Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τόκιο 2021: Χρυσός Ολυμπιονίκης ο Μίλτος Τεντόγλου

Ο Μίλ­τος Τεντό­γλου κατέ­κτη­σε το δεύ­τε­ρο ελλη­νι­κό μετάλ­λιο στους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες του Τόκιο, καθώς ανα­δεί­χθη­κε χρυ­σός Ολυ­μπιο­νί­κης στον τελι­κό του μήκους ανδρών, με άλμα στα 8.41 μ., επί­δο­ση που έπια­σε στο 6ο και τελευ­ταίο άλμα του ανα­τρέ­πο­ντας όλα τα δεδο­μέ­να, καθώς μέχρι εκεί­νο το σημείο ήταν 4ος στην κατάταξη.

Μετά από ένα απί­στευ­το σε εξέ­λι­ξη αγώ­να, ο Έλλη­νας πρω­τα­θλη­τής χρειά­στη­κε να φτά­σει στο τελευ­ταίο άλμα του για να κάνει την τέλεια «πτή­ση», επι­βε­βαιώ­νο­ντας τον τίτλο του κορυ­φαί­ου άλτη με τον οποίο πήγε στο Τόκιο, μετά το 8.60 που είχε φέτος ως καλύ­τε­ρη επί­δο­ση στον κόσμο.

Πατώ­ντας μόλις 2 εκα­το­στά πίσω από το όριο, έφτα­σε στα 8.41 μ., επί­δο­ση που είχε «πιά­σει» κι ο Κου­βα­νός Χουάν Μιγκέλ Ετσε­βα­ρία από το τρί­το άλμα του, όμως ήταν πολύ καλύ­τε­ρος σε όλα τα υπό­λοι­πα άλμα­τά του κι ανέ­βη­κε στο πιο ψηλό σκα­λί του βάθρου.

Στο πρώ­το του άλμα ο Έλλη­νας πρω­τα­θλη­τής πάτη­σε πολύ πίσω (12.7), αλλά πήδη­ξε δύο εκα­το­στά πάνω απ’ τον Ετσε­βα­ρία (8.11), παίρ­νο­ντας εξαρ­χής «κεφά­λι» στη μάχη για το χρυ­σό μετάλ­λιο. Στο κλεί­σι­μο της πρώ­της σει­ράς, ωστό­σο, ο Μέι­κελ Μάσο ήταν εκεί­νος που έκα­νε το μεγα­λύ­τε­ρο άλμα στα 8.21.

Στο δεύ­τε­ρη σει­ρά αλμά­των ο Ετσε­βα­ρία ήταν άκυ­ρος, όπως κι ο Τεντό­γλου με τον Μάσο να δια­τη­ρεί το προ­βά­δι­σμα στο 8.21, καθώς πήδη­ξε μόλις 8.05. Στην τρί­τη σει­ρά, ωστό­σο, ο Ετσε­βα­ρία έκα­νε ένα πολύ μεγά­λο άλμα στα 8.41 μ., ανε­βαί­νο­ντας πρώ­τος, την ώρα που ο Τεντό­γλου έκα­νε δεύ­τε­ρο σερί άκυ­ρο άλμα, μένο­ντας στην τρί­τη θέση.

Στην εκκί­νη­ση της επό­με­νης τριά­δας αλμά­των για τους πρώ­τους οκτώ αθλη­τές του μήκους, ο Τεντό­γλου έμει­νε στα όρια του πρώ­του άλμα­τός του (8.10), πηδώ­ντας 10.9 εκα­το­στά πίσω από το ανώ­τα­το επι­τρε­πτό όριο, με τον Αμε­ρι­κα­νό Τζού­βεν Χάρι­σον να τον προ­σπερ­νά­ει στο 5ο άλμα του με 8.15.

Στο δικό του πέμ­πτο άλμα, ο Έλλη­νας πρω­τα­θλη­τής πάτη­σε 12.4 εκατ. πίσω από το όριο κι έπια­σε στο 8.15 τον Χάρι­σον, αλλά είχε συνο­λι­κά καλύ­τε­ρα άλμα­τα από τον Αμε­ρι­κα­νό και ξανα­μπή­κε στα μετάλ­λια. Το… θρί­λερ, ωστό­σο, είχε και συνέχεια.

Ο Ισπα­νός Κάσε­ρες με άλμα στα 8.18 στην έκτη προ­σπά­θειά του έρι­ξε τον Τεντό­γλου στην 4η θέση, όμως κάπου εκεί «μίλη­σε» η κλά­ση του 23χρονου Έλλη­να πρωταθλητή.

Έκα­νε το τέλειο άλμα στην 6η προ­σπά­θειά του κι όχι μόνο ξανα­μπή­κε στα μετάλ­λια, αλλά κατέ­κτη­σε το χρυ­σό (απ’ τη στιγ­μή που οι δύο Κου­βα­νοί είχαν τεθεί εκτός, λόγω τραυ­μα­τι­σμών) σε μία ιστο­ρι­κή στιγ­μή για τον ελλη­νι­κό στί­βο, καθώς εκτός των άλλων ήταν και το πρώ­το μετάλ­λιο που κατέ­κτη­σε Έλλη­νας αθλη­τής στο μήκος σε Ολυ­μπια­κούς Αγώνες.

ΤΑ ΑΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ

alma eis mikos pinakas

 

Η τελική κατάταξη

1.ΜΙΛΤΟΣ ΤΕΝΤΟΓΛΟΥ (ΕΛΛΑΔΑ) 8.41 –ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ–
2.Χουάν Μιγκέλ Ετσε­βα­ρία (Κού­βα) 8.41 –ΑΡΓΥΡΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ–
3.Μέικελ Μάσο (Κού­βα) 8.21 –ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ–
4.Εουσέμπιο Κάσε­ρες (Ισπα­νία) 8.18
5.Τζούβεν Χάρι­σον (ΗΠΑ) 8.15
6.Γιούκι Χασιό­κα (Ιαπω­νία) 8.10
7.Τομπίας Μόντλερ (Σου­η­δία) 8.08
8.Φιλίπο Ραντά­τσο (Ιτα­λία) 7.99

Πηγή: ΑΠΕ

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο