Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΔ: «Βαριά» βιογραφικά στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής

Στε­λέ­χη «δοκι­μα­σμέ­να» στην υλο­ποί­η­ση της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής, αλλά και στε­λέ­χη επι­χει­ρη­μα­τι­κών κολοσ­σών, αστι­κών επι­τε­λεί­ων και ιμπε­ρια­λι­στι­κών οργα­νι­σμών, πρώ­ην υπουρ­γοί του ΠΑΣΟΚ, άνθρω­ποι με απευ­θεί­ας σχέ­σεις με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, συν­θέ­τουν το υπουρ­γι­κό συμ­βού­λιο της κυβέρ­νη­σης ΝΔ. Μια σύν­θε­ση που απο­τε­λεί εγγύ­η­ση ότι μπο­ρεί να περ­πα­τή­σει στο στρω­μέ­νο έδα­φος που παρα­λαμ­βά­νει από τον ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα επί­πε­δα: Τόσο στην επι­με­λή εφαρ­μο­γή των μνη­μο­νια­κών δεσμεύ­σε­ων όσο και στο ρόλο σημαιο­φό­ρου των ιμπε­ρια­λι­στι­κών σχε­δια­σμών των ΗΠΑ — ΝΑΤΟ στην περιο­χή μας.

Ειδι­κά για το τελευ­ταίο, καθό­λου τυχαία δεν είναι η αξιο­ποί­η­ση του Μιχά­λη Χρυ­σο­χο­ΐ­δη, που ανέ­λα­βε το υπουρ­γείο Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη, και μάλι­στα για τέταρ­τη φορά, μετά τις ανά­λο­γες θητεί­ες του σε κυβερ­νή­σεις του ΠΑΣΟΚ, γνω­στού για την προ­σή­λω­σή του στο δόγ­μα «νόμος και τάξη», στους τρο­μο­νό­μους, στην κατα­στο­λή του εργα­τι­κού — λαϊ­κού κινή­μα­τος, αλλά και από τις διαρ­ρο­ές των «Wikileaks» το 2011, που απο­κά­λυ­πταν τις σχέ­σεις του, όπως και του νέου υφυ­πουρ­γού του, Λευ­τέ­ρη Οικο­νό­μου, με την πρε­σβεία των ΗΠΑ.

Γνώ­ρι­μος στις ΗΠΑ φέρε­ται να είναι και ο (σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες) νέος διοι­κη­τής της ΕΥΠ. Πρό­κει­ται για τον Πανα­γιώ­τη Κοντο­λέ­ων, διευ­θυ­ντι­κό στέ­λε­χος μεγά­λων ελλη­νι­κών εται­ρειών security, στε­νό συνερ­γά­τη της πρε­σβεί­ας των ΗΠΑ στην Αθή­να, με αξιο­ση­μεί­ω­τη ενα­σχό­λη­ση με ζητή­μα­τα ασφα­λεί­ας στη Μέση Ανα­το­λή, που προ­φα­νώς εκτι­μή­θη­κε δεόντως.

Ο πρώ­ην αρχη­γός ΓΕΣ Αλκι­βιά­δης Στε­φα­νής ανα­λαμ­βά­νει υφυ­πουρ­γός Αμυ­νας, με το βιο­γρα­φι­κό του να περιέ­χει σπου­δές στην Ουά­σιγ­κτον και θητεία αξιω­μα­τι­κού Επι­χει­ρή­σε­ων της Ελλη­νι­κής Στρα­τιω­τι­κής Αντι­προ­σω­πεί­ας στο Διε­θνές Στρα­τιω­τι­κό Επι­τε­λείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Στην ίδια πόλη, αλλά από το πόστο του πρε­σβευ­τή της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής, διε­τέ­λε­σε επί σει­ρά ετών και ο υφυ­πουρ­γός Οικο­νο­μι­κών, Γιώρ­γος Ζαβ­βός, ειδι­κός σε θέμα­τα που αφο­ρούν τον ευρω­παϊ­κό τρα­πε­ζι­κό τομέα. Υψη­λό­βαθ­μο στέ­λε­χος της Κομι­σιόν υπήρ­ξε μέχρι πρό­τι­νος και ο νέος υφυ­πουρ­γός Ενέρ­γειας, Γερά­σι­μος Θωμάς, που διε­τέ­λε­σε εκεί ανα­πλη­ρω­τής γενι­κός διευ­θυ­ντής Ενέργειας.

Θητεία σε επι­τε­λεία της ΕΕ όπως στο Ευρω­παϊ­κό Ταμείο Επεν­δύ­σε­ων έχει και ο Γιάν­νης Τσα­κί­ρης, που ανέ­λα­βε το χαρ­το­φυ­λά­κιο των ιδιω­τι­κών επεν­δύ­σε­ων. Είναι επί­σης πρό­ε­δρος του ΔΣ του Global Energy Efficiency and Renewable Energy Fund, ενός ταμεί­ου δημό­σιων και ιδιω­τι­κών κεφα­λαί­ων που εξει­δι­κεύ­ε­ται σε «πρά­σι­νες» επεν­δύ­σεις. Γνω­στό στέ­λε­χος επι­χει­ρη­μα­τι­κών κολοσ­σών είναι και ο υφυ­πουρ­γός Ψηφια­κής Δια­κυ­βέρ­νη­σης, Γρη­γό­ρης Ζαρι­φό­που­λος, μέχρι πρό­σφα­τα περι­φε­ρεια­κός διευ­θυ­ντής Νοτιο­α­να­το­λι­κής Ευρώ­πης της «Google».

Τα ηνία του υπουρ­γεί­ου Οικο­νο­μι­κών ανέ­λα­βε ο Χρή­στος Σταϊ­κού­ρας, ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών επί κυβέρ­νη­σης Σαμα­ρά, με πρω­τα­γω­νι­στι­κό ρόλο στις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για το 2ο μνη­μό­νιο. Στις ίδιες δια­πραγ­μα­τεύ­σεις συμ­με­τεί­χε και το πρώ­ην στέ­λε­χος του ΟΟΣΑ, Στέ­λιος Πέτσας, που ανα­λαμ­βά­νει υφυ­πουρ­γός παρά τω πρω­θυ­πουρ­γώ και κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος.

Έτε­ρος υφυ­πουρ­γός παρά τω πρω­θυ­πουρ­γώ, αρμό­διος για τον Συντο­νι­σμό του Κυβερ­νη­τι­κού Εργου, ανα­λαμ­βά­νει ο Ακης Σκέρ­τσος, ο οποί­ος ήταν γενι­κός διευ­θυ­ντής του ΣΕΒ από τον Ιού­νη του 2014.

Με σπου­δές σε Σορ­βόν­νη και Χάρ­βαρντ, η νέα υπουρ­γός Παι­δεί­ας, Νίκη Κερα­μέ­ως, μετα­ξύ άλλων απο­τε­λεί και μέλος του Δικη­γο­ρι­κού Συλ­λό­γου Νέας Υόρ­κης, ενώ μόλις τον περα­σμέ­νο μήνα ήταν προ­σκε­κλη­μέ­νη στην ετή­σια μάζω­ξη της περι­βό­η­της Λέσχης Μπίλ­ντερ­μπεργκ.

«Πολ­λά υπο­σχό­με­νη» και έμπει­ρη στον σχε­δια­σμό και την υλο­ποί­η­ση πολι­τι­κών θωρά­κι­σης της κερ­δο­φο­ρί­ας του κεφα­λαί­ου εμφα­νί­ζε­ται και η νέα υφυ­πουρ­γός Εργα­σί­ας Δόμνα Μιχαη­λί­δου. Η 32χρονη οικο­νο­μο­λό­γος εντά­χθη­κε στη Διεύ­θυν­ση Οικο­νο­μι­κών Μελε­τών του ΟΟΣΑ, ενώ το 2016 ήταν η υπεύ­θυ­νη της ομά­δας κατα­σκευών για την Τρί­τη Εργα­λειο­θή­κη Αντα­γω­νι­σμού του ΟΟΣΑ, κομ­μά­τι των προ­α­παι­τού­με­νων του 3ου μνη­μο­νί­ου, που ψηφί­στη­κε από ΝΔ — ΣΥΡΙΖΑ — ΠΑΣΟΚ. Εχει δια­τε­λέ­σει ειδι­κή σύμ­βου­λος τρα­πε­ζών, κυβερ­νή­σε­ων και διε­θνών οργανισμών.

[πηγή]

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο