Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Υεμένη: Προσπάθεια των ΗΠΑ να κλείσουν όπως όπως το θέμα με εκεχειρία και διαπραγματεύσεις

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Προ­σπά­θεια από τις ΗΠΑ να κλεί­σει όπως όπως το θέμα της Υεμέ­νης, μετά το σάλο της δολο­φο­νί­ας Κασό­γκι και τις προει­δο­ποι­ή­σεις για το μέγε­θος της ανθρω­πι­στι­κής κρί­σης. Πρέ­πει να κλεί­σει για­τί υπάρ­χουν άλλα σημα­ντι­κό­τε­ρα ζητή­μα­τα για τις ΗΠΑ στην περιο­χή. Προς τού­το και οι πιέ­σεις τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες προς τους συμ­μά­χους τους Σαου­δι­κή Αρα­βία και Ηνω­μέ­να Αρα­βι­κά Εμι­ρά­τα, που αιμα­το­κυ­λούν μαζί την Υεμέ­νη από την άνοι­ξη του 2015, καμου­φλά­ρο­ντας τα δικά τους συμ­φέ­ρο­ντα πίσω από «ανη­συ­χί­ες» για επι­δεί­νω­ση της ήδη μεγά­λης ανθρω­πι­στι­κής καταστροφής.

H είδη­ση έκα­νε τον γύρο του κόσμου από τον υπουρ­γό Άμυ­νας των ΗΠΑ Jim Mattis.

«Η Σου­η­δία θα μπο­ρού­σε να είναι ένας πιθα­νός τόπος συνά­ντη­σης για συνο­μι­λί­ες τερ­μα­τι­σμού του πολέ­μου στην Υεμέ­νη. Οι συνο­μι­λί­ες μπο­ρούν να αρχί­σουν στο τέλος του Νοέμβρη».

Το ίδιο επι­βε­βαιώ­νει και ο ειδι­κός απε­σταλ­μέ­νος του ΟΗΕ Martin Griffiths, όπως και διπλω­μα­τι­κές πηγές της Σουηδίας.

« Ήδη έχου­με δεχθεί ερώ­τη­μα από τον ΟΗΕ και προ­ε­τοι­μα­ζό­μα­στε για μια συνά­ντη­ση Σ.Αραβίας, Ενω­μέ­νων Εμι­ρά­των και ανταρ­τών Χού­τι» δηλώ­νουν στην εφη­με­ρί­δα Αφτονμπλάντετ.

-Επι­λέ­γε­ται η Σου­η­δία για­τί έχει διά­λο­γο και με το Ιράν και με την Σ.Αραβία, υπο­νο­ώ­ντας πως πίσω από τους αντάρ­τες κρύ­βε­ται η υπο­στή­ρι­ξη των επί­σης σιι­τών Ιρα­νών, σχο­λιά­ζει η εφημερίδα.

«Είμα­στε έτοι­μοι να βοη­θή­σου­με», δηλώ­νει και η υπουρ­γός εξω­τε­ρι­κών της Σου­η­δί­ας Margot Wallström και συμπλη­ρώ­νει πως «στην Υεμέ­νη συντε­λεί­ται η μεγα­λύ­τε­ρη ανθρω­πι­στι­κή κατα­στρο­φή», χωρίς να κατο­νο­μά­ζει τους υπαίτιους.

Θα είναι η δεύ­τε­ρη προ­σπά­θεια για συνο­μι­λί­ες που οργα­νώ­νει ο ΟΗΕ.

Η πρώ­τη δεν καρ­πο­φό­ρη­σε όταν η Σ.Αραβία συνέ­χι­σε να βομ­βαρ­δί­ζει και οι αντάρ­τες αρνή­θη­καν να παρευ­ρε­θούν αν δεν στα­μα­τού­σαν οι βομβαρδισμοί.

Η σκιά της δολο­φο­νί­ας του Κασό­γκι, λένε οι εδώ ανα­λυ­τές, δίνει την ευκαι­ρία να πιε­στεί η Σ.Αραβία να στα­μα­τή­σει τους βομ­βαρ­δι­σμούς και νάρ­θει στο τρα­πέ­ζι του διαλόγου.

Τίπο­τε ακό­μη δεν είναι επί­ση­μο παρά μόνο οι αριθ­μοί που προ­κα­λούν φρί­κη και προ­έρ­χο­νται από την οργά­νω­ση «Κέντρο για τα δικαιώ­μα­τα και την ανά­πτυ­ξη της Υεμένης»που δηλώ­νει στην εφη­με­ρί­δα Mintpress της Υεμέ­νης ότι μέχρι στιγμής

  • έχουν σκο­τω­θεί από τις επι­θέ­σεις της Σ.Αραβίας 15.185 άμα­χοι, μετα­ξύ τους 3.527 παι­διά και 2.277 γυναίκες.
  • 22.822 είναι οι τραυ­μα­τί­ες, 3.526 παι­διά και 2.585 γυναί­κες μετα­ξύ τους, που υπο­φέ­ρουν από την έλλει­ψη φαρ­μά­κων και εξο­πλι­σμού, απόρ­ροια του απο­κλει­σμού που έχει επι­βάλ­λει η Σ.Αραβία από ξηρά, αέρα και θάλασσα..
  • 2.200 έχουν πεθά­νει από την επι­δη­μία χολέρας.
  • Οι αερο­πο­ρι­κές επι­δρο­μές σύμ­φω­να με το «Κέντρο» έχουν κατα­στρέ­ψει 15 αερο­δρό­μια, 14 λιμά­νια, 2.559 δρό­μους και γέφυρες.
  • 781 εγκα­τα­στά­σεις υδρο­δό­τη­σης, 191 σταθ­μούς παρα­γω­γής ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος και 426 τηλε­πι­κοι­νω­νια­κές εγκαταστάσεις.
  • Οι βόμ­βες έχουν κατα­στρέ­ψει 421.911 κατοι­κί­ες, 930 τζα­μιά, 888 σχο­λεία, 327 Νοσο­κο­μεία και κέντρα Υγεί­ας, 38 εγκα­τα­στά­σεις τηλε­ο­πτι­κών και ραδιο­φω­νι­κών σταθμών.
  • Έχουν προ­κα­λέ­σει το κλεί­σι­μο 4500 σχο­λεί­ων και έχουν ανα­γκά­σει 4 εκα­τομ­μύ­ρια ανθρώ­πους να μετα­κι­νη­θούν εξ αιτί­ας των καταστροφών.

Η πεί­να, οι ασθέ­νειες, οι κατα­στρο­φές, οι φωτο­γρα­φί­ες που συγκλο­νί­ζουν, μέχρι στιγ­μής, δεν ήταν αρκε­τές να στα­μα­τή­σουν αυτό τον ανε­λέ­η­το, εκδι­κη­τι­κό πόλε­μο, την γενο­κτο­νία στην ουσία που επι­δί­δε­ται η Σ.Αραβία και οι συμ­μα­χοί της με όπλα Αμε­ρι­κά­νι­κα, Γερ­μα­νι­κά, Γαλ­λι­κά και Σου­η­δι­κά που παρό­λες τις δηλώ­σεις και τον απο­τρο­πια­σμό τους συνε­χί­ζουν να πωλούν τα όπλα τους και τις βόμ­βες που σκο­τώ­νουν γυναί­κες και παιδιά.

Η μικρή ελπί­δα για δια­πραγ­μα­τεύ­σεις κατά­παυ­σης του πυρός δεν είναι καμιά εγγύ­η­ση όσο η ικα­νο­ποί­η­ση των συμ­φε­ρό­ντων των ιμπε­ρια­λι­στών και οι αντα­γω­νι­σμοί καθο­ρί­ζουν τις τύχες λαών και χωρών.

Αυτοί που παίρ­νουν την πρω­το­βου­λία δεν βλέ­πουν πέρα από τα δικά τους και τα συμ­φέ­ρο­ντα των μονο­πω­λί­ων που θέλουν να επε­κτεί­νουν τις αγο­ρές τους και να εξο­ντώ­σουν τους αντα­γω­νι­στές και δεν απο­τε­λούν εγγύ­η­ση για τους λαούς της περιοχής.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο