Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Υπόθεση Πισπιρίγκου: Πολύωρες καταθέσεις δυο ιατροδικαστών για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας

Τις κατα­θέ­σεις των ιατρο­δι­κα­στών Νίκου Καρα­κού­κη και Νίκου Καλό­γρηα που υπο­γρά­φουν το πόρι­σμα που απο­δί­δει τους θανά­τους των δύο μικρό­τε­ρων κορι­τσιών της οικο­γέ­νειας Δασκα­λά­κη σε ασφυ­ξία από βίαιη ενέρ­γεια, έλα­βε σήμε­ρα η 35η Τακτι­κή Ανα­κρί­τρια Ευγε­νία Τζωρτζάτου.

Οι δύο εμπει­ρό­τα­τοι ιατρο­δι­κα­στές με εντο­λή της Εισαγ­γε­λί­ας, τον περα­σμέ­νο Απρί­λιο και ενώ ήδη είχε προ­φυ­λα­κι­στεί η Ρού­λα Πισπι­ρί­γκου για τον θάνα­το της μεγα­λύ­τε­ρης κόρης της Τζωρ­τζί­νας, μελέ­τη­σαν όλα τα στοι­χεία που αφο­ρούν τους θανά­τους της 3,5 ετών Μαλέ­νας το 2019 και της μόλις έξι μηνών Ίρι­δας το 2021 και παρέ­δω­σαν τον Ιού­νιο το πόρι­σμα τους.

Σήμε­ρα έδω­σαν πολύ­ω­ρες κατα­θέ­σεις, περί­που ένα τρί­ω­ρο ο καθέ­νας, στην δικα­στι­κή λει­τουρ­γό, ώστε προ­φο­ρι­κά να εκθέ­σουν τις παρα­μέ­τρους της έρευ­νας τους και να απα­ντή­σουν στις ερω­τή­σεις της κ. Τζωρ­τά­του για το υλι­κό που επε­ξερ­γά­στη­καν, τα δεδο­μέ­να που έλα­βαν υπό­ψη τους αλλά και τη μεθο­δο­λο­γία που εφαρ­μό­στη­κε ώστε να στοι­χειο­θε­τη­θούν τα συμπε­ρά­σμα­τα τους τα οποία εν πολ­λοίς οδή­γη­σαν στην απαγ­γε­λία κατη­γο­ρί­ας για ανθρω­πο­κτο­νία από πρό­θε­ση κατά συρ­ροή σε βάρος της Ρού­λας Πισπιρίγκου.

Ο προϊ­στά­με­νος της Ιατρο­δι­κα­στι­κής Υπη­ρε­σί­ας Αθή­νας Νίκος Καρα­κού­κης και ο Νίκος Καλό­γρηας στο πόρι­σμα που έχει στα χέρια της η δικα­στι­κή λει­τουρ­γός, ανα­λύ­ουν λεπτο­με­ρώς τα επι­στη­μο­νι­κά σημεία που κατέ­γρα­ψαν τα οποία τους οδη­γούν στο συμπέ­ρα­σμα ότι τόσο η Μαλέ­να, που πέθα­νε στην Ογκο­λο­γι­κή Μονά­δα του Νοσο­κο­μεί­ου “Ελπί­δα”, όσο και η Ίρι­δα, που πέθα­νε στο σπί­τι της οικο­γέ­νειας Δασκα­λά­κη στην Πάτρα, κατέ­λη­ξαν από μη παθο­λο­γι­κά αίτια.

Με την ειδι­κή γνώ­ση και την εξει­δί­κευ­ση που δια­θέ­τουν, οι δύο ιατρο­δι­κα­στές φέρο­νται να τονί­ζουν στο πόρι­σμα τους πως «ο συν­δυα­στι­κός απο­κλει­σμός παθο­λο­γι­κών αιτιών θανά­του» οδη­γεί βάσει της μεθο­δο­λο­γί­ας που εφαρ­μό­στη­κε στην περί­πτω­ση των δύο παι­διών, σε «βίαιο μηχα­νι­σμό θανάτου».

Για την Μαλέ­να, οι δύο ιατρο­δι­κα­στές ανα­φέ­ρουν ότι: «Στη συγκε­κρι­μέ­νη περί­πτω­ση η δια απο­κλει­σμού διά­γνω­ση η οποία από μόνη της είναι επαρ­κής, ώστε να τεθεί ο ασφυ­κτι­κός μηχα­νι­σμός ως αιτία θανά­του, επι­βε­βαιώ­νε­ται από τα περαι­τέ­ρω ευρή­μα­τα, τον νεκρο­ψια­κό φωτο­γρα­φι­κό έλεγ­χο και οδη­γεί τη δια­γνω­στι­κή σκέ­ψη σε ασφυ­ξία δι’ απο­φρά­ξε­ως των έξω στο­μί­ων των αερο­φό­ρων οδών».

Όσον αφο­ρά το έξι μηνών παι­δί της οικο­γέ­νειας Δασκα­λά­κη, το πόρι­σμα τονί­ζει πως «με βάση τη μεθο­δο­λο­γία κατά πάγια τακτι­κή ακο­λου­θεί­ται και ακο­λου­θή­σα­με και εμείς στη συγκε­κρι­μέ­νη περί­πτω­ση, οδη­γού­μα­στε στη διά­γνω­ση βίαιου — στε­ρη­τι­κού μηχα­νι­σμού θανά­του (ασφυ­κτι­κού)».

Οι δύο ιατρο­δι­κα­στές υπο­γραμ­μί­ζουν επί­σης ότι και τα δυο κορι­τσά­κια έχει απο­κλει­στεί η παθο­λο­γι­κή αιτία θανάτου.

 

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο