Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Υγρός τάφος χιλιάδων προσφύγων η Μεσόγειος

Συνο­λι­κά 3.940 πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες έχα­σαν φέτος τη ζωή τους κατά τον διά­πλου της Μεσο­γεί­ου, σύμ­φω­να με τα στοι­χεία που ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ο Διε­θνής Οργα­νι­σμός Μετα­νά­στευ­σης (ΔΟΜ).

Βάσει των τελευ­ταί­ων στοι­χεί­ων, οι περισ­σό­τε­ροι θάνα­τοι (3.463) κατα­γρά­φη­καν στην κεντρι­κή Μεσό­γειο, στο πέρα­σμα που συν­δέ­ει τη Βόρεια Αφρι­κή και την Ιταλία.

Ο διά­πλους προς την Ιτα­λία παρα­μέ­νει η πιο επι­κίν­δυ­νη μετα­να­στευ­τι­κή οδός. Μόνον τού­τη την εβδο­μά­δα πάνω από 280 μετα­νά­στες που επέ­βαι­ναν σε πλοιά­ρια που σάλ­πα­ραν από την Λιβύη προς την Ιτα­λία έχα­σαν τη ζωή τους στη θάλασσα.

Άλλοι 415 χάθη­καν στο πέρα­σμα της ανα­το­λι­κής Μεσο­γεί­ου, μετα­ξύ Τουρ­κί­ας και Ελλά­δας, ενώ 62 πνί­γη­καν δια­σχί­ζο­ντας τη δυτι­κή Μεσό­γειο και τα περά­σμα­τα της δυτι­κής Αφρικής.

Αν και ο αριθ­μός των μετα­να­στών που έχα­σαν τη ζωή τους στη θάλασ­σα από τις αρχές του έτους έχει ήδη ξεπε­ρά­σει τον αριθ­μό των θυμά­των για το σύνο­λο του 2015, όταν κατα­γρά­φη­καν 3.702 θάνα­τοι, ο αριθ­μός των αφί­ξε­ων είναι σημα­ντι­κά χαμη­λό­τε­ρος φέτος.

Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία του ΔΟΜ, σχε­δόν 333.400 μετα­νά­στες και πρό­σφυ­γες έφθα­σαν στις ευρω­παϊ­κές ακτές δια θαλάσ­σης φέτος, συγκρι­τι­κά με 728.926 αφί­ξεις που κατα­γρά­φη­καν την αντί­στοι­χη περί­ο­δο του 2015.

Πάνω από ένα εκα­τομ­μύ­ριο μετα­νά­στες και πρό­σφυ­γες ήλθαν τελι­κά στην Ευρώ­πη έως τα τέλη του περα­σμέ­νου έτους, με τους περισ­σό­τε­ρους εξ αυτών να φθά­νουν στην Ελλάδα.

Καθημερινά τα ναυάγια

Δώδε­κα νεκροί, 29 δια­σω­θέ­ντες και άγνω­στος αριθ­μός αγνο­ου­μέ­νων, ο απο­λο­γι­σμός ναυα­γί­ου πλοια­ρί­ου με μετα­νά­στες και πρό­σφυ­γες, ανοι­χτά της Λιβύ­ης σήμερα.

Τις σορούς των 12 προ­σφύ­γων και μετα­να­στών ανέ­συ­ραν την Τετάρ­τη οι ιτα­λι­κές αρχές από φου­σκω­τό σκά­φος που βυθί­στη­κε 40 χιλιό­με­τρα ανοι­χτά των ακτών της Λιβύης.

Στην ίδια επι­χεί­ρη­ση δια­σώ­θη­καν 29 άνθρω­ποι, ενώ απροσ­διό­ρι­στος παρα­μέ­νει ο αριθ­μός των αγνοουμένων.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο