Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΥΠΕΞ: Καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος — Λάδι στη φωτιά ρίχνουν διεθνή μέσα ενημέρωσης

Δια­ψεύ­δει το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών πως σε ελλη­νι­κό έδα­φος βρί­σκο­νται ξένα στρα­τεύ­μα­τα και κάνει λόγο για fake news, ενώ ο υπουρ­γός Νίκος Δέν­διας μιλά­ει για γελοιό­τη­τα και ανευ­θυ­νό­τη­τα. Αφορ­μή για το όλο θέμα είναι το γεγο­νός πως η τουρ­κι­κή ηγε­σία παρου­σιά­ζει ως τουρ­κι­κό τμή­μα ελλη­νι­κού εδά­φους στον Έβρο.

Υπεν­θυ­μί­ζου­με ότι τουρ­κι­κές δυνά­μεις, εμφα­νί­ζο­νται να έχουν προ­ω­θη­θεί εδώ και μέρες, σε ελλη­νι­κό έδα­φος στον νότιο Έβρο, στη θέση Μελισ­σο­κο­μείο, η οποία βρί­σκε­ται σε ένα σημείο το οποίο πλημ­μυ­ρί­ζει κάθε χρό­νο μετά το φθι­νό­πω­ρο και με βάση τους χάρ­τες του 1923 ανή­κει στην Ελλά­δα. Σύμ­φω­να με τα δημο­σιεύ­μα­τα εκεί βρί­σκο­νται τις τελευ­ταί­ες εβδο­μά­δες 35 άτο­μα της τουρ­κι­κής στρα­το­χω­ρο­φυ­λα­κής και των ειδι­κών δυνά­με­ων της αστυ­νο­μί­ας της γεί­το­νος. Μάλι­στα φέρε­ται να έχουν στρα­το­πε­δεύ­σει και έχουν σηκώ­σει μια τουρ­κι­κή σημαία.

Η δια­φο­ρά δεν είναι νέα και εδρά­ζε­ται στην αλλα­γή της κοί­της του ποτα­μού Εβρου. Η κοί­τη έχει μετα­κι­νη­θεί, με απο­τέ­λε­σμα στη θέση της να βρί­σκε­ται πλέ­ον ένα έλος, το οποίο το καλο­καί­ρι ξεραί­νε­ται και τον χει­μώ­να πλημ­μυ­ρί­ζει δημιουρ­γώ­ντας εκεί μια νησί­δα. Αυτή τη μετα­φο­ρά της κοί­της εκμε­ταλ­λεύ­ε­ται η Τουρ­κία προ­κει­μέ­νου να διεκ­δι­κή­σει μια περιο­χή η οποία φθά­νει τα περί­που 16 στρέμ­μα­τα γης. Τρι­βές υπήρ­χαν και στο παρελ­θόν, ωστό­σο, πλέ­ον, στην περιο­χή υπάρ­χει η στα­θε­ρή παρου­σία δυνά­με­ων ασφα­λεί­ας της Τουρ­κί­ας, οι οποί­ες και εμπο­δί­ζουν τις εργα­σί­ες των στε­λε­χών της Γεω­γρα­φι­κής Υπη­ρε­σί­ας Στρα­τού να ολο­κλη­ρώ­σουν τη διευ­θέ­τη­ση του χώρου από ελλη­νι­κής πλευ­ράς, ενό­ψει επέ­κτα­σης του φρά­χτη και στον Νότιο Εβρο.

Σε πρα­κτι­κό επί­πε­δο, η Αθή­να επι­κα­λεί­ται τους χάρ­τες με τους οποί­ους χαρά­χθη­καν τα σύνο­ρα το 1923 και έκτο­τε κάποια σημεία του επι­βε­βαιώ­θη­καν εκ νέου, ακρι­βώς λόγω της ανά­γκης υπο­λο­γι­σμού των αλλα­γών που επήλ­θαν στο ανά­γλυ­φο από την αλλα­γή του ρου του ποτα­μού σε κάποια σημεία.

Για την ελλη­νι­κή πλευ­ρά το συγκε­κρι­μέ­νο εμπό­διο πρα­κτι­κά δημιουρ­γεί προ­σκόμ­μα­τα και στην προ­σπά­θεια που γίνε­ται τους τελευ­ταί­ους μήνες για επέ­κτα­ση του φρά­χτη και στον Νότιο Εβρο, αλλά και για την οχύ­ρω­ση της περιο­χής, ώστε σε περί­πτω­ση επα­νά­λη­ψης ενός σενα­ρί­ου όπως αυτό του Μαρ­τί­ου, να ελα­χι­στο­ποι­η­θούν οι πιθα­νό­τη­τες προ­ώ­θη­σης νέου κύμα­τος μετα­να­στών προς την Ελλάδα.

Η τουρ­κι­κή πλευ­ρά επι­κα­λεί­ται τη χάρα­ξη που απο­τυ­πώ­νε­ται σε ψηφια­κές πλατ­φόρ­μες και ελεύ­θε­ρες πηγές (όπως η google), που, όπως έχει απο­δει­χθεί επα­νει­λημ­μέ­νως στο παρελ­θόν, είναι πρα­κτι­κά αδύ­να­τον να αντα­πο­κρί­νο­νται στην ακρί­βεια με την οποία έχουν χαρα­χθεί συνο­ρια­κές γραμ­μές με βάση όλα τα κλα­σι­κά όργα­να γεω­δαι­σί­ας (όπως το θεο­δό­λι­χο, κλι­σιό­με­τρο κ.λπ.).

Η ανα­κοί­νω­ση του υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών σχε­τι­κά με δημο­σιεύ­μα­τα ανα­φέ­ρει: «Με αφορ­μή δια­σπο­ρά πρό­σφα­των fake news, τονί­ζε­ται ότι καμία ξένη δύνα­μη δεν βρί­σκε­ται σε ελλη­νι­κό έδα­φος. Η κυβέρ­νη­ση έχει απο­δεί­ξει ότι ξέρει να υπε­ρα­σπί­ζε­ται τα σύνο­ρα Ελλά­δας και Ευρώ­πης και τα κυριαρ­χι­κά μας δικαιώ­μα­τα». Επι­πλέ­ον ο υπουρ­γός εξω­τε­ρι­κών Νίκος Δέν­διας έγρα­ψε στο twitter: «Είναι ντρο­πή να υιο­θε­τεί κάποιος fake news και να ισχυ­ρί­ζε­ται ότι έχει κατα­λη­φθεί έδα­φος της χώρας του από ξένη δύνα­μη. Η γελοιό­τη­τα συμπο­ρεύ­ε­ται με την ανευθυνότητα».

Σε ανα­κοί­νω­ση ο ΣΥΡΙΖΑ μετα­ξύ άλλων ανα­φέ­ρει πως «οι τελευ­ταί­ες εξε­λί­ξεις στον Έβρο, οι παλι­νω­δί­ες στις απα­ντή­σεις της Κυβέρ­νη­σης και η σημε­ρι­νή επι­βε­βαί­ω­ση από το ΥΠΕΞ ότι Τούρ­κοι στρα­τιώ­τες εισήλ­θαν σε ελλη­νι­κό έδα­φος, δημιουρ­γούν πολύ σοβα­ρά ερω­τη­μα­τι­κά και ανη­συ­χί­ες σε σχέ­ση με το μεί­ζον αυτό ζήτη­μα». Για το θέμα εξέ­δω­σαν κοι­νή δήλω­ση οι τομε­άρ­χες Άμυ­νας Θοδω­ρής Δρί­τσας και Εξω­τε­ρι­κών Γιώρ­γος Κατρού­γκα­λος του ΣΥΡΙΖΑ και ανα­φέ­ρουν μετα­ξύ άλλων πως «η έλλει­ψη στρα­τη­γι­κής και το διπλω­μα­τι­κό κενό που ανα­δει­κνύ­ε­ται σε σχέ­ση με την Τουρ­κία, εγκυ­μο­νεί εμφα­νείς κιν­δύ­νους για τον τόπο».

Ενδια­φέ­ρον έχουν ωστό­σο, ορι­σμέ­να ξένα ΜΜΕ για το πώς εμφα­νί­ζουν αυτή τη δια­μά­χη και ουσια­στι­κά ρίχνουν λάδι στη φωτιά.

Daily Mail: Σταθερή παρουσία τουρκικών δυνάμεων στην ελληνική επικράτεια

Για τουρ­κι­κά στρα­τεύ­μα­τα που έχουν κατα­λά­βει κομ­μά­τι της ελλη­νι­κής γης κάνει λόγο η dailymail.co.uk.

«Περί­που 35 στρα­τιώ­τες περ­πά­τη­σαν στην ανα­το­λι­κή όχθη του ποτα­μού Έβρου στο Μελισ­σο­κο­μείο» ανα­φέ­ρει το δημο­σί­ευ­μα και συνε­χί­ζει: «Οι τουρ­κι­κές δυνά­μεις έχουν πια στα­θε­ρή παρου­σία στην ελλη­νι­κή επι­κρά­τεια και τα στρα­τεύ­μα­τα έχουν απορ­ρί­ψει τα ελλη­νι­κά αιτή­μα­τα για από­συρ­ση από την περιο­χή».

Όπως ανα­φέ­ρει το άρθρο η έντα­ση σημειώ­θη­κε λίγες μόνο εβδο­μά­δες μετά το θερ­μό επει­σό­διο που είχε συμ­βεί στα ελλη­νο­τουρ­κι­κά σύνορα.

Χιλιά­δες σύριοι πρό­σφυ­γες προ­σπά­θη­σαν χωρίς απο­τέ­λε­σμα να περά­σουν στην ελλη­νι­κή πλευ­ρά παρα­κι­νού­με­νοι από τούρ­κους δια­κι­νη­τές αλλά και μέλη της κυβέρνησης.

Και η SUN, που μιλά για «εισβο­λή Τούρ­κων» σε ελλη­νι­κό έδα­φος. Σύμ­φω­να με το δημο­σί­ευ­μα απο­τε­λεί «μελε­τη­μέ­νη πρό­κλη­ση στο πλαί­σιο της αντί­δρα­σης της τουρ­κι­κής πλευ­ράς για τη σχε­δια­ζό­με­νη επέ­κτα­ση του φρά­κτη στο χερ­σαίο τμή­μα των συνόρων».

Εutoday: Τουρκική σημαία πετά πάνω από την Ελλάδα

Για παρά­νο­μη κατα­πά­τη­ση ελλη­νι­κού εδά­φους κάνει λόγο και το EUtoday.

Αν και όπως τονί­ζει το δημο­σί­ευ­μα δεν είναι ακό­μα γνω­στό ποια δικαιο­λο­γία θα προ­βά­λει η τουρ­κι­κή πλευ­ρά η περιο­χή που κατα­πα­τεί­ται βρί­σκε­ται στο φρά­χτη που έχει δημιουρ­γη­θεί για την παρά­νο­μη εισ­ροή προ­σφύ­γων. H παρου­σία των ανδρών του τουρ­κι­κού στρα­τού εμπο­δί­ζουν τις εργα­σί­ες των στε­λε­χών της Γεω­γρα­φι­κής Υπη­ρε­σί­ας Στρα­τού να ολο­κλη­ρώ­σουν τη διευ­θέ­τη­ση του χώρου από ελλη­νι­κής πλευ­ράς, ενό­ψει επέ­κτα­σης του φρά­χτη και στον Νότιο Εβρο.

Η Τουρ­κία, σύμ­φω­να με το δημο­σί­ευ­μα, ισχυ­ρί­ζε­ται ότι η μικρή έκτα­ση που δημιουρ­γεί­ται είναι δική της.

Όπως ανα­φέ­ρει το Eutoday «Η Ελλά­δα έχει κατα­φέ­ρει να δια­τη­ρή­σει την ακε­ραιό­τη­τα των συνό­ρων της ενώ ο τούρ­κος πρό­ε­δρος Ερντο­γάν απει­λεί ότι είναι έτοι­μος να στεί­λει εκα­τομ­μύ­ρια πρό­σφυ­γες στην Ευρώπη».

Balkaneu.com: Νέος γύρος ανα­τα­ρα­χών στις ελλη­νο­τουρ­κι­κές σχέσεις

Για κοι­νό πρό­βλη­μα στα σύνο­ρα κάνει ανα­φο­ρά η ιστο­σε­λί­δα balkaneu.com τονί­ζο­ντας ότι οι δύο πλευ­ρές είναι σε συνε­χή επι­κοι­νω­νία για το ζήτημα.

Το δημο­σί­ευ­μα επι­κα­λεί­ται τουρ­κι­κές διπλω­μα­τι­κές πηγές που μιλούν για τεχνι­κό ζήτη­μα και ανα­φέ­ρε­ται στο διά­βη­μα της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης προς την Άγκυρα.

«Σύμ­φω­να με τις τελευ­ταί­ες πλη­ρο­φο­ρί­ες, η τουρ­κι­κή σημαία υψώ­θη­κε στο χώρο, ενώ περισ­σό­τε­ροι από τριά­ντα Τούρ­κοι στρα­τιώ­τες έχουν κατα­σκη­νώ­σει εκεί» ανα­φέ­ρει χαρακτηριστικά.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο