Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Υποκριτική αντίδραση της Αρχιεπισκοπής για το περιστατικό της Θείας Κοινωνίας στο Κουκάκι

Έρευ­να για περι­στα­τι­κό στον Ιερό Ναό του Αγί­ου Νικό­λα­ου στο Κου­κά­κι διε­ξά­γει η Αρχιε­πι­σκο­πή έπει­τα από φωτο­γρα­φί­ες που είδαν το φως της δημο­σιό­τη­τας (από το zugla.gr) και εμφα­νί­ζουν τον ιερέα της εκκλη­σί­ας να προ­σφέ­ρει τη Θεία Μετά­λη­ψη σε πιστούς από την πίσω πόρ­τα του ναού.

Η πρά­ξη του ιερέα προ­κά­λε­σε την αντί­δρα­ση και τις δια­μαρ­τυ­ρί­ες γει­τό­νων και περιοί­κων, οι οποί­οι κάλε­σαν τον ιερέα να στα­μα­τή­σει, όμως εκεί­νος φέρε­ται να υπο­στή­ρι­ξε ότι είναι νόμι­μο αυτό που κάνει.

Σε ανα­κοί­νω­σή της η Αρχιε­πι­σκο­πή Αθη­νών τονί­ζει ότι οι απο­φά­σεις της Ιεράς Συνό­δου είναι δεσμευ­τι­κές για όλους. Υπο­γραμ­μί­ζει επί­σης ότι ακο­λου­θεί πιστά τις οδη­γί­ες και υπο­δεί­ξεις των αρμό­διων Αρχών της Πολι­τεί­ας για την αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας του κορωνοϊού.

Ξεχνά (;!) η Αρχιε­πι­σκο­πή τη δήλω­ση του Αρχιε­πι­σκό­που προ ημε­ρών ότι στο ζήτη­μα της θεί­ας Κοι­νω­νί­ας δεν πέφτει λόγος στην Εκκλησία.

Αντι­γρά­φου­με από το kathimerini.gr (4/4/2020) σε ανάρ­τη­ση που ανα­φέ­ρε­ται στα όσο είπε την προη­γό­υ­με­νη ημέ­ρα στο δελ­τίο ειδή­σε­ων του ΑΝΤ1:

Διευ­κρί­νι­σε ότι η Πολι­τεία δεν έχει λόγο για τη Θεία Κοι­νω­νία, αλλά έχει λόγο για τις δημό­σιες συνα­θροί­σεις. Επε­σή­μα­νε ότι κάποιος που θέλει να μετα­λά­βει χωρίς να υπο­λο­γί­ζει ότι μπο­ρεί να κολ­λή­σει τον συνάν­θρω­πο του, είναι εγω­ι­στής και τόνι­σε ότι δεν υπάρ­χει «καμία έκπτω­ση για τη Θεία Κοινωνία».

Ούτε μετά από αυτό (εγκλη­μα­τι­κό και ανεύ­θυ­νο) περι­στα­τι­κό δεν ανα­στέ­λει τη Θεία Κοι­νω­νία για το διά­στη­μα της καρα­ντί­νας. Αντι­θέ­τως στο πνεύ­μα της τοπο­θέ­τη­σης του Αρχιε­πι­σκό­που ιερείς συνε­χί­ζουν να κοι­νω­νούν πιστούς. Το πρό­βλη­μα προ­έ­κυ­ψε για­τί στη συγκε­κρι­μέ­νη περί­πτω­ση υπάρ­χουν τα φωτο­γρα­φι­κά τεκμήρια.

Ηση­με­ρι­νή σχε­τι­κή  ανα­κοί­νω­ση της Αρχιε­πι­σκο­πής έχει ως εξής:

«Η Ιερά Αρχιε­πι­σκο­πή Αθη­νών ερευ­νά όλο το περι­στα­τι­κό στον Ιερό Ναό του Αγί­ου Νικό­λα­ου στο Κου­κά­κι και θα προ­βεί άμε­σα στις δέου­σες ενέρ­γειες. Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι οι απο­φά­σεις της Ιεράς Συνό­δου είναι δεσμευ­τι­κές για όλους τους κλη­ρι­κούς της Ιεράς Αρχιε­πι­σκο­πής Αθη­νών και των Ιερών Μητρο­πό­λε­ων της Εκκλη­σί­ας της Ελλά­δος και πρέ­πει να τηρού­νται απα­ρε­γκλί­τως. Η Ιερά Σύνο­δος ακο­λου­θεί πιστά όλες τις οδη­γί­ες και όλες τις υπο­δεί­ξεις των αρμο­δί­ων αρχών της Πολι­τεί­ας για την απο­τε­λε­σμα­τι­κή αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας του κορωνοϊού.»

ΥΓ: Υπεν­θυ­μί­ζου­με ότι στη συμ­βο­λη κινη­το­ποί­η­ση για­τρών και υγειο­νο­μι­κών, όπου είχαν ληφθή όλα τα μέτρα προ­στα­σί­ας, η κυβέρ­νη­ση έστει­λε τις δυνά­μεις κατα­στο­λής, οι οποί­ες υπό την κατα­κραυ­γή ανα­γά­στη­καν να αποχωρήσουν.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο