρα­μέ­νουν ακό­μη αγνοούμενοι.

Ο προη­γού­με­νος απο­λο­γι­σμός τον οποίο είχαν δημο­σιο­ποι­ή­σει οι αρχές της Ινδο­νη­σί­ας έκα­νε λόγο για 222 νεκρούς.

Μετα­ξύ των περιο­χών που επλή­γη­σαν από την κατα­στρο­φή είναι οικι­σμοί και του­ρι­στι­κές περιο­χές κατά μήκος ορι­σμέ­νων ακτών στις: Ταν­γιούνγκ Λεσούνγκ, Σού­μουρ, Τελούκ Λάντα, Πενι­μπάνγκ και Καρίτα.

Το τσου­νά­μι προ­κά­λε­σε υπο­θα­λάσ­σια κατο­λί­σθη­ση που προ­κλή­θη­κε από την έκρη­ξη του ηφαι­στεί­ου Ανάκ Κρα­κα­τόα («το Παι­δί του Κρα­κα­τόα»), δήλω­σαν αξιωματούχοι.

tsunami6

Οι κοι­νό­τη­τες των μικρών νήσων του Σοντ ενδέ­χε­ται να έχουν πλη­γεί περισ­σό­τε­ρο από το τσου­νά­μι, σύμ­φω­να με τη ΜΚΟ Oxfam.

Αρχι­κά, οι αρχές ανα­κοί­νω­σαν ότι δεν επρό­κει­το για ένα τσου­νά­μι, αλλά για μια πλημ­μυ­ρί­δα και κάλε­σαν τον πλη­θυ­σμό να μην πανικοβληθεί.

«Ήταν λάθος, εκφρά­ζου­με τη λύπη μας» παρα­δέ­χθη­κε κατό­πιν ο Νουγκρόχο.

Στις εικό­νες που είδαν το φως της δημο­σιό­τη­τας κι αναρ­τή­θη­καν σε μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης δια­κρί­νε­ται ένα τερά­στιο κύμα να κατα­πλα­κώ­νει τα πάντα κατά τη διάρ­κεια μιας συναυ­λί­ας του συγκρο­τή­μα­τα ποπ Seventeen. Τα μέλη του εκσφεν­δο­νί­ζο­νται εκτός της σκη­νής από τα ορμη­τι­κά νερά.

Καθώς έπε­σε η νύχτα, οι προ­σπά­θειες των σωστι­κών συνερ­γεί­ων συνε­χί­ζο­νται για τον εντο­πι­σμό των αγνο­ου­μέ­νων κάτω από τα συντρίμ­μια, όμως οι δια­σώ­στες και τα ασθε­νο­φό­ρα δυσκο­λεύ­ο­νται να φθά­σουν στις πλη­γεί­σες περιο­χές, καθώς οι δρό­μοι έχουν απο­κλει­στεί από χαλά­σμα­τα, ανα­πο­δο­γυ­ρι­σμέ­να αυτο­κί­νη­τα και πεσμέ­να δέντρα.

tsunami5

Στις εικό­νες που μετέ­δω­σαν τηλε­ο­πτι­κά δίκτυα κατα­γρά­φο­νται τα πρώ­τα δευ­τε­ρό­λε­πτα αφό­του το τσου­νά­μι χτυ­πά­ει την παρα­λία και κατοι­κη­μέ­νες περιο­χές στο Παντε­γκλάνγκ στην Ιάβα, παρα­σύ­ρο­ντας ανθρώ­πους, συντρίμ­μια και μεγά­λα κομ­μά­τια μετάλ­λου και ξύλου.

Οι κάτοι­κοι των παρά­κτιων περιο­χών ανέ­φε­ραν ότι δεν είδαν ούτε ένιω­σαν οποιο­δή­πο­τε προει­δο­ποι­η­τι­κό σημά­δι χθες το βρά­δυ, όπως μια σει­σμι­κή δόνη­ση, προ­τού κύμα­τα ύψους 2–3 μέτρων σαρώ­σουν την περιο­χή, σύμ­φω­να με τα ΜΜΕ.

Τα τσου­νά­μι που προ­κα­λού­νται από ηφαι­στεια­κές εκρή­ξεις, οι οποί­ες προ­κα­λούν μετα­τό­πι­ση νερού, είναι σχε­τι­κά σπάνια.

Σε αντί­θε­ση με τα κύμα­τα που προ­κα­λού­νται από τους σει­σμούς, η εγγύ­τη­τα του ηφαι­στεί­ου με τις ακτές έδω­σε ελά­χι­στο χρό­νο στις αρχές να αντι­δρά­σουν, εξη­γεί ο καθη­γη­τής Ντέι­βιντ Ρότε­ρι από το Open University (Βρε­τα­νία).

«Τα ειδι­κά εργα­λεία για την κατα­γρα­φή των τσου­νά­μι εγκα­θί­στα­νται με τρό­πο που να ανι­χνεύ­ουν τα τσου­νά­μι που προ­κα­λού­νται από τις σει­σμι­κές δονή­σεις μετα­ξύ των τεκτο­νι­κών πλα­κών» σημεί­ω­σε ο επίστημονας.

«Ακό­μα κι αν υπήρ­χε ένα τέτοιο μέσο κοντά στο Ανάκ Κρα­κα­τόα, το ηφαί­στειο είναι τόσο κοντά στις ακτές που ο συνα­γερ­μός έδω­σε ελά­χι­στο χρό­νο στις αρχές να αντι­δρά­σουν, δεδο­μέ­νης της ταχύ­τη­τας με την οποία τα κύμα­τα κινήθηκαν».

tsunami4

Τρέξαμε προς το δάσος

Ο φωτο­γρά­φος Οϊστάιν Άντερ­σεν αφη­γή­θη­κε στο Facebook ότι έβγα­ζε φωτο­γρα­φί­ες από το ηφαί­στειο στην Ιάβα όταν το τσου­νά­μι έπλη­ξε την περιοχή.

«Ξαφ­νι­κά, είδα ένα τερά­στιο κύμα. Έπρε­πε να τρέ­ξω, καθώς το κύμα έπλη­ξε την παρα­λία, πλημ­μυ­ρί­ζο­ντας τα πάντα σε από­στα­ση 15–20 μέτρων. Το επό­με­νο κύμα εισήλ­θε στην περί­με­τρο του ξενο­δο­χεί­ου όπου βρισκόμουν».

Ο Άσεπ Περ­γκαν­γκάτ, ο οποί­ος κατά­φε­ρε να δια­φύ­γει από την παρα­λία Καρί­τα το Σάβ­βα­το το βρά­δυ με την οικο­γέ­νειά του, περιέ­γρα­ψε πως είδε αυτο­κί­νη­τα να «παρα­σύ­ρο­νται για μια από­στα­ση 10 μέτρων».

«Τα κτί­ρια στην παρα­λία κατα­στρά­φη­καν, δέντρα και κολώ­νες ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος ξερι­ζώ­θη­καν κατα­λή­γο­ντας στο έδα­φος» είπε ο ίδιος στο Γαλ­λι­κό Πρακτορείο.

«Όλοι εκεί­νοι που ήταν ασφα­λείς έτρε­ξαν προς το δάσος».

tsunami3

Αστυ­νο­μι­κοί διέ­σω­σαν ένα αγό­ρι, που είχε παγι­δευ­τεί σε ένα αυτο­κί­νη­το, το οποίο είχε θαφτεί κάτω από ξερι­ζω­μέ­να δέντρα και χαλά­σμα­τα για του­λά­χι­στον 12 ώρες, σύμ­φω­να με το βίντεο της διά­σω­σής του που ανήρ­τη­σε στο Twitter η αστυ­νο­μία της Ινδονησίας.

Το τσου­νά­μι προ­κλή­θη­κε από μια «υπο­θα­λάσ­σια κατο­λί­σθη­ση που προ­κλή­θη­κε από την ηφαι­στεια­κή δρα­στη­ριό­τη­τα του Ανάκ Κρα­κα­τόα κι ενι­σχύ­θη­κε από την παλίρ­ροια λόγω της παν­σε­λή­νου, επι­ση­μαί­νουν οι αρχές.

Η έκρη­ξη του ηφαι­στεί­ου Κρα­κα­τόα, γνω­στό ως Κρα­κα­τά­ου, το 1883 είχε ως απο­τέ­λε­σμα τον θάνα­το περισ­σό­τε­ρων από 36.000 ανθρώ­πων από τσουνάμι.

Το Ανάκ Κρα­κα­τόα, που σημαί­νει «παι­δί του Κρα­κα­τόα», είναι το νησί που ανα­δύ­θη­κε στην περιο­χή που βρι­σκό­ταν κάπο­τε το Κρα­κα­τόα, το οποίο κατα­στρά­φη­κε το 1883. Εμφα­νί­στη­κε για πρώ­τη φορά το 1927 κι έκτο­τε μεγαλώνει.

tsunami1 tsunami2

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο