Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Υπό την απειλή του κυκλώνα Ίρμα, η Αβάνα κηρύχθηκε σε κατάσταση συναγερμού

Σε κατά­στα­ση «συνα­γερ­μού» κήρυ­ξαν σήμε­ρα την Αβά­να οι κου­βα­νι­κές αρχές, λόγω του κιν­δύ­νου να προ­κλη­θούν εκτε­τα­μέ­νες πλημ­μύ­ρες από το πέρα­σμα του κυκλώ­να Ίρμα, που σαρώ­νει ήδη το κεντρι­κό τμή­μα της νήσου, αφού προ­κά­λε­σε τον θάνα­το του­λά­χι­στον 25 ανθρώ­πων στην Καραϊ­βι­κή κι ενώ κατευ­θύ­νε­ται προς την Φλό­ρι­ντα των ΗΠΑ.

cuba

«Απο­φα­σί­σα­με να κηρύ­ξου­με την κατά­στα­ση συνα­γερ­μού στις επαρ­χί­ες Μαγια­μπέκ, Αβά­να και Αρτε­μί­σα» έκα­νε γνω­στό η γενι­κή γραμ­μα­τεία πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας σε ένα δελ­τίο τύπου που μετέ­δω­σαν τοπι­κά ΜΜΕ.

Η κατά­στα­ση συνα­γερ­μού είναι η υψη­λό­τε­ρη στην κλί­μα­κα της κινη­το­ποί­η­σης των κου­βα­νι­κών αρχών ενώ­πιον φυσι­κών καταστροφών.

Η πρω­τεύ­ου­σα της Κού­βας, όπου δια­μέ­νουν 2 εκα­τομ­μύ­ρια κάτοι­κοι, βρί­σκε­ται στις ακτές του Ατλα­ντι­κού και κιν­δυ­νεύ­ει από την άνο­δο της στάθ­μης της θάλασσας.

cuba20

«Εδώ στην πρω­τεύ­ου­σα θα έχου­με ισχυ­ρούς ανέ­μους… και πλημ­μύ­ρες στις παρά­κτιες ζώνες, όλη την ημέ­ρα του Σαβ­βά­του και επί­σης για κάποιες ώρες την Κυρια­κή» δήλω­σε στο κρα­τι­κό τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο ο μετε­ω­ρο­λό­γος Χοσέ Ρουμπιέρα.

«Κύμα­τα ύψους πέντε έως επτά μέτρων ανα­μέ­νε­ται να σχη­μα­τι­σθούν, θα μπο­ρού­σαν να ανέλ­θουν στα οκτώ μέτρα, μαζί με σφο­δρές πλημ­μύ­ρες στις παρά­κτιες περιο­χές της πρω­τεύ­ου­σας». Σύμ­φω­να με τον μετε­ω­ρο­λό­γο ήδη σε τμή­μα­τα του Μαλε­κόν, της μεγά­λης παρα­λια­κής λεω­φό­ρου της Αβά­νας, έχουν σημειω­θεί πλημμύρες.

cuba21

Από χθες το βρά­δυ, την πόλη πλήτ­τουν ισχυ­ροί άνε­μοι και βροχοπτώσεις.

Σήμε­ρα, οι αρχές προ­χώ­ρη­σαν στην εκκέ­νω­ση των κατοί­κων που ζουν στις περιο­χές κοντά στην θάλασ­σα και πλη­σί­ον της Μαλεκόν.

cuba22

«Μας εξή­γη­σαν ότι δια­τρέ­χου­με κίν­δυ­νο, προ­σπά­θη­σα να μετα­φέ­ρω τα πράγ­μα­τά μου σε υψη­λό­τε­ρο σημείο σε περί­πτω­ση που το νερό πλημ­μυ­ρί­σει τα πάντα, προ­κει­μέ­νου να μην χαθούν» περιέ­γρα­ψε στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο η Νταϊ­σί Κρουζ, μια 68χρονη που εγκα­τέ­λει­ψε το σπί­τι της για να βρει κατα­φύ­γιο σε συγγενείς.

Η Ίρμα είναι ο πρώ­τος κυκλώ­νας τέτοιας σφο­δρό­τη­τας, το μάτι του οποί­ου αγγί­ζει απευ­θεί­ας από το έδα­φος της Κού­βας από το 1932.

cuba23

Μια κάτοι­κος αφη­γή­θη­κε σήμε­ρα το πρωί το τοπίο κατα­στρο­φής που άφη­σε πίσω της: δέντρα ξερι­ζω­μέ­να και στύ­λοι ηλε­κτρο­δό­τη­σης ξηλω­μέ­νοι, στέ­γες κατεστραμμένες.

«Παντού εδώ όλα είναι τρο­μα­κτι­κά» είπε η 42χρονη νοσο­κό­μος Γκι­ζέ­λα Φερ­νά­ντες, που ζει στην Τσα­πά­ρα, ένα χωριό της επαρ­χί­ας Λας Τούνας.

cuba23

Κού­βα- Ίρμα: Οι αρχές απο­μά­κρυ­ναν με ελι­κό­πτε­ρο δελ­φί­νια από θαλάσ­σιο πάρ­κο περιο­χής που απει­λεί­ται (ΦΩΤΟ)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο