Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΥΠΕΞ: «Ουδέν σχόλιον» για τη δράση φασιστικών ομάδων, που επιβεβαιώνει το Προξενείο Μαριούπολης!

«Ουδέν σχό­λιο». Αυτή ήταν η απά­ντη­ση αρμό­διου παρά­γο­ντα του ΥΠΕΞ στο ερώ­τη­μα που υπέ­βα­λε ο «Ριζο­σπά­στης» σχε­τι­κά με τις καταγ­γε­λί­ες που βλέ­πουν το φως της δημο­σιό­τη­τας για τη δρά­ση του «Τάγ­μα­τος Αζόφ» στη Μαριού­πο­λη και την ευρύ­τε­ρη περιο­χή, με θύμα­τα και τους Ελλη­νες ομο­γε­νείς τους οποί­ους, κατά τ’ άλλα, επι­κα­λεί­ται η κυβέρ­νη­ση για να κλι­μα­κώ­σει την εμπλοκή.

Και λίγες ώρες μετά, το Προ­ξε­νείο της Ελλά­δας στη Μαριού­πο­λη ερχό­ταν να επι­βε­βαιώ­σει εμμέ­σως πλην σαφώς τις καταγ­γε­λί­ες. Συγκε­κρι­μέ­να το ελλη­νι­κό προ­ξε­νείο — επι­κα­λού­με­νο και τις ρωσι­κές ανα­κοι­νώ­σεις για το άνοιγ­μα ανθρω­πι­στι­κού δια­δρό­μου για έξο­δο πολι­τών προς τα ανα­το­λι­κά και δυτι­κά σύνο­ρα — ανα­κοί­νω­νε ότι απο­φα­σί­στη­κε να απο­μα­κρυν­θούν μέρος του προ­σω­πι­κού του γενι­κού προ­ξε­νεί­ου, το σύνο­λο των δημο­σιο­γρά­φων που βρί­σκο­νται εκεί, καθώς και Ελλη­νες πολί­τες που επι­θυ­μούν να φύγουν με ίδια μέσα και τόνι­ζε ότι το σχέ­διο εκκέ­νω­σης γίνε­ται «με πλή­ρη επί­γνω­ση ότι υπάρ­χει πάντα το ενδε­χό­με­νο διά­φο­ρες ομά­δες να επι­χει­ρή­σουν να παρε­μπο­δί­σουν τη διέ­λευ­σή μας».

Να σημειω­θεί ότι τις τελευ­ταί­ες μέρες έχουν συγκε­ντρω­θεί αρκε­τές δημό­σιες καταγ­γε­λί­ες τόσο στα social media όσο και σε συνε­ντεύ­ξεις κατοί­κων της Μαριού­πο­λης σε τηλε­ο­πτι­κούς σταθ­μούς όσον αφο­ρά τις συν­θή­κες που επι­κρα­τούν στην πόλη εν μέσω κλι­μά­κω­σης της ιμπε­ρια­λι­στι­κής σύγκρουσης.

Θυμί­ζου­με ότι η Μαριού­πο­λη είναι μια από τις περιο­χές που όλα τα προη­γού­με­να χρό­νια αλλά ιδιαί­τε­ρα αυτές τις μέρες, ανα­πτύσ­σει τη φρι­κια­στι­κή του δρά­ση το «Τάγ­μα Αζόφ», το φασι­στι­κό στρα­τιω­τι­κό τάγ­μα που απο­τε­λεί επί­ση­μα τμή­μα των ουκρα­νι­κών Ενό­πλων Δυνάμεων.

Οι καταγ­γε­λί­ες ανα­φέ­ρουν ότι το «Τάγ­μα Αζόφ» χρη­σι­μο­ποιεί ως ασπί­δα προ­στα­σί­ας τους κατοί­κους της περιοχής.

Κάτοι­κος της Μαριού­πο­λης μιλώ­ντας στον τηλε­ο­πτι­κό σταθ­μό ΣΚΑΪ, το πρωί της Δευ­τέ­ρας, ανέ­φε­ρε χαρα­κτη­ρι­στι­κά πως δεν μπο­ρεί να φύγει κανείς από εκεί καθώς στους δρό­μους κυκλο­φο­ρεί «η ταξιαρ­χία Αζόφ, που είναι Ουκρα­νοί φασί­στες, και άμα σε πιά­σουν σε σκοτώνουν».

Στον τηλε­ο­πτι­κό σταθ­μό «Open» διε­θνο­λό­γος — διό­λου «φιλι­κά προ­σκεί­με­νος στη Ρωσία» (το ανα­φέ­ρου­με για τους πολ­λούς πονη­ρούς…) — ανέ­φε­ρε, το βρά­δυ της Δευ­τέ­ρας, ότι οι φασί­στες του «τάγ­μα­τος Αζόφ» έχουν ναρ­κο­θε­τή­σει ολό­κλη­ρα συγκρο­τή­μα­τα πολυ­κα­τοι­κιών, ώστε να δυσχε­ρά­νουν αφε­νός την επί­θε­ση και αφε­τέ­ρου να αφή­σουν πίσω συντρίμ­μια και νεκρούς αν η περιο­χή κατα­λη­φθεί από τον ρωσι­κό στρα­τό ή τις δυνά­μεις των λεγό­με­νων «Λαϊ­κών Δημοκρατιών».

Αντί­στοι­χα έχουν ανα­φερ­θεί και από άλλους διε­θνο­λό­γους και στρα­τιω­τι­κούς ανα­λυ­τές σε πολ­λά ΜΜΕ.

Οι μαρ­τυ­ρί­ες είναι ανη­συ­χη­τι­κές και αφο­ρούν και τη ζωή της ελλη­νι­κής μειο­νό­τη­τας, που είναι στο­χο­ποι­η­μέ­νη από το φασι­στι­κό τάγ­μα εδώ και χρόνια.

Ποιους καλύ­πτουν;

Με βάση το ρεπορ­τάζ από τη Μαριού­πο­λη και τις καταγ­γε­λί­ες κατοί­κων ότι εμπο­δί­ζο­νται από φασι­στι­κές ομά­δες — και συγκε­κρι­μέ­να από το «Τάγ­μα του Αζόφ» που δρα στην περιο­χή, ενσω­μα­τω­μέ­νο στις δυνά­μεις της πολι­το­φυ­λα­κής, δηλα­δή με την κάλυ­ψη της κυβέρ­νη­σης και του στρα­τού — ο «Ριζο­σπά­στης» απευ­θύν­θη­κε στο υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών και ζήτη­σε πλη­ρο­φο­ρί­ες. Η απά­ντη­ση του υπουρ­γεί­ου, όπως δια­βά­ζε­τε και στο σχε­τι­κό ρεπορ­τάζ, ήταν «ουδέν σχό­λιο». Το βρά­δυ όμως, ήρθε η ανα­κοί­νω­ση του Προ­ξε­νεί­ου Μαριού­πο­λης να επι­βε­βαιώ­σει ότι «διά­φο­ρες ομά­δες» δρουν στην περιο­χή και ότι ενδε­χο­μέ­νως να «επι­χει­ρή­σουν να παρε­μπο­δί­σουν τη διέ­λευ­σή μας» κατά τη δια­δι­κα­σία της σημε­ρι­νής εκκέ­νω­σης της πόλης από «ασφα­λή» σημεία. Για­τί το υπουρ­γείο σιω­πά και παρι­στά­νει πως δεν ξέρει; Οι νεο­να­ζι­στι­κές ομά­δες στην περιο­χή έχουν όνο­μα. Ποιους προ­σπα­θεί να καλύ­ψει, την ώρα μάλι­στα που Ελλη­νες ομο­γε­νείς γίνο­νται θύμα­τα επι­θέ­σε­ων από τέτοια φασι­στι­κά απο­βρά­σμα­τα; Να ειπω­θεί τώρα η αλή­θεια και να εξα­ντλη­θεί κάθε μέσο ώστε να απο­χω­ρή­σουν οι ομο­γε­νείς με ασφάλεια.

Πηγή: 902.gr

Ναζίμ Χικ­μέτ Ποι­ή­μα­τα εκλο­γή από το έργο του

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο