Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΥΠΟΓΡΑΦΤΗΚΕ η ΣΥΜΦΩΝΙΑ για τον «EAST MED»: Βήμα βαθύτερης εμπλοκής σε επικίνδυνους σχεδιασμούς υπό την εποπτεία των ΗΠΑ

Τη βαθύ­τε­ρη εμπλο­κή της χώρας σε επι­κίν­δυ­νους σχε­δια­σμούς σημα­το­δο­τεί η υπο­γρα­φή της δια­κρα­τι­κής συμ­φω­νί­ας για την κατα­σκευή του αγω­γού φυσι­κού αερί­ου «East Med» από τον πρω­θυ­πουρ­γό της Ελλά­δας Κυριά­κο Μητσο­τά­κη, τον πρω­θυ­πουρ­γό του Ισρα­ήλ Μπέν­τζα­μιν Νετα­νιά­χου και τον πρό­ε­δρο της Κυπρια­κής Δημο­κρα­τί­ας Νίκο Ανα­στα­σιά­δη σήμε­ρα σε ειδι­κή εκδή­λω­ση που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στην Αθήνα.

Ο αγω­γός «East Med» προ­χω­ρά υπό την επο­πτεία των ΗΠΑ καθώς εξυ­πη­ρε­τεί τα συμ­φέ­ρο­ντα κυρί­ως των αμε­ρι­κα­νι­κών ενερ­γεια­κών μονο­πω­λί­ων, γεγο­νός που επι­ση­μάν­θη­κε στις δηλώ­σεις που έγι­ναν μετά την τελε­τή υπο­γρα­φής της συμφωνίας.

Ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης επι­σή­μα­νε πως οι ΗΠΑ στη­ρί­ζουν στα­θε­ρά το σχέ­διο του συγκε­κρι­μέ­νου αγω­γού, πως στη­ρί­ζουν την Ελλά­δα ως ενερ­γεια­κό εταί­ρο και ανα­φέρ­θη­κε στο σταθ­μό υγρο­ποι­η­μέ­νου φυσι­κού αερί­ου που ετοι­μά­ζει η Ουά­σιγ­κτον στην Αλεξανδρούπολη.

Υπο­στή­ρι­ξε ότι οι ΗΠΑ είναι παρά­γο­ντας ασφά­λειας στην περιο­χή και ανα­φε­ρό­με­νος στη βασι­κή επι­δί­ω­ξη της ελλη­νι­κής αστι­κής τάξης δήλω­σε πως η Ελλά­δα γίνε­ται κρί­σι­μος ενερ­γεια­κός παί­κτης για την τρο­φο­δο­σία της Ευρώ­πης. Πρό­σθε­σε ότι τα θέμα­τα αυτά θα απα­σχο­λή­σουν τη συνά­ντη­ση που θα έχει σε λίγα 24ωρα με τον Αμε­ρι­κα­νό πρό­ε­δρο Ντό­ναλντ Τραμπ.

East Med

Επι­πλέ­ον, ο Κ. Μητσο­τά­κης δεν λησμό­νη­σε την προ­σφο­ρά της κυβέρ­νη­σης του ΣΥΡΙΖΑ που «έτρε­ξε» τους αμε­ρι­κα­νι­κούς σχε­δια­σμούς στην περιο­χή προς όφε­λος των συμ­φε­ρό­ντων της ελλη­νι­κής αστι­κής τάξης. Δήλω­σε πως «η πολι­τι­κή μας πρέ­πει να έχει συνέχεια».

Ανα­φε­ρό­με­νος εμμέ­σως πλην σαφώς στην Τουρ­κία, δήλω­σε πως ο αγω­γός «δεν απο­τε­λεί απει­λή για κανέ­να», ότι τα τρι­με­ρή σχή­μα­τα συνερ­γα­σί­ας «δεν στρέ­φο­νται κατά κανε­νός» και πως «η περι­φε­ρεια­κή συνερ­γα­σία είναι ανοι­χτή σε όλους υπό την προ­ϋ­πό­θε­ση του σεβα­σμού του Διε­θνούς Δικαί­ου και των κανό­νων καλής γειτονίας».

Για «ιστο­ρι­κή συμ­φω­νία» που «ανα­γνω­ρί­ζε­ται και από τις ΗΠΑ» έκα­νε λόγο ο Κύπριος πρό­ε­δρος Νίκος Ανα­στα­σιά­δης και ισχυ­ρί­στη­κε ότι ο αγω­γός «θα συμ­βά­λει στην ασφά­λεια του ενερ­γεια­κού εφο­δια­σμού της ΕΕ», δηλα­δή στον περιο­ρι­σμό του ρωσι­κού εφο­δια­σμού της Ευρώ­πης σε φυσι­κό αέριο που απο­τε­λεί κεντρι­κό στό­χο των ΗΠΑ. Και ο Ν. Ανα­στα­σιά­δης δήλω­σε πως ο αγω­γός «δεν στρέ­φε­ται ενα­ντί­ον της όποιας τρί­της χώρας» και πρό­σθε­σε ότι «όποια χώρα το επι­θυ­μεί είναι καλο­δε­χού­με­νη», αρκεί να σέβε­ται όπως είπε το Διε­θνές Δίκαιο, τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα και την εδα­φι­κή ακε­ραιό­τη­τα των άλλων χωρών.

Ο Μπ. Νετα­νιά­χου δήλω­σε πως είναι μια «ιστο­ρι­κή μέρα» για το Ισρα­ήλ, διό­τι «κάνει πολύ ισχυ­ρή ενερ­γεια­κά τη χώρα». Δήλω­σε και ο αυτός πως με την τρι­με­ρή συνερ­γα­σία «δεν πηγαί­νουν ενα­ντί­ον κανε­νός» και πρό­σθε­σε πως είναι ευπρόσ­δε­κτη όποια χώρα επι­θυ­μεί να συνερ­γα­στεί ονο­μα­τί­ζο­ντας την Ιτα­λία και την Αίγυπτο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο