Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Υπόθεση Τζορτζ Φλόιντ: Ο Τραμπ απειλεί με «τα αγριότερα σκυλιά και τα απειλητικότερα όπλα»

Υπό­θε­ση Τζορτζ Φλόιντ: Ο Ντό­ναλντ Τραμπ δήλω­σε σήμε­ρα ότι «τα αγριό­τε­ρα σκυ­λιά και τα απει­λη­τι­κό­τε­ρα όπλα που έχει ποτέ δει» θα είχαν υπο­δε­χθεί τους δια­δη­λω­τές που δια­μαρ­τύ­ρο­νταν έξω από τον Λευ­κό Οίκο για την δολο­φο­νία του Τζορτζ Φλόιντ από λευ­κό αστυ­νο­μι­κό, εάν είχαν παρα­βιά­σει τον φράκτη.

Σε μία σει­ρά από tweet, ο Τραμπ φάνη­κε επί­σης να καλεί τους υπο­στη­ρι­κές του να δια­δη­λώ­σουν το βρά­δυ του Σαβ­βά­του, λέγο­ντας: «ΑΠΟΨΕ, ΥΠΟΘΕΤΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΥΚΤΑ MAGA ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ;;» (MAGA εκ του “Make America Great Again.” ! )

Ο Λευ­κός Οίκος σφα­γί­σθη­κε χθες το βρά­δυ όταν εκα­το­ντά­δες δια­δη­λω­τές συγκε­ντρώ­θη­καν στην Λαφα­γέτ Σκου­έρ. Αφού αρχι­κά απο­χώ­ρη­σαν, οι δια­δη­λω­τές επέ­στρε­ψαν και ακο­λού­θη­σαν αψι­μα­χί­ες με την αστυ­νο­μία. Τελι­κά η δια­δή­λω­ση έξω από τον Λευ­κό Οίκο δια­λύ­θη­κε νωρίς το πρωί.

Ο Τραμπ επαί­νε­σε τα μέλη της Μυστι­κής Υπη­ρε­σί­ας των ΗΠΑ που είναι επι­φορ­τι­σμέ­νη με την φύλα­ξη του Λευ­κού Οίκου: «Και πολύ πρώ­τοι. Ημουν μέσα, παρα­κο­λου­θού­σα κάθε κίνη­ση, και δεν θα μπο­ρού­σα να έχω αισθαν­θεί πιο ασφαλής».

Ο ένοι­κος του Λευ­κού Οίκου κατη­γό­ρη­σε την δήμαρ­χο της Ουά­σινγ­κτον Μιού­ριελ Μπά­ου­ζερ (μαύ­ρη και Δημο­κρα­τι­κή) ότι αρνή­θη­κε να στεί­λει αστυ­νο­μία για να βοη­θή­σει την Μυστι­κή Υπη­ρε­σία του Λευ­κού Οίκου. Ομως, στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, αστυ­νο­μι­κή δύνα­μη της πόλης Ουά­σινγ­κτον είχε ανα­πτυ­χθεί στον χώρο και βοή­θη­σε στον έλεγ­χο της δεύ­τε­ρης συγκέ­ντρω­σης έξω από τον Λευ­κό Οίκο.

Νεκρός 19χρονος διαδηλωτής στο Ντιτρόιτ

Ένας άνθρω­πος σκο­τώ­θη­κε στο κέντρο του Ντι­τρόιτ όταν ένας άγνω­στος ο οποί­ος επέ­βαι­νε σε όχη­μα τύπου SUV άνοι­ξε πυρ ενα­ντί­ον πλή­θους που δια­δή­λω­νε για τον θάνα­το στην αρχή της εβδο­μά­δας ενός Αφρο­α­με­ρι­κα­νού, του 46χρονου Τζορτζ Φλόιντ, κατά τη διάρ­κεια της βίαι­ης προ­σα­γω­γής του από την αστυ­νο­μία στη Μινε­ά­πο­λη, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα η εκπρό­σω­πος της αστυ­νο­μί­ας του Ντι­τρόιτ και μετέ­δω­σε το Associated Press.

Το περι­στα­τι­κό σημειώ­θη­κε στις 11:30 μμ της Παρα­σκευ­ής (τοπι­κή ώρα) κοντά στη συνοι­κία με χώρους ψυχα­γω­γί­ας του Ντι­τρόιτ, Γκρί­κτα­ουν, όπου οι αστυ­νο­μι­κοί βρέ­θη­καν αντι­μέ­τω­ποι με δεκά­δες δια­δη­λω­τές, δήλω­σε η εκπρό­σω­πος Νικόλ Κέρκ­γουντ και διευ­κρί­νι­σε ότι στους πυρο­βο­λι­σμούς δεν εμπλέ­κε­ται κάποιος αστυνομικός.

Το θύμα ήταν ένας 19χρονος, σύμ­φω­να με την ίδια, ο οποί­ος μετα­φέρ­θη­κε στο νοσο­κο­μείο όπου δια­πι­στώ­θη­κε ο θάνα­τός του. Η εκπρό­σω­πος της αστυ­νο­μί­ας είπε ότι ο δρά­στης επέ­βαι­νε σε ένα αυτο­κί­νη­το Dodge Durango και πυρο­βό­λη­σε ενα­ντί­ον του πλήθους.

Σύμ­φω­να με την εκπρό­σω­πο, δεν υπάρ­χουν πλη­ρο­φο­ρί­ες για το θύμα ή για τον δράστη.

Στη διάρ­κεια των δια­δη­λώ­σε­ων τραυ­μα­τί­στη­κε από πέτρα ένας διοι­κη­τής της αστυ­νο­μί­ας του Ντι­τρόιτ, ο οποί­ος δια­κο­μί­στη­κε στο νοσοκομείο.

Δεκά­δες συλ­λή­ψεις πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν και σύμ­φω­να με την αστυ­νο­μία πολ­λοί από τους δια­δη­λω­τές δεν ήταν κάτοι­κοι του Ντι­τρόιτ, μετέ­δω­σε το δίκτυο WJBK.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο