Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Υπόθεση Καϊλή & Σια: Ψήφισμα — «πλυντήριο» σκανδάλων — διαφθοράς και στο Eυρωκοινοβούλιο

Ψήφι­σμα — «πλυ­ντή­ριο» των λόμπι που δρουν στους κόλ­πους της Ευρω­παϊ­κής Ενω­σης και που είναι βασι­κό συστα­τι­κό της δια­φθο­ράς, της εξα­γο­ράς και των σκαν­δά­λων που δια­περ­νούν τη λει­τουρ­γία των θεσμών της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης πέρα­σε χτες στο Ευρω­παϊ­κό Κοι­νο­βού­λιο, με τις ψήφους της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Ελλη­νι­κής Λύσης.

Μόλις μερι­κές μέρες μετά τις απο­κα­λύ­ψεις για την εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση, το σκάν­δα­λο στο οποίο εμπλέ­κε­ται η ευρω­βου­λευ­τής του ΠΑΣΟΚ, Ε. Καϊ­λή, το Ευρω­κοι­νο­βού­λιο με το ψήφι­σμά του με τίτλο «Υπο­ψί­ες δια­φθο­ράς από το Κατάρ και την ευρύ­τε­ρη ανά­γκη για δια­φά­νεια και λογο­δο­σία στα θεσμι­κά όργα­να της ΕΕ», κάνει κυριο­λε­κτι­κά «την πάπια». Και επι­χει­ρεί να παρου­σιά­σει το κατα­δι­κα­στέο και απο­κρου­στι­κό σκάν­δα­λο δια­φθο­ράς και χρη­μα­τι­σμού, με επί­κε­ντρο το Ευρω­κοι­νο­βού­λιο, σαν ένα «μεμο­νω­μέ­νο περι­στα­τι­κό», που αφο­ρά απο­κλει­στι­κά κάποιους διε­φθαρ­μέ­νους ευρω­βου­λευ­τές και παράγοντες.

Η Ευρω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ κατα­ψή­φι­σε και κατήγ­γει­λε το κοι­νό ψήφι­σμα του Ευρω­κοι­νο­βου­λί­ου. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελ. Λύση το ψήφι­σαν και με τα δυο χέρια και είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι αυτό που ψήφι­σαν περι­λαμ­βά­νει την κυνι­κή ομο­λο­γία ότι η ικα­νό­τη­τα των λόμπι «να επη­ρε­ά­ζουν τη λήψη απο­φά­σε­ων στο κοι­νο­βού­λιο απο­τε­λεί ζωτι­κό στοι­χείο της ευρω­παϊ­κής δημοκρατίας».

ΕΟ ΚΚΕ: Το ψήφι­σμα του Ευρω­κοι­νο­βου­λί­ου ξεπλέ­νει τα λόμπι, τις ΜΚΟ και τα συμ­φέ­ρο­ντα του κεφαλαίου

Τι περιλαμβάνει το ψήφισμα

Παρα­θέ­του­με ορι­σμέ­να απο­σπά­σμα­τα από το κοι­νό ψήφι­σμα του Ευρω­κοι­νο­βου­λί­ου, για να γίνει κατα­νοη­τό το μέγε­θος του «ξεπλύ­μα­τος» στις πραγ­μα­τι­κές αιτί­ες των σκανδάλων.

Λέει το ψήφι­σμα: «…λαμ­βά­νο­ντας υπό­ψη ότι η ικα­νό­τη­τα των εκπρο­σώ­πων ομά­δων συμ­φε­ρό­ντων να επη­ρε­ά­ζουν τη λήψη απο­φά­σε­ων στο Κοι­νο­βού­λιο επι­χει­ρη­μα­το­λο­γώ­ντας απο­τε­λεί ζωτι­κό στοι­χείο της ευρω­παϊ­κής δημο­κρα­τί­ας». Πρό­κει­ται για τα περί­φη­μα λόμπι, που οι σχέ­σεις τους με τις πολι­τι­κές ομά­δες του Ευρω­κοι­νο­βου­λί­ου είναι από­λυ­τα νόμι­μες και θεσμο­θε­τη­μέ­νες, μέσω του …«Μητρώ­ου Δια­φά­νειας»! Τα λόμπι, τα οποία δημιουρ­γούν και συμ­με­τέ­χουν επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι, σύμ­βου­λοι — εκπρό­σω­ποι επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, Μη Κυβερ­νη­τι­κές Οργα­νώ­σεις και πολι­τι­κά πρό­σω­πα, στή­νο­νται και λει­τουρ­γούν με μονα­δι­κό σκο­πό την άμε­ση παρέμ­βα­ση για την προ­ώ­θη­ση των συμ­φε­ρό­ντων τους στη δια­μόρ­φω­ση της ευρω­παϊ­κής νομο­θε­σί­ας. Δηλα­δή, το να δια­μορ­φώ­νουν τα μονο­πώ­λια και οι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι από κοι­νού με τους πολι­τι­κούς τους κανο­νι­σμούς, τις Οδη­γί­ες και τις απο­φά­σεις, θεω­ρεί­ται όχι μόνο απο­λύ­τως «φυσιο­λο­γι­κό», αλλά «ζωτι­κό στοι­χείο της ευρω­παϊ­κής δημο­κρα­τί­ας». Τόσο ζωτι­κό ώστε αυτά τα λόμπι να δια­μορ­φώ­νουν το 75% της κοι­νο­τι­κής νομοθεσίας!

Λέει το ψήφι­σμα: «…λαμ­βά­νο­ντας υπό­ψη ότι το Μητρώο Δια­φά­νειας απο­τε­λεί κεντρι­κό στοι­χείο του δεο­ντο­λο­γι­κού πλαι­σί­ου και της δια­φά­νειας των θεσμι­κών οργά­νων της ΕΕ».

Πρό­κει­ται για το Μητρώο μέσω του οποί­ου νομι­μο­ποιού­νται η δια­φθο­ρά και οι εξα­γο­ρές. Το Μητρώο δημιουρ­γή­θη­κε πριν μερι­κά χρό­νια, στο όνο­μα και τότε της «κατα­πο­λέ­μη­σης της δια­φθο­ράς». Ουσια­στι­κά η ΕΕ έφτια­ξε έναν «Κώδι­κα Δεο­ντο­λο­γί­ας» για τη Δια­φθο­ρά και τις εξα­γο­ρές πολι­τι­κών στε­λε­χών! Είναι εντυ­πω­σια­κό ότι αυτό που προ­βλέ­πει αυτός ο Κώδι­κας της ντρο­πής είναι ότι τα λόμπι απα­γο­ρεύ­ε­ται να …επι­σκέ­πτο­νται επι­τρό­πους και ευρω­βου­λευ­τές, αλλά ακό­μα κι αυτό μόνο για ορι­σμέ­νο χρο­νι­κό διά­στη­μα… Τέτοια θεσμι­κή παρέμ­βα­ση για την …κατα­πο­λέ­μη­ση της σαπίλας.

Λέει το ψήφι­σμα: «Το ΕΚ πιστεύ­ει ότι το Μητρώο Δια­φά­νειας της ΕΕ θα πρέ­πει να ενι­σχυ­θεί με αύξη­ση του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού και του προ­σω­πι­κού του, ώστε να είναι σε θέση να επα­λη­θεύ­ει διε­ξο­δι­κό­τε­ρα τις πλη­ρο­φο­ρί­ες που παρέ­χουν αιτού­ντες και εγγεγραμμένοι».

Εδώ πραγ­μα­τι­κά είναι για γέλια… Το Μητρώο μέσω του οποί­ου νομι­μο­ποιεί­ται η δια­φθο­ρά και το οποίο λει­τουρ­γεί σαν εργα­λείο για να διευ­κο­λύ­νο­νται τα σκάν­δα­λα, το ΕΚ θέλει να το …ενι­σχύ­σει, για να ελέγ­χει καλύ­τε­ρα τις πληροφορίες.

Λέει το ψήφι­σμα: «Το ΕΚ ζητά να συστα­θεί ειδι­κή επι­τρο­πή, η οποία θα ανα­λά­βει να εντο­πί­σει πιθα­νές ατέ­λειες στους κανό­νες του Ευρω­παϊ­κού Κοι­νο­βου­λί­ου σχε­τι­κά με τη δια­φά­νεια, την ακε­ραιό­τη­τα και τη δια­φθο­ρά και να υπο­βά­λει προ­τά­σεις για μεταρ­ρυθ­μί­σεις» και «…δεσμεύ­ε­ται να συστή­σει εξε­τα­στι­κή επι­τρο­πή μετά την ολο­κλή­ρω­ση των ποι­νι­κών ερευνών».

Αυτά τα υπο­τι­θέ­με­να μέτρα και ελεγ­κτι­κοί μηχα­νι­σμοί θα έχουν την τύχη των προη­γού­με­νων. Αλλω­στε και το Μητρώο που προ­α­να­φέ­ρα­με δημιουρ­γή­θη­κε ως ένα μέτρο …«θεσμι­κής θωρά­κι­σης», αλλά αντί­θε­τα εξε­λί­χθη­κε σε μητρώο ξεπλύ­μα­τος των λεγό­με­νων ομά­δων πίε­σης — λόμπι, ώστε να αλω­νί­ζουν στους δια­δρό­μους και στα γρα­φεία των ευρω­βου­λευ­τών, των Επι­τρό­πων και άλλων αξιω­μα­τού­χων της ΕΕ.

Άρση ασυλίας για Εύα Καϊλή και Μαρία Σπυράκη

Πηγή Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο