Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Υπόθεση Τζορτζ Φλόιντ — Μάικλ Τζόρνταν: «Έχουμε ανεχτεί αρκετά»

Υπό­θε­ση Τζορτζ Φλόιντ: Ο Μάικλ Τζόρ­νταν εξέ­φρα­σε δημό­σια την οργή του χθες Κυρια­κή για την υπό­θε­ση του Τζορτζ Φλόιντ, του 46χρονου Αφρο­α­με­ρι­κα­νού ο τρα­γι­κός θάνα­τος του οποί­ου κατά τη διάρ­κεια της βίαι­ης προ­σα­γω­γής του από λευ­κούς αστυ­νο­μι­κούς κατα­γρά­φη­κε σε βίντεο κι έχει πυρο­δο­τή­σει δια­δη­λώ­σεις και ταρα­χές σε πολ­λές αμε­ρι­κα­νι­κές πόλεις.

Ο Τζόρ­νταν — ολυ­μπιο­νί­κης, έξι φορές πρω­τα­θλη­τής NBA με τους Chicago Bulls, πιθα­νόν το πιο λαμπε­ρό αστέ­ρι του αθλη­τι­σμού στον πλα­νή­τη στην επο­χή που μεσου­ρά­νη­σε, ο οποί­ος όμως μέχρι χθες απέ­φευ­γε συστη­μα­τι­κά να εκφρά­ζε­ται για κοι­νω­νι­κά ζητή­μα­τα στις ΗΠΑ, διό­τι όπως το έθε­σε σε ντο­κι­μα­ντέρ που προ­βλή­θη­κε πρό­σφα­τα ποτέ του «δεν ήταν ακτι­βι­στής» — τόνι­σε πως συμ­με­ρί­ζε­ται τον πόνο της οικο­γέ­νειας του Φλόιντ και τόσων άλλων που χάθη­καν εξαι­τί­ας ρατσι­στι­κών ενεργειών.

«Θλί­βο­μαι βαθιά, πονάω αλη­θι­νά κι είμαι απλά εξορ­γι­σμέ­νος», τόνι­σε σε ανα­κοί­νω­ση που έδω­σε στη δημο­σιό­τη­τα ο Τζόρ­νταν, ο ιδιο­κτή­της της ομά­δας Charlotte Hornets. «Βλέ­πω και νιώ­θω τον πόνο, την αγα­νά­κτη­ση και την απελ­πι­σία όλων. Στέ­κο­μαι στο πλευ­ρό όλων όσοι καταγ­γέλ­λουν τον βαθιά ριζω­μέ­νο ρατσι­σμό και τη βία ενα­ντί­ον των μελών φυλε­τι­κών μειο­νο­τή­των στη χώρα μας. Έχου­με υπο­στεί αρκε­τά, φτά­νει πια», πρόσθεσε.

Η ανα­κοί­νω­ση του Μάικλ Τζόρ­νταν δημο­σιο­ποι­ή­θη­κε ενώ πολ­λές πόλεις των ΗΠΑ ετοι­μά­ζο­νται να ζήσουν άλλο ένα βρά­δυ έντα­σης, καθώς οι απα­γο­ρεύ­σεις κυκλο­φο­ρί­ας δεν έφε­ραν αποτέλεσμα.

«Πρέ­πει να συνε­χί­σου­με τις ειρη­νι­κές εκφρά­σεις δια­μαρ­τυ­ρί­ας ενα­ντί­ον της αδι­κί­ας και να απαι­τή­σου­με λογο­δο­σία», ανέ­φε­ρε ο Τζόρ­νταν. «Οι φωνές μας ενω­μέ­νες πρέ­πει να πιέ­σουν τους ηγέ­τες μας να αλλά­ξουν τους νόμους μας, ή σε δια­φο­ρε­τι­κή περί­πτω­ση πρέ­πει να αξιο­ποι­ή­σου­με τις ψήφους μας για να φέρου­με συστη­μι­κή αλλα­γή. Ο καθέ­νας μας πρέ­πει να γίνει μέρος της λύσης, πρέ­πει να εργα­στού­με μαζί για να εξα­σφα­λί­σου­με δικαιο­σύ­νη για όλους».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο