Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Υποχρεωτική από σήμερα η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους — Τα νέα μέτρα για τον κορονοϊο

Την υπο­χρε­ω­τι­κή χρή­ση μάσκας σε όλους τους κλει­στούς χώρους από σήμε­ρα 1η Αυγού­στου και μέχρι τις 31 του μήνα, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των χώρων λατρεί­ας, εκτός των χώρων εστί­α­σης και ιατρι­κών εξαι­ρέ­σε­ων, για άτο­μα π.χ. με ανα­πνευ­στι­κά προ­βλή­μα­τα ή παι­διά κάτω των 3 ετών, ανα­κοι­νώ­θη­κε από τον υφυ­πουρ­γό Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας και Δια­χεί­ρι­σης Κρί­σε­ων, Νίκο Χαρ­δα­λιά, ύστε­ρα από την αύξη­ση των κρου­σμά­των της νόσου COVID-19 στην Ελλάδα.

Έτσι από σήμε­ρα και ύστε­ρα από σχε­τι­κή πρό­τα­ση και συνεν­νό­η­ση με την επι­τρο­πή των εμπει­ρο­γνω­μό­νων απο­φα­σί­στη­καν τα εξής:

Από 1/8 έως και 31/8 είναι υπο­χρε­ω­τι­κή η χρή­ση μάσκας σε όλους τους κλει­στούς χώρους συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των χώρων λατρεί­ας, εκτός των χώρων εστί­α­σης και ιατρι­κών εξαι­ρέ­σε­ων, για άτο­μα π.χ. με ανα­πνευ­στι­κά προ­βλή­μα­τα ή παι­διά κάτω των 3 ετών.

Επί­σης, από σήμε­ρα έως τις 15/8 ισχύ­ει η ανα­στο­λή επι­σκε­πτη­ρί­ων σε κέντρα φιλο­ξε­νί­ας ηλι­κιω­μέ­νων, π.χ. γηρο­κο­μεία, σε δομές ευά­λω­των ομά­δων, άστε­γοι, πρό­σφυ­γες και σε νοσο­κο­μεία. Επι­πλέ­ον, όσον αφο­ρά τα νοσο­κο­μεία όπου κρί­νε­ται ανα­γκαίο δύνα­ται να υπάρ­χει ένας συνο­δός που θα δίνε­ται ειδι­κή άδεια. Επί­σης, δεν επι­τρέ­πε­ται η παρα­μο­νή στο νοσο­κο­μείο συνο­δών που παρου­σιά­ζουν οποιο­δή­πο­τε σύμ­πτω­μα λοί­μω­ξης ανω­τέ­ρου ανα­πνευ­στι­κού, πυρε­τός, δεκα­τι­κή κίνη­ση, βήχας, φαρυγ­γυαλ­γία, ρινι­κή καταρ­ροή. Ο συνο­δός θα πρέ­πει να είναι ενή­με­ρος για την εφαρ­μο­γή των κανό­νων κοι­νω­νι­κής από­στα­σης, την απο­λύ­μαν­ση των χεριών και την υπο­χρε­ω­τι­κή χρή­ση προ­στα­τευ­τι­κής μη ιατρι­κής μάσκας.

Επι­πρό­σθε­τα δεν επι­τρέ­πε­ται η επί­σκε­ψη των ιατρι­κών επι­σκε­πτών στις νοση­λευ­τι­κές μονά­δες ως τις 15/8.

Ακό­μα, από Δευ­τέ­ρα 3/8 έως 15/8 θεσπί­ζε­ται όριο 100 ατό­μων σε τελε­τές γάμων, βαπτί­σε­ων, κηδειών με τήρη­ση όλων των υφι­στα­μέ­νων υγειο­νο­μι­κών κανόνων.

Επί­σης, από Δευ­τέ­ρα 3/8 έως Κυρια­κή 9/8, για μία εβδο­μά­δα, υπάρ­χει ρητή απα­γό­ρευ­ση όρθιων πελα­τών σε όλα τα νυχτε­ρι­νά κέντρα, μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντα­νής μου­σι­κής, μπαρ- εστια­τό­ρια, καφέ-μπαρ, με δυνα­τό­τη­τα μετα­τρο­πής χρή­σης σε κατα­στή­μα­τα με τραπεζοκαθίσματα.

Επι­πλέ­ον, παρα­τεί­νε­ται η απα­γό­ρευ­ση πανη­γυ­ριών και άλλων δημό­σιων ανοι­χτών εκδη­λώ­σε­ων έως τις 31/8. Παρα­τεί­νο­νται τα μέτρα τήρη­σης των απο­στά­σε­ων στις παρα­λί­ες έως τις 31/8, παρα­τεί­νο­νται έως τις 31/8 τα μέτρα προ­στα­σί­ας σε ιδιω­τι­κά πλοία ανα­ψυ­χής και επαγ­γελ­μα­τι­κά του­ρι­στι­κά πλοία. Παρά­τα­ση έως τις 31/8 υφί­στα­ται και για τα μέτρα προ­στα­σί­ας στα ΚΥΤ. Έως τις 31/8 παρα­τεί­νε­ται και η γενι­κή από­φα­ση για κανό­νες τήρη­σης αποστάσεων.

Επι­πλέ­ον παρα­τεί­νε­ται μέχρι τις 15/8 η ανα­στο­λή αερο­πο­ρι­κών και θαλάσ­σιων συν­δέ­σε­ων με Τουρ­κία, Αλβα­νία και Βόρεια Μακεδονία.

Έως τις 15/8 παρα­τεί­νε­ται επί­σης η από­φα­ση για τις χερ­σαί­ες συν­δέ­σεις συνο­ρια­κά σημεία εισό­δου αρνη­τι­κού PCR τεστ 72 ωρών για Προ­μα­χώ­να, καθώς και η από­φα­ση για αρνη­τι­κό τεστ PCR 72 ωρών για τους προ­ερ­χο­μέ­νους αερο­πο­ρι­κώς από Βουλ­γα­ρία, Ρου­μα­νία και Ηνω­μέ­να Αρα­βι­κά Εμι­ρά­τα. Τέλος, από 1/8- 15/8 υπάρ­χει ισχυ­ρή σύστα­ση για χρή­ση μάσκας και στους εξω­τε­ρι­κούς χώρους όταν δεν είναι εφι­κτή η τήρη­ση αποστάσεων.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο