Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ: Aπόλυτο «ΚΟΥΚΟΥΛΩΜΑ» μιας δύσοσμης επικίνδυνης υπόθεσης

Δια­βά­στε στον σημε­ρι­νό “Ριζο­σπά­στη του Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κου

ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ

Παρά τις επα­νει­λημ­μέ­νες καταγ­γε­λί­ες του ΚΚΕ και τα αδιά­σει­στα στοι­χεία, ούτε η σημε­ρι­νή κυβέρ­νη­ση ούτε η προη­γού­με­νη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δώσει ουσια­στι­κές απα­ντή­σεις, έξι χρό­νια μετά το πρώ­το κρού­σμα «συνα­κρο­ά­σε­ων»

Πολι­τι­κά έκθε­τες είναι οι κυβερ­νή­σεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ από το άνευ προη­γου­μέ­νου «κου­κού­λω­μα» της υπό­θε­σης «συνα­κρο­ά­σε­ων» — υπο­κλο­πών στο τηλε­φω­νι­κό κέντρο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Έξι χρό­νια μετά την πρώ­τη καταγ­γε­λία, τον Δεκέμ­βρη του 2016, μέχρι και σήμε­ρα, από τις επα­να­λαμ­βα­νό­με­νες καταγ­γε­λί­ες του ΚΚΕ δεν «ίδρω­σε το αυτί» κανε­νός, ενώ σήμε­ρα εμφα­νί­ζο­νται όλοι προ­κλη­τι­κά να πέφτουν τάχα από τα σύν­νε­φα με αφορ­μή την υπό­θε­ση παρα­κο­λού­θη­σης του τηλε­φώ­νου του αρχη­γού του ΠΑΣΟΚ.

Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι σωρεία σοβα­ρό­τα­των στοι­χεί­ων για τις «συνα­κρο­ά­σεις» — υπο­κλο­πές στο ΚΚΕ υπήρ­χαν κυριο­λε­κτι­κά στο πιά­το των αρμό­διων αρχών και ήταν σε γνώ­ση των κυβερ­νή­σε­ων. Και, βέβαια, η δήλω­ση του βου­λευ­τή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρού­γκα­λου την περα­σμέ­νη Τετάρ­τη, ότι «δεν υπήρ­χαν αδιά­σει­στα στοι­χεία, γι’ αυτό δεν έγι­νε έρευ­να», είναι ασύ­στο­λο ψεύδος.

Τελευ­ταίο κρού­σμα «συνα­κρό­α­σης» — υπο­κλο­πής στο τηλε­φω­νι­κό κέντρο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ ήταν στις 26/4/2022. Ήταν το τέταρ­το κατά σει­ρά, μετά από εκεί­να το 2016 — 2017, το 2019 και το 2020. Οι ενέρ­γειες που κατά και­ρούς έγι­ναν από τις αρμό­διες αρχές (αστυ­νο­μι­κές, εισαγ­γε­λι­κές κ.ά.) ήταν «για τα μάτια του κόσμου» και ύστε­ρα από συνε­χείς παρεμ­βά­σεις του ΚΚΕ, μέσα και έξω από τη Βουλή.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Πολυδαίδαλο πλέγμα Οδηγιών και Κανονισμών πίσω από τον βούρκο των υποκλοπών

Η παρα­βί­α­ση του απορ­ρή­του των επι­κοι­νω­νιών από διά­φο­ρες υπη­ρε­σί­ες ασφα­λεί­ας και αρχές των κρα­τών — μελών στη­ρί­ζε­ται σε ένα πολυ­δαί­δα­λο και επι­κίν­δυ­νο νομο­θε­τι­κό πλαί­σιο, που έχουν δια­μορ­φώ­σει κυβερ­νή­σεις και ΕΕ σε εθνι­κό και ευρω­ε­νω­σια­κό επίπεδο.

Το θεσμι­κό αυτό πλαί­σιο, με την αξιο­ποί­η­ση εννοιών — «λάστι­χο» που οι κρα­τι­κές αρχές ερμη­νεύ­ουν όπως τους εξυ­πη­ρε­τεί καλύ­τε­ρα, έχει ανα­γά­γει σε κανό­να την παρα­κο­λού­θη­ση και το φακέ­λω­μα των πάντων, τη συστη­μα­τι­κή και γενι­κευ­μέ­νη παρα­βί­α­ση της ιδιω­τι­κής ζωής και των προ­σω­πι­κών δεδο­μέ­νων των εργα­ζο­μέ­νων. Είναι, κατά συνέ­πεια, απαράδεκτο.

Τέτοιες έννοιες είναι η «εθνι­κή ασφά­λεια», η «δημό­σια τάξη», το «δημό­σιο συμ­φέ­ρον» και βέβαια η «κατα­πο­λέ­μη­ση της τρο­μο­κρα­τί­ας, της ριζο­σπα­στι­κο­ποί­η­σης, του οργα­νω­μέ­νου εγκλήματος».

Με την επαί­σχυ­ντη Οδη­γία 2006/24/ΕΚ επι­βάλ­λο­νται η δια­τή­ρη­ση από τους παρό­χους ηλε­κτρο­νι­κών επι­κοι­νω­νιών των «μετα­δε­δο­μέ­νων» όλων των πολι­τών σε κάθε κρά­τος — μέλος της ΕΕ και η άμε­ση διά­θε­σή τους στις υπη­ρε­σί­ες ασφαλείας.

Το Pegasus, το Predator… η Intellexa και άλλες “ιστορίες”

Οι περι­πτώ­σεις παρα­κο­λου­θή­σε­ων είναι ολο­έ­να και πιο συχνό φαι­νό­με­νο σε όλες τις καπι­τα­λι­στι­κές χώρες, το οποίο συνή­θως απο­κα­λύ­πτε­ται στο πλαί­σιο σκλη­ρών αντα­γω­νι­σμών, επι­χει­ρη­μα­τιών και γεω­πο­λι­τι­κών. Πρό­σφα­τα απο­κα­λύ­φθη­καν παρα­κο­λου­θή­σεις με το λογι­σμι­κό spyware «Pegasus»
Η παρα­γω­γή, εμπο­ρία και δια­κί­νη­ση κατα­σκο­πευ­τι­κού λογι­σμι­κού όπως το «Pegasus», το «Predator» και άλλα που κυκλο­φο­ρούν θεω­ρεί­ται απο­λύ­τως «νόμι­μη» με βάση τη νομο­θε­σία της Ευρω­παϊ­κής Ενωσης.

Άλλω­στε, ο Κανο­νι­σμός 2021/821 της ΕΕ για τα «είδη διπλής χρή­σης» επι­τρέ­πει την πώλη­ση και εξα­γω­γή «ειδών κυβερ­νο­ε­πι­τή­ρη­σης», δηλα­δή «ειδών σχε­δια­σμέ­νων να επι­τρέ­πουν τη συγκε­κα­λυμ­μέ­νη επι­τή­ρη­ση φυσι­κών προ­σώ­πων μέσω παρα­κο­λού­θη­σης, εξα­γω­γής, συλ­λο­γής ή ανά­λυ­σης δεδο­μέ­νων από συστή­μα­τα πλη­ρο­φο­ριών και τηλε­πι­κοι­νω­νιών», αρκεί το κρά­τος εισα­γω­γής να …«σέβε­ται τα ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα», όπως θέτει υπο­κρι­τι­κά η ευρω­ε­νω­σια­κή νομοθεσία.

Πώς δου­λεύ­ουν

Το «Predator» έχει ανα­πτυ­χθεί από τη «Cytrox», μια εται­ρεία που ιδρύ­θη­κε στη Βόρεια Μακε­δο­νία το 2017, με αντι­κεί­με­νο την παρο­χή σε κυβερ­νή­σεις «λει­τουρ­γι­κών λύσε­ων στον κυβερ­νο­χώ­ρο» οι οποί­ες περι­λαμ­βά­νουν «τη συλ­λο­γή πλη­ρο­φο­ριών από συσκευ­ές και υπη­ρε­σί­ες cloud».

Όλοι στη λίστα των πιθανών στόχων και στην Ελλάδα

Στη χώρα μας υπάρ­χουν κρού­σμα­τα που επι­βε­βαιώ­νουν τη λει­τουρ­γία λογι­σμι­κού παρα­κο­λού­θη­σης όπως το «Pegasus» ή το «Predator». Γνω­στή είναι και η πλή­ρης λει­τουρ­γία του νέου συστή­μα­τος ιτα­λι­κής κατα­σκευ­ής που παρέ­λα­βε η ΕΥΠ.

Οπως προ­κύ­πτει λοι­πόν πέρα από κάθε αμφι­βο­λία, και στη χώρα μας δρα­στη­ριο­ποιεί­ται πλέ­ον ένα πυκνό δίκτυο «επί­ση­μων» και «ανε­πί­ση­μων» κέντρων παρα­κο­λού­θη­σης, που όπως φαί­νε­ται επε­κτεί­νε­ται και βαθαί­νει όσο ανα­βαθ­μί­ζε­ται ο ρόλος της στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς αντα­γω­νι­σμούς, αλλά και στα επι­χει­ρη­μα­τι­κά σχέ­δια αντί­πα­λων ιμπε­ρια­λι­στι­κών κέντρων.

«Νόμιμη» παρακολούθηση των πάντων με τη βούλα κυβερνήσεων και ΕΕ

Το θεσμι­κό πλαί­σιο των «νόμι­μων υπο­κλο­πών», που καθι­στά στό­χο τον καθέ­να και την καθε­μιά, το έχουν χτί­σει μαζί ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ…

Η ανα­γκα­στι­κή παρα­δο­χή της κυβέρ­νη­σης για τη «νόμι­μη» παρα­κο­λού­θη­ση από την ΕΥΠ των επι­κοι­νω­νιών του προ­έ­δρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Ν. Ανδρου­λά­κη (σε συν­δυα­σμό με την επι­δί­ω­ξη παρα­κο­λού­θη­σής του από το λογι­σμι­κό «Predator»), προ­στί­θε­ται στις επα­νει­λημ­μέ­νες «συνα­κρο­ά­σεις» τηλε­φώ­νων στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ από το 2016 έως τον Απρί­λη του 2022, τις οποί­ες η λεγό­με­νη «Αρχή Δια­σφά­λι­σης του Απορ­ρή­του των Επι­κοι­νω­νιών» (ΑΔΑΕ) αρνή­θη­κε ουσια­στι­κά να ερευ­νή­σει, επι­βε­βαιώ­νο­ντας ότι από την ίδρυ­σή της οι νομο­θε­τι­κές της προ­δια­γρα­φές όχι μόνο δεν έχουν καμία σχέ­ση με προ­στα­σία του απορ­ρή­του των επι­κοι­νω­νιών και απο­κά­λυ­ψη των δρα­στών της παρα­βί­α­σής του αλλά ακρι­βώς το αντίθετο.
Στο μετα­ξύ, το φως της δημο­σιό­τη­τας είδαν μια ακό­μη «νόμι­μη» παρα­κο­λού­θη­ση από την ΕΥΠ των επι­κοι­νω­νιών του δημο­σιο­γρά­φου Θανά­ση Κου­κά­κη (που κι αυτή συνο­δεύ­τη­κε από την παρα­κο­λού­θη­σή του με το σύστη­μα «Predator») και η ανά­λο­γη παρα­κο­λού­θη­ση του δημο­σιο­γρά­φου Σταύ­ρου Μαλι­χού­δη1.

1. Βλ. Τμή­μα Πολι­τι­κής για τα δικαιώ­μα­τα των πολι­τών και συνταγ­μα­τι­κές υπο­θέ­σεις του Ευρω­παϊ­κού Κοι­νο­βου­λί­ου — Σε Βάθος Ανά­λυ­ση προ­ο­ρι­ζό­με­νη για την εξε­τα­στι­κή επι­τρο­πή του ΕΚ για τη χρή­ση του κατα­σκο­πευ­τι­κού λογι­σμι­κού «Pegasus» και άλλων παρό­μοιων εργα­λεί­ων κυβερ­νο-λογι­σμι­κής παρα­κο­λού­θη­σης στην ΕΕ και τα κρά­τη — μέλη της ή στό­χευ­σης πολι­τών ή δια­με­νό­ντων, May 2022 — σελ. 13.

Η σχε­τι­κή δήλω­ση του πρω­θυ­πουρ­γού, Κυρ. Μητσο­τά­κη, εστί­α­σε στο γεγο­νός ότι η παρα­κο­λού­θη­ση ήταν «νόμι­μη», αφού ακο­λου­θή­θη­κε η «νόμι­μη δια­δι­κα­σία», πλην όμως «πολι­τι­κά απα­ρά­δε­κτη», επι­χει­ρώ­ντας μάλι­στα να απο­σεί­σει τις προ­σω­πι­κές του ευθύ­νες μιας και τόνι­σε ότι «αν το γνώ­ρι­ζα δεν θα το επέτρεπα».

Η κρι­τι­κή των αστι­κών αντι­πο­λι­τευό­με­νων κομ­μά­των στη δήλω­ση του πρω­θυ­πουρ­γού είχε έναν «κοι­νό παρο­νο­μα­στή»: Επι­κε­ντρώ­θη­κε στις προ­φα­νείς και μεγά­λες ευθύ­νες της κυβέρ­νη­σης και του πρω­θυ­πουρ­γού προ­σω­πι­κά (από τον ΣΥΡΙΖΑ ιδιαί­τε­ρα για­τί υπή­γα­γε στην προ­σω­πι­κή επο­πτεία του την ΕΥΠ), αλλά δεν έκα­νε την παρα­μι­κρή ανα­φο­ρά στη φρά­ση του πρω­θυ­πουρ­γού ότι «η παρα­κο­λού­θη­ση ήταν νόμιμη».

Για­τί; Απλού­στα­τα για­τί το νομο­θε­τι­κό — θεσμι­κό πλαί­σιο της «νόμι­μης παρα­κο­λού­θη­σης» των πάντων, των «νόμι­μων υπο­κλο­πών» το έχουν χτί­σει μαζί, λιθα­ρά­κι λιθα­ρά­κι, όλα τα αστι­κά κόμ­μα­τα που κυβέρ­νη­σαν δια­χρο­νι­κά: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο