Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τυχαία ανακάλυψη ανοσοποιητικού κυττάρου μπορεί να οδηγήσει στη θεραπεία όλων των καρκίνων

Ένα νέο είδος ανο­σο­ποι­η­τι­κού κυτ­τά­ρου που εξο­ντώ­νει σχε­δόν όλα τα καρ­κι­νι­κά κύτ­τα­ρα, ανα­κα­λύ­φθη­κε τυχαία από Βρε­τα­νούς επι­στή­μο­νες, οι οποί­οι ‑αν και είναι ακό­μη νωρίς- αισιο­δο­ξούν ότι ίσως στο μέλ­λον η ανα­κά­λυ­ψη τους απο­δει­χθεί ιστο­ρι­κή για τη θερα­πεία του καρ­κί­νου. Αλλά αυτό θα πρέ­πει να επι­βε­βαιω­θεί μετά από κλι­νι­κές δοκι­μές σε ανθρώπους.

Οι ερευ­νη­τές της Ιατρι­κής Σχο­λής του Πανε­πι­στη­μί­ου του Κάρ­ντιφ, με επι­κε­φα­λής τον καθη­γη­τή Αντριου Σιού­ελ, που έκα­ναν τη σχε­τι­κή δημο­σί­ευ­ση στο περιο­δι­κό ανο­σο­λο­γί­ας “Nature Immunology”, ανέ­λυαν δείγ­μα­τα από μια τρά­πε­ζα αίμα­τος της Ουα­λί­ας, ανα­ζη­τώ­ντας ανο­σο­ποι­η­τι­κά κύτ­τα­ρα που μπο­ρούν να κατα­πο­λε­μή­σουν τα βακτή­ρια, όταν βρή­καν ένα νέο τύπο Τ‑κυττάρου με σημα­ντι­κές αντι­καρ­κι­νι­κές ικανότητες.

Το εν λόγω κύτ­τα­ρο δια­θέ­τει ένα άγνω­στο έως τώρα είδος υπο­δο­χέα (TCR), που του επι­τρέ­πει να ανα­γνω­ρί­ζει και να στρέ­φε­ται ενα­ντί­ον των καρ­κι­νι­κών κυτ­τά­ρων απο­κλει­στι­κά, αγνο­ώ­ντας τα υγιή κύτ­τα­ρα, μέσω ενός μηχα­νι­σμού που δεν είναι ακό­μη σαφής στους επι­στή­μο­νες. Οι εργα­στη­ρια­κές μελέ­τες που ακο­λού­θη­σαν, έδει­ξαν ότι αυτά τα ανο­σο­κύτ­τα­ρα κατα­στρέ­φουν τους καρ­κί­νους του δέρ­μα­τος, του αίμα­τος, του εντέ­ρου, του μαστού, των οστών, του προ­στά­τη, των ωοθη­κών, των νεφρών και του τρα­χή­λου της μήτρας.

Ο δρ Σιού­ελ δήλω­σε ότι είναι «άκρως ασυ­νή­θι­στο» να βρί­σκε­ται ένα κύτ­τα­ρο με τόσες αντι­καρ­κι­νι­κές δυνα­τό­τη­τες, πράγ­μα που δίνει ελπί­δες ακό­μη και για μια καθο­λι­κή θερα­πεία του καρ­κί­νου στο μέλ­λον, σύμ­φω­να με το BBC και τις βρε­τα­νι­κές «Ιντι­πέ­ντεντ» και «Τέλε­γκραφ».

«Ήταν μια τυχαία ανα­κά­λυ­ψη, κανείς δεν ήξε­ρε ότι αυτό το κύτ­τα­ρο υπήρ­χε. Η ανα­κά­λυ­ψη μας εγεί­ρει την προ­ο­πτι­κή μιας καθο­λι­κής θερα­πεί­ας για τον καρ­κί­νο, ένα μονα­δι­κό Τ‑κύτταρο που θα είναι ικα­νό να κατα­στρέ­φει πολ­λούς δια­φο­ρε­τι­κούς τύπους καρ­κί­νου στον πλη­θυ­σμό. Έως τώρα κανείς δεν πίστευε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν δυνα­τό», τόνι­σε ο Βρε­τα­νός ανοσολόγος.

Δεν απέ­κλει­σε την πιθα­νό­τη­τα να υπάρ­χουν άνθρω­ποι που, χάρη σε αυτό ακρι­βώς το είδος ανο­σο­κυτ­τά­ρου, έχουν ήδη τέλεια ανο­σία απέ­να­ντι σε οποιον­δή­πο­τε καρ­κί­νο. «Το κύτ­τα­ρο αυτό μπο­ρεί να είναι πολύ σπά­νιο ή μπο­ρεί να το έχουν πολ­λοί άνθρω­ποι, αλλά για κάποιο λόγο να μην είναι ενερ­γο­ποι­η­μέ­νο. Απλώς δεν γνω­ρί­ζου­με ακό­μη», ανέφερε.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο