Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Υπάρχει καμιά άλλη χώρα που να έχει κάνει περισσότερα από την Κούβα για τα ανθρώπινα δικαιώματα;

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Στις 10 Δεκεμ­βρί­ου το πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων Cubadebate υπεν­θυ­μί­ζει με άρθρο του τις επι­τυ­χί­ες της Κού­βας στον τομέα των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των αλλά και την επί­θε­ση που δέχε­ται από τις ΗΠΑ. Υπεν­θύ­μι­ση που φυσι­κά σχε­τί­ζε­ται με την συμπλή­ρω­ση των 60 χρό­νων από την Κου­βα­νέ­ζι­κη Επα­νά­στα­ση που χωρίς αυτή η Κού­βα θα συνέ­χι­ζε να είναι μια αποι­κία καζί­νου, ανα­ψυ­χής, πορ­νεί­ας και εκμε­τάλ­λευ­σης της μαφί­ας και των ΗΠΑ.

-Στις 10 Δεκεμ­βρί­ου γιορ­τά­στη­κε στην Κού­βα η ημέ­ρα των Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των . Στις  10 Δεκεμ­βρί­ου πριν 70 χρό­νια ψηφί­στη­κε η Δια­κή­ρυ­ξη των Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των από τον ΟΗΕ που το περιε­χό­με­νό της είναι από μόνο του ένα ιστο­ρι­κό ντοκουμέντο.

kubalibre5

 

Για την Κού­βα είναι μέρα γιορ­τής αφού έχει να επι­δεί­ξει επι­τυ­χί­ες παγκο­σμί­ου επι­πέ­δου στην υγεία, στην Παι­δεία, στον πολι­τι­σμό αλλά και στην εφαρ­μο­γή των διε­θνών συμ­φω­νιών στα ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα. Για εκα­το­ντά­δες εκα­τομ­μύ­ρια ανθρώ­πους είναι ένα άπια­στο όνει­ρο αφού ζουν στην φτώ­χεια και τις δια­κρί­σεις. Στην Κού­βα από την ριζι­κή αλλα­γή στις 1 Ιανουα­ρί­ου του 1959 έχει μειω­θεί η βρε­φι­κή θνη­σι­μό­τη­τα σε 4,0 στις 1000 γεν­νή­σεις, το χαμη­λό­τε­ρο ποσο­στό στην ιστο­ρία της χώρας.

kuba libre

Ο Μέσος όρος ζωής έφτα­σε τα 78 χρό­νια και η σχο­λι­κή συμ­με­το­χή και η έλλει­ψη αναλ­φα­βη­τι­σμού πλη­σί­α­σε το 100%. Η συμ­με­το­χή των πολι­τών στις απο­φά­σεις που τους αφο­ρούν έφτα­σε σε πολύ υψη­λά επί­πε­δα. Η συμ­με­το­χή στις εκλο­γές έφτα­σε το 85% και η συμ­με­το­χή στην συζή­τη­ση για το νέο Σύνταγ­μα είναι εξαι­ρε­τι­κά μαζι­κή.   9 εκα­τομ­μύ­ρια Κου­βα­νοί συμ­με­τεί­χαν σε 133.000 συγκε­ντρώ­σεις και συνε­λεύ­σεις στους χώρους δου­λειάς και στις τοπι­κές. 783.000 προ­τά­σεις κατα­τέ­θη­καν ενό­ψει και του δημο­ψη­φί­σμα­τος τον ερχό­με­νο Φεβρουά­ριο.( ήδη επα­νήλ­θε στην πρό­τα­ση του Ν. Συντάγ­μα­τος ο στό­χος της  κομ­μου­νι­στι­κής προ­ο­πτι­κής της κου­βα­νέ­ζι­κης κοι­νω­νί­ας μετά από τις παρεμ­βά­σεις των πολι­τών της Κού­βας στον διάλογο)*.

kubalibre2

Τον περα­σμέ­νο Μάιο πέρα­σε η Κού­βα για τρί­τη φορά  από το 2009 και το 2013 από τον έλεγ­χο του Συμ­βου­λί­ου Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των του ΟΗΕ που εδρεύ­ει στην Γενεύη. Η Κού­βα έλα­βε έγκρι­ση στις 44 από τις 61 διε­θνείς συμ­φω­νί­ες που ισχύουν.

Ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών της Κού­βας Rodríguez ανα­φέρ­θη­κε στην ημέ­ρα των Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των με την παρα­κά­τω δήλω­ση για την επο­χή πριν την Επα­νά­στα­ση: “ Η στρα­τιω­τι­κή παρου­σία των ΗΠΑ παρα­βί­α­ζε την εθνι­κή μας ανε­ξαρ­τη­σία. Οι κυβερ­νή­σεις διο­ρί­ζο­νταν από τις ΗΠΑ. 45% των παι­διών δεν πήγαι­ναν στο Σχο­λείο, το 85% των ανθρώ­πων δεν είχε τρε­χού­με­νο νερό,  οι αγρό­τες δεν κατεί­χαν την γη που καλ­λιερ­γού­σαν και οι μετα­νά­στες ζού­σαν σε μόνι­μες δια­κρί­σεις και ωμή εκμετάλλευση”.

kubalibre3

Ο Rodríguez επα­νέ­λα­βε την δέσμευ­ση της Κού­βας για τον σεβα­σμό των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των και την ετοι­μό­τη­τα της να συνε­χί­σει τον διά­λο­γο για αυτά.

”Η Κού­βα θα συνε­χί­σει να ανε­βά­ζει την από­δο­σή της απο­φα­σι­στι­κά και στα­θε­ρά επει­δή έχει την πολι­τι­κή βού­λη­ση και την προ­σπά­θεια της κυβέρ­νη­σης και του λαού στην οικο­δό­μη­ση μιας ακό­μη πιο ελεύ­θε­ρης, δημο­κρα­τι­κής, δικαιό­τε­ρης και ακό­μη πιο αλλη­λέγ­γυας κοι­νω­νί­ας”, συνέ­χι­σε ο υπουρ­γός. Η Κού­βα εγγυά­ται στον πλη­θυ­σμό της υψη­λής ποιό­τη­τας περί­θαλ­ψη, επι­τυ­χί­ες που τις έχει μοι­ρα­στεί με πάνω από 100 χώρες (124)**.

Η Γιού­νι­σεφ ανα­γνώ­ρι­σε το 2017 ότι η Κού­βα είναι μία από τις 15 χώρες στον κόσμο που εγγυά­ται την ψυχι­κή εξέ­λι­ξη των παι­διών. Το 2015 ανα­γνω­ρί­στη­κε πως είναι η πρώ­τη χώρα που απέ­κλει­σε την μετα­φο­ρά Έιτζ και σύφι­λης από την μητέ­ρα στο παι­δί. Το παράρ­τη­μα της Γιού­νι­σεφ στην Κού­βα έχει εξα­φα­νί­σει 14 λοι­μώ­δεις ασθέ­νειες και μέσω εμβο­λί­ων έχει κατα­φέ­ρει άλλες 9 να μην δια­δί­δο­νται, φτά­νο­ντας τον συντε­λε­στή μετα­δο­τι­κό­τη­τας σε 0,1 στους 100.000 κατοίκους.

kuba libre1

Οι μαθη­τές σε μια χώρα 11 εκα­τομ­μυ­ρί­ων έφτα­σαν να είναι 1.750.000. Η εκπαί­δευ­ση αφο­ρά όλους, είναι δωρε­άν σε όλα τα επί­πε­δα ανε­ξάρ­τη­τα φύλου, χρώ­μα­τος, θρη­σκεί­ας, πολι­τι­κής πεποί­θη­σης και οικο­γε­νεια­κής οικο­νο­μι­κής κατά­στα­σης. Σύμ­φω­να με την έκθε­ση “ Εκπαί­δευ­ση για όλους σε όλο τον κόσμο 2015” της Ουνέ­σκο, η Κού­βα έχει κατα­κτή­σει σαν μόνη χώρα της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής όλους τους στό­χους της πεντα­ε­τί­ας 2000–2005 γεγο­νός που την φέρ­νει 28η χώρα στον κόσμο σε επί­πε­δο εκπαίδευσης.

kubalibre6

Όσον αφο­ρά τον πολι­τι­σμό κάθε μία από τις 15 επαρ­χί­ες της δια­θέ­τει δίκτυα πολι­τι­στι­κών κέντρων, βιβλιο­θη­κών, βιβλιο­πω­λεί­ων και μου­σεί­ων. Η Κού­βα εγγυά­ται την δωρε­άν  φοί­τη­ση στις σχο­λές  Καλών Τεχνών σε όσους ενδια­φέ­ρο­νται. Είναι παρά­δο­ξο να ανα­φέ­ρε­ται το θέμα των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των σαν στοι­χείο επί­θε­σης της σταυ­ρο­φο­ρί­ας των ΗΠΑ ενα­ντί­ον της κου­βα­νέ­ζι­κης επα­νά­στα­σης. Μιας χώρας που εκπλη­ρώ­νει μόνο τις 18 από τις διε­θνείς συμ­φω­νί­ες του ΟΗΕ για τα ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα από τις 61, μπρο­στά στις 44 της Κούβας.

Την ημέ­ρα των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των ο Πρό­ε­δρος της Κού­βας Ντί­αζ στο Τουί­τερ  υπεν­θύ­μι­σε τα λόγια του Φιντέλ “… ο άνθρω­πος δεν ζει μόνο με ψωμί, χρειά­ζε­ται ήθος, αξί­ες, σεβα­σμό, χρειά­ζε­ται να του συμπε­ρι­φέ­ρο­νται σαν ανθρώ­πι­νη ύπαρ­ξη. Υπάρ­χει καμιά άλλη χώρα που να έχει κάνει περισ­σό­τε­ρα για τα ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα από την Κούβα;”

Cubadebate 18 12 10 

*, ** δικές μας σημειώσεις.

 

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο