Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Υεμένη: 27 παιδιά κάτω των 5 ετών προστίθενται κάθε ώρα στον κατάλογο με τους οξέως υποσιτισμένους

Ο υπό τη Σαου­δι­κή Αρα­βία συνα­σπι­σμός που δρα στην Υεμέ­νη έχει δώσει άδεια στον ΟΗΕ να επα­να­λά­βει σήμε­ρα την ανά­πτυ­ξη ανθρω­πι­στι­κών εργα­ζό­με­νων στη Σανάα, που ελέγ­χε­ται από τους Χού­τι, όμως όχι να ελλι­με­νί­σει πλοία που μετα­φέ­ρουν σιτά­ρι και ιατρι­κά εφό­δια, δήλω­σε ένας εκπρό­σω­πος του οργανισμού.

Ο αρα­βι­κός συνα­σπι­σμός που μάχε­ται ενα­ντί­ον των σιι­τών ανταρ­τών Χού­τι ανα­κοί­νω­σε την Τετάρ­τη ότι θα επι­τρέ­πει τη διέ­λευ­ση ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας από τα λιμά­νια Χοντέι­ντα και Σάλιφ, που βρί­σκο­νται στην Ερυ­θρά Θάλασ­σα, καθώς και τις πτή­σεις του ΟΗΕ προς τη Σανάα, περισ­σό­τε­ρες από δύο εβδο­μά­δες αφού προ­χώ­ρη­σε στον απο­κλει­σμό της Υεμένης.

Περί­που 7 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι είναι αντι­μέ­τω­ποι με τον λιμό στην Υεμέ­νη και η επι­βί­ω­σή τους εξαρ­τά­ται από τη διε­θνή βοήθεια.

Ο συνα­σπι­σμός έχει δώσει άδεια στις πτή­σεις του ΟΗΕ που συν­δέ­ουν τη Σανάα με το Αμάν, δήλω­σε ο Γενς Λέρ­κε εκπρό­σω­πος του Γρα­φεί­ου του ΟΗΕ για τον Συντο­νι­σμό των Ανθρω­πι­στι­κών Υπο­θέ­σε­ων (OCHA).

«Φυσι­κά έχου­με ενθαρ­ρυν­θεί από την άδεια για τις πτή­σεις, την οποία ίσως σύντο­μα ακο­λου­θή­σει και άδεια για πτή­σεις από το Τζι­μπου­τί στη Σανάα», εξήγησε.

Ωστό­σο ο οργα­νι­σμός ακό­μη δεν έχει λάβει έγκρι­ση για τον ελλι­με­νι­σμό στη Χοντέι­ντα και τη Σάλιφ πλοί­ων που μετα­φέ­ρουν ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια, πρό­σθε­σε ο Λέρκε.

«Συζη­τά­με κυρί­ως για ένα πλοίο το οποίο βρί­σκε­ται στα ανοι­κτά της Χοντέι­ντα και μετα­φέ­ρει σιτά­ρι από το Παγκό­σμιο Επι­σι­τι­στι­κό Πρό­γραμ­μα και ένα ακό­μη που ανα­μέ­νει στο Τζι­μπου­τί με ιατρι­κά εφό­δια για την αντι­με­τώ­πι­σης της χολέ­ρας, το οποίο έχει επί­σης προ­ο­ρι­σμό τη Χοντέι­ντα», σημεί­ω­σε ο ίδιος.

«Υπο­γραμ­μί­ζου­με ότι είναι κρί­σι­μης σημα­σί­ας να επα­να­λη­φθούν επί­σης οι εισα­γω­γές εμπο­ρι­κών προ­ϊ­ό­ντων και κυρί­ως καυ­σί­μων, απα­ραί­τη­των για την ανθρω­πι­στι­κή μας δρά­ση –τη μετα­φο­ρά και τα λοιπά—και για την άντλη­ση νερού», τόνι­σε ο Λέρκε.

Οι μεγα­λύ­τε­ρες εται­ρεί­ες καυ­σί­μων που κάνουν εξα­γω­γές προς την Υεμέ­νη έχουν επι­ση­μά­νει ότι δεν θα είναι πλέ­ον σε θέση να εφο­διά­ζουν την αγο­ρά στο τέλος της εβδο­μά­δας, είχε ανα­φέ­ρει το OCHA σε έκθε­σή του με ημε­ρο­μη­νία 23 Νοεμβρίου.

Η UNICEF επί­σης ανα­μέ­νει για να στεί­λει εμβό­λια, δήλω­σαν πηγές από τις ανθρω­πι­στι­κές οργανώσεις.

Η μη κυβερ­νη­τι­κή οργά­νω­ση Save the Children εκτι­μά ότι 20.000 παι­διά κάτω των 5 ετών στην Υεμέ­νη προ­στί­θε­νται στον κατά­λο­γο με τους οξέ­ως υπο­σι­τι­σμέ­νους κάθε μήνα, «δηλα­δή κατά μέσο όρο 27 παι­διά την ώρα».

Ο εμπο­ρι­κός απο­κλει­σμός της Υεμέ­νης επι­δει­νώ­νει τη δια­τρο­φι­κή κρί­ση, «οδη­γώ­ντας σε μια σημα­ντι­κή αύξη­ση θανά­των παι­διών από οξύ υπο­σι­τι­σμό και ασθέ­νειες που μπο­ρούν να προ­λη­φθούν», τονί­ζει σε ανα­κοί­νω­σή της.

Ο υπό τη Σαου­δι­κή Αρα­βία συνα­σπι­σμός έκλει­σε όλα τα χερ­σαία, θαλάσ­σια και ενα­έ­ρια περά­σμα­τα της Υεμέ­νης στις 6 Νοεμ­βρί­ου προ­κει­μέ­νου, όπως ανα­κοί­νω­σε, να στα­μα­τή­σει την είσο­δο στη χώρα παρά­νο­μων όπλων από το Ιράν με προ­ο­ρι­σμό τους Χούτι.

Ο Γιαν Έγκε­λάντ, πρώ­ην επι­κε­φα­λής ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας του ΟΗΕ που είναι πλέ­ον επι­κε­φα­λής του Νορ­βη­γι­κού Συμ­βου­λί­ου Προ­σφύ­γων, δήλω­σε την Πέμ­πτη στο Reuters: «Κατά τη γνώ­μη μου (ο απο­κλει­σμός) απο­τε­λεί παρά­νο­μη συλ­λο­γι­κή τιμωρία».

«Έπει­τα από περισ­σό­τε­ρες από δύο εβδο­μά­δες απο­κλει­σμού αυτών των λιμα­νιών υπάρ­χει ανά­γκη για διά­φο­ρα εφό­δια απα­ραί­τη­τα για την αντι­με­τώ­πι­ση του λιμού, της χολέ­ρας και άλλων ανθρω­πι­στι­κών απει­λών που αντι­με­τω­πί­ζουν οι άνθρω­ποι στην Υεμέ­νη σήμε­ρα», κατέ­λη­ξε ο Λέρκε.

Για τη γενο­κτο­νία στην Υεμέ­νη ακού­σα­τε τίπο­τα, κ.Τσίπρα;

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο