Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Οι εργαζόμενοι σε Υγεία, Πρόνοια απαντούν στους εκβιασμούς της κυβέρνησης

Από τη Δευ­τέ­ρα 16 Αυγού­στου ενερ­γο­ποιεί­ται η τρο­πο­λο­γία της υπο­χρε­ω­τι­κό­τη­τας του εμβο­λια­σμού σύμ­φω­να με διευ­κρι­νι­στι­κό έγγρα­φο που έδω­σε την Πέμ­πτη το υπουρ­γείο Υγεί­ας προς τις διοι­κή­σεις δημό­σιου και ιδιω­τι­κού τομέα Υγεί­ας για την άμε­ση ανα­πλή­ρω­ση ανεμ­βο­λί­α­στου προσωπικού.

Η εγκύ­κλιος θέτει σε ισχύ το μέτρο για τους εργα­ζό­με­νους στην Πρό­νοια και σε δομές ιδιω­τι­κού τομέα, ενώ από την 1η Σεπτέμ­βρη αφο­ρά και τους εργα­ζό­με­νους στα δημό­σια νοσο­κο­μεία. Όσοι δεν συμ­μορ­φώ­νο­νται, θα τίθε­νται σε ανα­στο­λή εργα­σί­ας, σύμ­φω­να με την από­φα­ση της κυβέρ­νη­σης που έχει μετα­τρέ­ψει τους απα­ραί­τη­τους εμβο­λια­σμούς από εργα­λείο για την αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας σε Δού­ρειο Ίππο για νέες αντερ­γα­τι­κές ανα­τρο­πές και στην Υγεία.

Όπως ανα­φέ­ρε­ται στην εγκύ­κλιο: «Η μη συμ­μόρ­φω­ση του προ­σω­πι­κού στην υπο­χρέ­ω­ση εμβο­λια­σμού έχει ως συνέ­πεια στην περί­πτω­ση των φορέ­ων δημο­σί­ου τομέα την επι­βο­λή του μέτρου της ανα­στο­λής καθη­κό­ντων για επι­τα­κτι­κούς λόγους προ­στα­σί­ας της δημό­σιας υγεί­ας (…) Μετά την 1/9 όσοι εργα­ζό­με­νοι στον τομέα της Υγεί­ας παρα­μέ­νουν ανεμ­βο­λί­α­στοι κατά του Covid-19 (…) δεν θα μπο­ρούν να προ­σφέ­ρουν την εργα­σία τους» και καλού­νται οι διοι­κή­σεις των μονά­δων «να ανα­πλη­ρώ­σουν το προ­σω­πι­κό που θα τεθεί σε ανα­στο­λή, προ­κει­μέ­νου να δια­φυ­λα­χτεί η εύρυθ­μη λει­τουρ­γία των δομών Υγείας».

Από την υπο­χρέ­ω­ση εμβο­λια­σμού εξαι­ρού­νται όσοι έχουν νοσή­σει και για διά­στη­μα 6 μηνών από τη νόση­ση, καθώς και όσοι έχουν απο­δε­δειγ­μέ­νους λόγους υγεί­ας που εμπο­δί­ζουν τη διε­νέρ­γεια εμβο­λια­σμού. Οι τελευ­ταί­οι κρί­νο­νται από τρι­με­λείς επι­τρο­πές ανά Υγειο­νο­μι­κή Περι­φέ­ρεια, σύμ­φω­να με τη λίστα εξαι­ρέ­σε­ων που καταρ­τί­ζε­ται από την Εθνι­κή Επι­τρο­πή Εμβο­λια­σμών. Να σημειω­θεί ότι στις περισ­σό­τε­ρες ΥΠΕ δεν έχουν καν συστα­θεί οι επιτροπές.

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται «επί ποδός»

Οι εργα­ζό­με­νοι βρί­σκο­νται «επί ποδός» για να αντι­με­τω­πί­σουν τη νέα αντερ­γα­τι­κή επί­θε­ση της κυβέρ­νη­σης που αξιο­ποιεί προ­σχη­μα­τι­κά τον ανα­γκαίο εμβο­λια­σμό για να ανοί­ξει η πόρ­τα για τη νέα αντερ­γα­τι­κή επί­θε­ση στο Δημό­σιο, για μεί­ω­ση του μισθο­λο­γι­κού κόστους, διεύ­ρυν­ση των «ελα­στι­κών» εργα­σια­κών σχέ­σε­ων, απο­λύ­σεις, καταρ­γώ­ντας ακό­μη και τα υπο­τυ­πώ­δη μέτρα προ­στα­σί­ας, όπως καρα­ντί­να και τεστ για όσους εργα­ζό­με­νους έχουν εμβο­λια­στεί και νοσούν ήπια, ωστό­σο μετα­δί­δουν τη νόσο.

Τάσ­σο­νται υπέρ του μαζι­κού καθο­λι­κού εμβο­λια­σμού, καταγ­γέλ­λουν όμως τον κοι­νω­νι­κό αυτο­μα­τι­σμό και τον διχα­σμό των εργα­ζο­μέ­νων με τις τιμω­ρη­τι­κές απο­λύ­σεις των υγειο­νο­μι­κών που εφαρ­μό­ζει η κυβέρνηση.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι οι εργα­ζό­με­νοι στο δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας είναι οι πρώ­τοι που εμβο­λιά­στη­καν ενθαρ­ρύ­νο­ντας τον πλη­θυ­σμό να εμβο­λια­στεί με το νέο εμβό­λιο. Τα ποσο­στά εμβο­λια­σμού ξεπερ­νούν το 95% στους για­τρούς και το 90% στους νοσηλευτές.

Παρά­στα­ση δια­μαρ­τυ­ρί­ας ενά­ντια στις απει­λές της κυβέρ­νη­σης πραγ­μα­το­ποί­η­σαν την Τετάρ­τη οι εργα­ζό­με­νοι στις δομές Πρό­νοιας. Το Σωμα­τείο Εργα­ζο­μέ­νων στο Νοσο­κο­μείο «Ευαγ­γε­λι­σμός» τονί­ζει ότι «οι εργα­ζό­με­νοι δεν θα επι­τρέ­ψουν να τεθεί σε δια­θε­σι­μό­τη­τα κανέ­νας συνά­δελ­φος». Αντί­στοι­χα, ο Σύλ­λο­γος Εργα­ζο­μέ­νων Νοσο­κο­μεί­ου Σάμου και ο Σύλ­λο­γος Εργα­ζο­μέ­νων Νοσο­κο­μεί­ου Πρέ­βε­ζας λένε «ναι στον μαζι­κό εμβο­λια­σμό του πλη­θυ­σμού και όχι στο κλί­μα εκφο­βι­σμού και απει­λών της κυβέρνησης».

Πηγή: 902.gr

«Ο Χικ­μέτ στην Ελλά­δα», του Ηρα­κλή Κακαβάνη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο