Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τώρα, με ακόμα μεγαλύτερο πείσμα, ακόμα περισσότεροι κάνουμε το βήμα: ΚΚΕ Δυνατό!

Τέσσερις βδομάδες μάχης 
για τις νέες κάλπες της 25ης Ιούνη 

Και με αισιο­δο­ξία από το θετι­κό βήμα που έγι­νε στις 21 Μάη, με πεί­σμα να εξα­ντλή­σου­με κάθε δυνα­τό­τη­τα για να πει­στούν ακό­μα περισ­σό­τε­ροι να ψηφί­σουν ΚΚΕ, ριχνό­μα­στε ξανά στη μάχη. Μια μάχη απαι­τη­τι­κή για τον καθέ­να μας, που χρειά­ζε­ται να δοθεί με ένα ακό­μα πιο πλα­τύ και στο­χευ­μέ­νο άνοιγ­μα: Σε χώρους δου­λειάς και νεο­λαί­ας, στις συνοι­κί­ες, σπί­τι το σπί­τι. Με εργα­λείο συζή­τη­σης την Ανα­κοί­νω­ση της ΚΕ του Κόμ­μα­τος για το εκλο­γι­κό απο­τέ­λε­σμα, με τα επι­χει­ρή­μα­τα που ήδη μας δίνει η δια­πά­λη με τα άλλα κόμ­μα­τα μετά τις πρό­σφα­τες εκλογές.

Θαρ­ρε­τά απευ­θυ­νό­μα­στε σε όσους έφτα­σαν ένα βήμα πριν ψηφί­σουν το Κόμ­μα στις 21 Μάη, που ταλα­ντεύ­τη­καν μέχρι την τελευ­ταία στιγ­μή, και δεν το έκα­ναν είτε για­τί είπαν να δώσουν μια δεύ­τε­ρη ευκαι­ρία στη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ είτε για­τί υπο­χώ­ρη­σαν στους εκβια­σμούς περί «στα­θε­ρό­τη­τας» και περί «προ­ο­δευ­τι­κής δια­κυ­βέρ­νη­σης». Τώρα, με μεγα­λύ­τε­ρη αυτο­πε­ποί­θη­ση, μπο­ρούν να ξεπε­ρά­σουν αυτά τα διλήμ­μα­τα ρίχνο­ντας «κόκ­κι­νο στην κάλ­πη», να κάνουν επι­λο­γή τους την ενί­σχυ­ση της μονα­δι­κής φωνής της εργα­τι­κής — λαϊ­κής αντι­πο­λί­τευ­σης, για την οποία μπο­ρούν να είναι σίγου­ροι ότι δεν θα μετα­νιώ­σουν, ότι δεν θα τους βγει κάτι άλλο από αυτό που επέλεξαν.

Ενίσχυση της μοναδικής πραγματικής αντιπολίτευσης

Απέ­να­ντί του ο λαός την επό­με­νη μέρα θα βρε­θεί με το δεδο­μέ­νο αντι­λαϊ­κό πρό­γραμ­μα που θα υλο­ποιεί η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ και τη συναί­νε­ση και στή­ρι­ξη που θα της παρέ­χουν στα πιο κρί­σι­μα και βασι­κά ζητή­μα­τα ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ ή όποιο άλλο συμπλή­ρω­μά τους βρε­θεί διαθέσιμο.

Στον αντί­πο­δα, η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μονα­δι­κή που εκφρά­ζει την αγω­νία των εργα­ζο­μέ­νων, που δίνει διέ­ξο­δο στο «κάτι πρέ­πει να γίνει», όπως εκφρά­ζε­ται από δεκά­δες χιλιά­δες εργα­ζό­με­νους, που εμπνέ­ει και κινη­το­ποιεί, που μαχη­τι­κο­ποιεί λαϊ­κές δυνάμεις.

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που μπορεί πραγματικά
να ασκήσει αυτήν τη γνήσια εργατική — λαϊκή αντιπολίτευση

Για­τί το ΚΚΕ είναι η δύνα­μη που αντι­πα­λεύ­ει την ίδια τη στρα­τη­γι­κή της κυβέρ­νη­σης, τη στρα­τη­γι­κή που υπη­ρε­τεί την κερ­δο­φο­ρία των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομίλων.

Για­τί δεί­χνει τη μόνη ελπι­δο­φό­ρα διέ­ξο­δο, της ανα­τρο­πής του σάπιου καπι­τα­λι­στι­κού συστή­μα­τος, την προ­ο­πτι­κή της εργα­τι­κής — λαϊ­κής εξου­σί­ας. Η στρα­τη­γι­κή του Κόμ­μα­τος απο­τε­λεί την εγγύ­η­ση στον λαό ότι δεν πρό­κει­ται να τα διπλώ­σει, ότι θα εξα­ντλή­σει κάθε περι­θώ­ριο στην ανα­μέ­τρη­ση με την κυβερ­νη­τι­κή πολιτική.

Ομιλία του Δ. Κουτσούμπα σε σύσκεψη της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημή­τρης Κου­τσού­μπας θα μιλή­σει τη Δευ­τέ­ρα 29 Μαΐ­ου, στις 20.30, σε σύσκε­ψη που πραγ­μα­το­ποιεί η Κεντρι­κή Επι­τρο­πή και στην οποία θα συμ­με­τά­σχουν όλοι οι υπο­ψή­φιοι βου­λευ­τές του ΚΚΕ στην Αττι­κή, στε­λέ­χη του Κόμ­μα­τος και άλλοι αγω­νι­στές που συμπο­ρεύ­τη­καν με το ΚΚΕ στη μάχη των εκλογών.

Η σύσκε­ψη θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί στον προ­αύ­λιο χώρο της έδρας της ΚΕ, στον Περισσό.

Σπάζοντας την αντιλαϊκή συναίνεση

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμ­μα που απο­τε­λεί τον πραγ­μα­τι­κό αντί­πα­λο της κυβέρ­νη­σης και του κεφα­λαί­ου, των κομ­μά­των που στη­ρί­ζουν τον σημε­ρι­νό καπι­τα­λι­στι­κό δρό­μο ανάπτυξης.

Αυτό το έχει απο­δεί­ξει όλα τα προη­γού­με­να χρό­νια, με τη δρά­ση του τόσο στη Βου­λή όσο και στους δρό­μους του αγώ­να. Κάθε φορά που η προη­γού­με­νη κυβέρ­νη­ση της ΝΔ στρι­μω­χνό­ταν από τη λαϊ­κή πάλη, κάθε φορά που οι εργα­ζό­με­νοι κατά­φερ­ναν να βάζουν εμπό­δια στην πολι­τι­κή της, να απο­σπούν κατα­κτή­σεις, κάθε φορά που εκφρα­ζό­ταν η λαϊ­κή ανά­τα­ση, το ΚΚΕ ήταν εκεί, στην πρώ­τη γραμ­μή, μαζί με τους χιλιά­δες που βγή­καν στον αγώ­να. Ηταν εκεί, με τα μέλη του να δίνουν τον «τόνο» μέσα στα σωμα­τεία, με τους βου­λευ­τές του να φέρ­νουν στη Βου­λή όσα απα­σχο­λούν τους «από κάτω», να απο­κα­λύ­πτουν στους εργα­ζό­με­νους τις μεθο­δεύ­σεις των αστι­κών κομμάτων.

Με την πολι­τι­κή του παρέμ­βα­ση συμ­βάλ­λει στη θωρά­κι­ση των διεκ­δι­κή­σε­ων των εργα­ζο­μέ­νων, δεί­χνο­ντας ότι ο λαός έχει μόνο να χάσει από την ενί­σχυ­ση των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων και ότι πράγ­μα­τι υπάρ­χει άλλος δρό­μος, ρεα­λι­στι­κή εναλ­λα­κτι­κή από τη βαρ­βα­ρό­τη­τα του καπιταλισμού.

Το ΚΚΕ απο­τε­λεί τον πιο συνε­πή αντί­πα­λο της πολι­τι­κής που ασκεί­ται από κυβερ­νή­σεις και αστι­κά κόμ­μα­τα, για­τί στο δίλημ­μα «‘Η τα κέρ­δη των λίγων ή οι ζωές των πολ­λών», τάσ­σε­ται χωρίς ταλά­ντευ­ση με τις ζωές των πολ­λών, με το δίκιο του λαού. Είναι το μόνο κόμ­μα που συγκρού­ε­ται με το σύστη­μα, με την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τη «στρα­τη­γι­κή συμ­μα­χία» των κυβερ­νή­σε­ων με τις ΗΠΑ. Δεν έχει δεσμεύ­σεις από το σύστη­μα, είναι η μόνη αντι­συ­στη­μι­κή επι­λο­γή. Είναι το μονα­δι­κό κόμ­μα που όχι μόνο δεν υπο­τάσ­σε­ται στον σημε­ρι­νό αρνη­τι­κό για το λαό συσχε­τι­σμό, αλλά παλεύ­ει για να τον αλλά­ξει κάθε μέρα, από κάθε μετε­ρί­ζι, σε κάθε μάχη.

Το έδει­ξε αυτό το Κόμ­μα στους εμβλη­μα­τι­κούς εργα­τι­κούς αγώ­νες που στή­ρι­ξε ανε­πι­φύ­λα­κτα, αλλά και με τη στά­ση του σε κρί­σι­μες φάσεις για τη ζωή του λαού, όπως κατά την περί­ο­δο της παν­δη­μί­ας, σπά­ζο­ντας την «ομερ­τά» του «θα λογα­ρια­στού­με μετά» και των προ­τά­σε­ων για «συγκυ­βέρ­νη­ση στην Υγεία» από τον ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΝΔ.

Το έδει­ξε με τη στά­ση του απέ­να­ντι στον πόλε­μο στην Ουκρα­νία, εκφρά­ζο­ντας τα γνή­σια αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κά αισθή­μα­τα του λαού, την απο­στρο­φή του στη ΝΑΤΟι­κή εμπλο­κή της χώρας.

Το έδει­ξε στις μεγα­λειώ­δεις κινη­το­ποι­ή­σεις για το έγκλη­μα στα Τέμπη, συμ­βάλ­λο­ντας με κάθε τρό­πο ώστε το σύν­θη­μα «‘Η τα κέρ­δη τους ή οι ζωές μας» να αγκα­λιά­σει όλη τη χώρα, να πλημ­μυ­ρί­σουν οι δρό­μοι με δια­δη­λω­τές που θα «χτυ­πά­νε νεύ­ρο», θα σημα­δεύ­ουν την πραγ­μα­τι­κή αιτία, όταν η κυβέρ­νη­ση προ­σπα­θού­σε να την κου­κου­λώ­σει με τη συν­δρο­μή του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που ανα­μα­σού­σαν τα περί «ανθρώ­πι­νου λάθους».

Για το ΚΚΕ η συμ­με­το­χή των εργα­ζο­μέ­νων, του λαού, της νεο­λαί­ας στην οργα­νω­μέ­νη πάλη είναι ο δρό­μος μέσα από τον οποίο μπο­ρούν όχι μόνο να βάλουν εμπό­δια αλλά να αλλά­ξουν συνο­λι­κά τη ζωή τους. Είναι ο δρό­μος της αυτο­πε­ποί­θη­σης, του ριζο­σπα­στι­σμού, κόντρα στη συντη­ρη­τι­κο­ποί­η­ση που ενι­σχύ­ουν η απο­γο­ή­τευ­ση και ο συμ­βι­βα­σμός με το σύστη­μα, είναι ο δρό­μος της αντε­πί­θε­σης και της σύγκρου­σης. Είναι το σύν­θη­μα «Μόνο ο λαός σώζει τον λαό στον δρό­μο της ανατροπής».

Κριτήριο η ίδια η ζωή του λαού

Κρι­τή­ριο στην κάλ­πη λοι­πόν πρέ­πει να απο­τε­λέ­σουν ερω­τή­μα­τα που θα αφο­ρούν τη ζωή των εργα­ζο­μέ­νων από τις 26 Ιού­νη και μετά:

Ποιον θα έχουν στο πλάι τους στους χώρους δου­λειάς, όταν η εργο­δο­σία θα επι­χει­ρεί να εφαρ­μό­σει τους αντερ­γα­τι­κούς νόμους, θα ξεσα­λώ­νει με απο­λύ­σεις, απλή­ρω­τες υπε­ρω­ρί­ες, με εντα­τι­κο­ποί­η­ση, ελλεί­ψεις σε μέτρα υγεί­ας και ασφά­λειας, αν όχι τους κομ­μου­νι­στές με ένα ακό­μα πιο δυνα­τό ΚΚΕ που θα βάζει εμπό­δια, θα στη­ρί­ζει τις διεκ­δι­κή­σεις τους;

Ποιον θα έχουν στο πλευ­ρό τους τα υπερ­χρε­ω­μέ­να νοι­κο­κυ­ριά, που θα πολ­λα­πλα­σιά­ζο­νται λόγω της ακρί­βειας και των αυξή­σε­ων των επι­το­κί­ων; Ποιος θα σηκώ­νει τη γει­το­νιά στο πόδι για να προ­στα­τεύ­ο­νται τα σπί­τια του λαού, για να μην βρί­σκουν τόπο να στα­θούν τα «κορά­κια»;

Ποιος θα στα­θεί απέ­να­ντι στις νέες θυσί­ες που είναι σίγου­ρο ότι θα ζητή­σουν από τον λαό οι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί και οι τρα­πε­ζι­κοί όμι­λοι σε περί­πτω­ση νέας κρίσης;

Πώς θα δώσει ο λαός τη μάχη ενά­ντια στο νέο ξεζού­μι­σμα που θα φέρει η «ολι­κή επα­να­φο­ρά» των πρω­το­γε­νών πλεονασμάτων;

Ποιον θα έχουν στο πλευ­ρό τους οι βιο­πα­λαι­στές αγρό­τες, οι μικροί επαγ­γελ­μα­τί­ες ενό­ψει της κλι­μά­κω­σης της επι­δρο­μής στο εισό­δη­μά τους;

Πώς θα οργα­νω­θεί η λαϊ­κή πάλη αν όχι με ένα ακό­μα πιο δυνα­τό ΚΚΕ ενά­ντια στην εμπλο­κή της χώρας μας στους θανά­σι­μους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς, στον πόλε­μο του ΝΑΤΟ στην Ουκρα­νία; Πώς θα στα­θεί ο λαός απέ­να­ντι στις επι­κίν­δυ­νες εξε­λί­ξεις στα Ελλη­νο­τουρ­κι­κά και τις ΝΑΤΟι­κές «διευ­θε­τή­σεις» σε Αιγαίο και Ανα­το­λι­κή Μεσόγειο;

Από καλύτερες θέσεις
απευθυνόμαστε πλατιά στον λαό

Σήμε­ρα, μετά το αυξη­μέ­νο ποσο­στό του ΚΚΕ, από καλύ­τε­ρες θέσεις, με περισ­σό­τε­ρη πεί­ρα ο λαός μπο­ρεί να ακου­μπή­σει στο Κόμ­μα, να δώσει στα παρα­πά­νω ερω­τή­μα­τα επι­θε­τι­κή — αγω­νι­στι­κή απά­ντη­ση. Εχο­ντας καθα­ρό ότι η επί­θε­ση του κεφα­λαί­ου θα εντα­θεί, δεν υπάρ­χουν περι­θώ­ρια εφησυχασμού.

Με ψήφο στο ΚΚΕ μπορεί να μπει τέλος στην καλλιέργεια της ηττοπάθειας,
στους εκβιασμούς, στην παραλυτική λαϊκή συναίνεση.
Τώρα ΚΚΕ!
Με ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά, για να γίνουν τα επόμενα βήματα,
με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.

Πηγή Ριζο­σπά­στης

Φτάνουμε παντού με τον “Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου”

Πανε­ξόρ­μη­ση πραγ­μα­το­ποιούν οι Οργα­νώ­σεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε όλη την χώρα, ενταγ­μέ­νη στην προ­σπά­θεια για την ακό­μη μεγα­λύ­τε­ρη ισχυ­ρο­ποί­η­ση του Κόμ­μα­τος. Ο πήχης της δια­κί­νη­σης έχει μπει πολύ ψηλά, με ορμή από το θετι­κό απο­τέ­λε­σμα των περα­σμέ­νων εκλο­γών αλλά και την ανά­γκη «το βήμα να γίνει άλμα» στις εκλο­γές του Ιουνίου.

Οι Κομ­μα­τι­κές Οργα­νώ­σεις βάζουν συγκε­κρι­μέ­νο σχέ­διο για να φτά­σουν παντού με την εφη­με­ρί­δα, να καλέ­σουν και έτσι στις δεκά­δες συσκέ­ψεις που είναι προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες, να εντά­ξουν με ακό­μα καλύ­τε­ρους όρους στη συνο­λι­κή μάχη τούς χιλιά­δες που στή­ρι­ξαν το ΚΚΕ, αλλά και τους πολύ περισ­σό­τε­ρους που τώρα είναι ακό­μα πιο κοντά να πρά­ξουν το ίδιο.

Τα μέλη του Κόμ­μα­τος και της ΚΝΕ θα οργώ­σουν ξανά δρό­μους και γει­το­νιές, θα ξανα­βρε­θούν σε χώρους δου­λειάς, στα στέ­κια νεο­λαί­ας, τα εκλο­γι­κά περί­πτε­ρα θα γεμί­σουν ξανά κόσμο και όλες οι δυνά­μεις θα δοθούν για να μην πιά­σουν τόπο τα νέα εκβια­στι­κά διλήμ­μα­τα, αλλά να ανα­δυ­θεί το πραγ­μα­τι­κά αισιό­δο­ξο μήνυ­μα με ΚΚΕ πιο δυνατό.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο