Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Υεμένη: Κάθε δέκα λεπτά πεθαίνει ένα παιδί

  Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Πάνω από τρία εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι στην Υεμέ­νη ανα­γκά­στη­καν να εγκα­τα­λεί­ψουν τα σπί­τια τους εξαι­τί­ας του πολέ­μου και πάνω από δύο εκα­τομ­μύ­ρια παι­διά έχουν ανά­γκη από ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια σύμ­φω­να με την Unicef.

Το 2017 εντά­θη­καν οι συγκρού­σεις και οι επι­θέ­σεις του Αμε­ρι­κά­νι­κου συνα­σπι­σμού, με επι­κε­φα­λής την Σαου­δι­κή Αρα­βία, πού άρχι­σε την συμ­με­το­χή της στις επι­θέ­σεις το 2015 και εισέ­βα­λε στην χώρα. Στό­χος είναι οι αντάρ­τες Χού­τι που έχουν εκδιώ­ξει την κυβέρ­νη­ση και τον πρώ­ην πρό­ε­δρο και έχουν κατα­λά­βει την πρω­τεύ­ου­σα Σάνα.

jemen s.arabien
Τα εγκλή­μα­τα του Αμε­ρι­κά­νι­κου συνασπισμού

Οι αντάρ­τες Χού­τι είναι μου­σουλ­μά­νοι Σιί­τες και θρη­σκευ­τι­κοί σύμ­μα­χοι του Ιράν, ενώ η Σ.Αραβία ανή­κει θρη­σκευ­τι­κά στους μου­σουλ­μά­νους Σου­νί­τες. Του­λά­χι­στον 32 χιλιά­δες άμα­χοι έχουν σκο­τω­θεί σαυ­τόν τον άγνω­στο και ξεχα­σμέ­νο δολο­φο­νι­κό πόλε­μο. Σύμ­φω­να με την τελευ­ταία έκθε­ση της Unicef τέσ­σε­ρις στους πέντε κατοί­κους της χώρας έχουν ανά­γκη από κάποιου είδους ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια. Ο απο­κλει­σμός στα λιμά­νια που έχει επι­βάλ­λει η Σ.Αραβία, ακό­μη και για την ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια του ΟΗΕ, στε­ρεί την εισα­γω­γή τρο­φί­μων. Η Υεμέ­νη εισά­γει το 80% των τρο­φί­μων που χρειά­ζε­ται ο πλη­θυ­σμός των 24 εκα­τομ­μυ­ρί­ων κατοίκων.

Κάθε 10 λεπτά πεθαί­νει ένα παι­δί κάτω από 5 χρονών. 

jemen 3 barn om vatten
Ενα από τα ελά­χι­στα σημεία προ­μή­θειας νερού

5000 παι­διά έχουν σκο­τω­θεί ή τραυ­μα­τι­στεί από το 2015.Ο αριθ­μός των παι­διών που πει­νά­νε στην Υεμέ­νη έχει φτά­σει στο υψη­λό­τε­ρο επί­πε­δο στην ιστο­ρία της χώρας.

2,2 εκα­τομ­μύ­ρια παι­διά υπο­σι­τί­ζο­νται. Η Unicef υπο­λο­γί­ζει πώς 462.000 παι­διά βρί­σκο­νται σε άμε­σο κίν­δυ­νο να πεθά­νουν από την πεί­να, αν δεν τους δοθεί άμε­ση βοή­θεια. Εκτός των άλλων, 4 εκα­τομ­μύ­ρια παι­διά δεν έχουν δυνα­τό­τη­τα να πάνε στο Σχολείο. 

«Η κατά­στα­ση της υγεί­ας των παι­διών στην πιο φτω­χή χώρα της Μέσης Ανα­το­λής ποτέ δεν ήταν τόσο κατα­στρο­φι­κή» δηλώ­νει εκπρό­σω­πος της Unicef στην Υεμέ­νη.

Στην έκθε­σή της κατα­γρά­φει πως κάθε δέκα λεπτά πεθαί­νει ένα παι­δί κάτω των 5 ετών, από υπο­σι­τι­σμό, διάρ­ροια και ανα­πνευ­στι­κά προβλήματα.

Χολέ­ρα

Σαν να μην έφτα­ναν όλα αυτά συνε­χί­ζε­ται η εξά­πλω­ση της επι­δη­μί­ας της χολέ­ρας, απόρ­ροια της κατα­στρο­φής από τους βομ­βαρ­δι­σμούς των συστη­μά­των καθα­ρι­σμού του νερού και των βιο­λο­γι­κών σταθ­μών της χώρας.

Όσες εγκα­τα­στά­σεις δεν κατα­στρά­φη­καν από την Σ.Αραβία υπο­λει­τουρ­γούν λόγω έλλει­ψης ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος. Έτσι πόσι­μο νερό και απο­χέ­τευ­ση ανα­μι­γνύ­ο­νται και η χολέ­ρα εξα­πλώ­νε­ται. Σύμ­φω­να με τον ΟΗΕ 2.200 άνθρω­ποι έχουν πεθά­νει από την επι­δη­μία χολέ­ρας, που άρχι­σε να εξα­πλώ­νε­ται τον Απρί­λιο του 2017. Άμε­ση βοή­θεια ζητά­ει η Unicef.

Οι ΗΠΑ άρχισαν τους βομβαρδισμούς.

jemen 2 Usa bombar

Όπως και στην υπό­λοι­πη Μέση Ανα­το­λή οι Αμε­ρι­κά­νοι ώθη­σαν και στή­ρι­ξαν την αρα­βι­κή άνοι­ξη το 2012 στην Υεμέ­νη. Οι λαϊ­κές δια­μαρ­τυ­ρί­ες ενά­ντια στην κακο­δια­χεί­ρι­ση και την δια­φθο­ρά είχαν σαν απο­τέ­λε­σμα να παραι­τη­θεί ο τότε πρό­ε­δρος. Η κατά­στα­ση όμως έγι­νε ακό­μη χει­ρό­τε­ρη και ευνό­η­σε μειο­νο­τι­κές και απο­σχι­στι­κές ομά­δες που είναι οπλι­σμέ­νες. Οι ΗΠΑ άρχι­σαν να βομ­βαρ­δί­ζουν αυτούς που είχαν βαφτί­σει τρο­μο­κρά­τες της Αλ Κάιντα.

Εδώ άρχισαν όλα. Η Κλίντον και ο πρίγκηπας της Σ.Αραβίας
Εδώ άρχι­σαν όλα. Η Κλί­ντον και ο πρί­γκη­πας της Σ.Αραβίας

Η θρη­σκευ­τι­κή δια­μά­χη, αλλά βασι­κά τα γεω­πο­λι­τι­κά και οικο­νο­μι­κά συμ­φέ­ρο­ντα, δημιούρ­γη­σαν δύο μεγά­λα μέτω­πα. Τις δυνά­μεις του συνα­σπι­σμού των εισβο­λέ­ων της Σ.Αραβίας και των ΗΠΑ από τη μια, και τους αντάρ­τες Χού­τι που οι Αμε­ρι­κά­νοι ισχυ­ρί­ζο­νται πως παίρ­νουν βοή­θεια από το Ιράν, από την άλλη.

Από το 2015 που οι δυνά­μεις της Αμε­ρι­κά­νι­κης συμ­μα­χί­ας εισέ­βα­λαν στην Υεμέ­νη, οι βομ­βαρ­δι­σμοί είναι ανε­λέ­η­τοι και χτυ­πούν αδια­κρί­τως τον λαό της Υεμέ­νης. Στο­χεύ­ουν ακό­μη και γαμή­λιες τελε­τές, κηδεί­ες και γιορ­τές του ντό­πιου πλη­θυ­σμού. Κατό­πιν ζητά­νε συγνώ­μη και ανα­γνω­ρί­ζουν το “λάθος” για να συνε­χί­σουν με μεγα­λύ­τε­ρη ένταση.

jemen1

Η βοήθεια που δεν έρχεται

Η βοή­θεια που ζητά η Unicef δεν έρχε­ται και δεν θα έρθει ποτέ μέχρι την τελι­κή κατα­στρο­φή της χώρας και των παι­διών. Ήδη η παλιά Υεμέ­νη με την μορ­φή κρά­τους δεν υπάρ­χει πια. Διοι­κούν τοπι­κοί φύλαρ­χοι και οπλαρ­χη­γοί στις διά­φο­ρες περιο­χές της χώρας.

Ένας αδύ­να­τος και συμ­βι­βα­σμέ­νος ΟΗΕ, προ­σα­να­το­λι­σμέ­νος στην υπε­ρά­σπι­ση των ιμπε­ρια­λι­στι­κών συμ­φε­ρό­ντων, απλά εκφρά­ζει την ανη­συ­χία του, συσκέ­πτε­ται και ξανα­συ­σκέ­πτε­ται μιά στην Γενεύη και μιά στο Παρί­σι, κάνει εκκλή­σεις για ειρή­νη μετα­ξύ του θύτη και του θύμα­τος και στο τέλος αφή­νει τους λαούς και τα παι­διά του να πεθαί­νουν από τον πόλε­μο, τις αρρώ­στιες και την πείνα.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο