Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Υπό το φόβο του τρίτου κύματος της πανδημίας ξεκίνησε η επιχείρηση εμβολιασμός στην Ευρώπη

Μια σει­ρά από ευρω­παϊ­κές χώρες έλα­βαν σήμε­ρα τις πρώ­τες δόσεις του εμβο­λί­ου κατά της Covid-19 που ανέ­πτυ­ξαν οι εται­ρί­ες Pfizer και BioNTech.  Στις αρχές του χρό­νου ανα­μέ­νε­ται να εγκρι­θεί το εμβό­λιο της Moderna και λίγο αργό­τε­ρα της AstraZeneca.

Από αύριο ξεκι­νά η μεγα­λύ­τε­ρη εκστρα­τεία εμβο­λια­σμού σε όλη την Ευρώ­πη η οποία θα χρεια­στεί μήνες μέχρι να επι­τευ­χθεί η σχε­τι­κή ανο­σία. Σύμ­φω­να με το μέχρι τώρα χρο­νο­διά­γραμ­μα πάντως, ο εμβο­λια­σμός  ανα­μέ­νε­ται να ολο­κλη­ρω­θεί μετά το καλο­καί­ρι του 2021. Και όλοι ελπί­ζουν να μην έχου­με τρί­το κύμα μολύν­σε­ων τον Ιανουά­ριο, διό­τι θα ήταν όλα πιο δύσκολα.

Παρό­τι οι κυβερ­νή­σεις έχουν επεν­δύ­σει πολ­λά στον μαζι­κό εμβο­λια­σμό του πλη­θυ­σμού, αρνού­με­νες να πάρουν μέτρα στή­ρι­ξης των συστη­μά­των Υγεί­ας, εντού­τοις το εμβό­λιο από μόνο του δεν μπο­ρεί άμε­σα να αντι­με­τω­πί­σει απο­τε­λε­σμα­τι­κά την πανδημία.

Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κή η περί­πτω­ση της Ιτα­λία όπου δεν έχει ακό­μη εξα­σφα­λι­σθεί το ανα­γκαίο ιατρι­κό και νοση­λευ­τι­κό προ­σω­πι­κό, για να μπο­ρέ­σουν να γίνουν τα εμβόλια.

Ας ρίξου­με μια ματιά πώς εξε­λίσ­σε­ται η δια­δι­κα­σία στην Ευρώ­πη, όπου έχουν επι­βε­βαιω­θεί πάνω από 25 εκατ, κρού­σμα­τα και περισ­σό­τε­ροι από 540.000 θάνα­τοι, ενώ στην Ελλά­δα οι πρώ­τοι εμβο­λια­σμοί ξεκι­νούν αύριο.

Πώς εξελίσσεται η διαδικασία στην Ευρώπη

Την Πέμ­πτη, η Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή ανα­κοί­νω­σε ότι είχε ξεκι­νή­σει τη δια­νο­μή παρ­τί­δων του εμβο­λί­ου των Pfizer/BioNTech. Την ίδια ημέ­ρα, ο Γάλ­λος υπουρ­γός Υγεί­ας Ολι­βιέ Βεράν ανα­κοί­νω­σε ότι η αρμό­δια αρχή Υγεί­ας (HAS) της χώρας ενέ­κρι­νε τη χρή­ση του εμβο­λί­ου στην επι­κεί­με­νη εκστρα­τεία μαζι­κού εμβο­λια­σμού. Η Γαλ­λία παρέ­λα­βε σήμε­ρα τις πρώ­τες δόσεις της και τις απο­θή­κευ­σε σε τοπο­θε­σία σε προ­ά­στιο του Παρι­σιού, σύμ­φω­να με το δίκτυο Europe 1.

Οι πρώ­τες δόσεις του εμβο­λί­ου κατά της COVID-19 παρα­δό­θη­καν επί­σης στη Νορ­βη­γία και τη Δανία. Εικό­νες από τα οχή­μα­τα παρά­δο­σης των εμβο­λί­ων βρί­σκο­νται στα πρω­το­σέ­λι­δα των εφη­με­ρί­δων και στις δύο χώρες. Σύμ­φω­να με το νορ­βη­γι­κό δίκτυο NRK, οι πρώ­τες δόσεις θα δια­νε­μη­θούν στις επτά πιο πλη­γεί­σες περιο­χές, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του Όσλο.

Στην Πολω­νία, τα πρώ­τα εμβό­λια των Pfizer/BioNTech θα δια­νε­μη­θούν σε 72 νοσο­κο­μεία σε όλη τη χώρα, δήλω­σε νωρί­τε­ρα σήμε­ρα σε δημο­σιο­γρά­φους ο Μιχάλ Κου­τσμιε­ρόβ­σκι, επι­κε­φα­λής της αρμό­διας υπη­ρε­σί­ας Απο­θε­μά­των Πρώ­των Υλών.

Με ένα ειδι­κά δια­μορ­φω­μέ­νο φορ­τη­γό-ψυγείο, συνο­δευό­με­νο από αστυ­νο­μι­κά οχή­μα­τα, έφθα­σαν το πρωί του Σαβ­βά­του, στις 5.35 τοπι­κή ώρα, με ασφά­λεια στη Βιέν­νη, οι πρώ­τες 10.000 δόσεις του εμβο­λί­ου της Biontech/Pfizer, όπως ανα­κοί­νω­σε το από­γευ­μα το αυστρια­κό υπουρ­γείο Εσωτερικών.

Οι πρώ­τοι εμβο­λια­σμοί, παρου­σία του Αυστρια­κού ομο­σπον­δια­κού καγκε­λά­ριου Σεμπά­στιαν Κουρτς και μελών της κυβέρ­νη­σης, θα γίνουν αύριο το πρωί στις 9.00 τοπι­κή ώρα (10.00 ώρα Ελλά­δας) στο Ιατρι­κό Πανε­πι­στή­μιο της Βιέν­νης σε πέντε εθε­λο­ντές, ηλι­κί­ας άνω των 80 ετών, που ανή­κουν σε ευπα­θείς ομάδες.

Στο νοσο­κο­μείο ανα­φο­ράς Covid-19, στο Φαβο­ρί­τεν, στον δέκα­το τομέα της Βιέν­νης, θα ακο­λου­θή­σει το μεση­μέ­ρι ο επό­με­νος εμβο­λια­σμός, ο οποί­ος. σύμ­φω­να με τον κυβερ­νή­τη και δήμαρ­χο της Βιέν­νης Μίχα­ελ Λού­ντ­βιγκ, θα γίνει στον Κρί­στοφ Βένις, τον διευ­θυ­ντή του εκεί τμή­μα­τος λοιμώξεων.

Η Εσθο­νία ήταν επί­σης από τις πρώ­τες χώρες της ΕΕ που έλα­βαν το εμβό­λιο σήμε­ρα το πρωί. Η πρώ­τη παρ­τί­δα που παρα­δό­θη­κε στο Ταλίν περι­λαμ­βά­νει 9.750 δόσεις, σύμ­φω­να με την εφη­με­ρί­δα Postimees.

Ο πρώ­τος εμβο­λια­σμός κατά της COVID-19 θα γίνει στη Σλο­βα­κία αργό­τε­ρα σήμε­ρα το βρά­δυ, σύμ­φω­να με τα όσα δήλω­σε η Ζου­ζά­να Μπά­το­βα, διευ­θύ­ντρια του Κρα­τι­κού Ινστι­τού­του Ελέγ­χου Φαρ­μά­κων της Σλοβακίας.

«Οι πρώ­τες 9.750 δόσεις του εμβο­λί­ου κατά της ασθέ­νειας που προ­κα­λεί ο κορο­νο­ϊ­ός παρα­δό­θη­καν σήμε­ρα Σάβ­βα­το. Τα εμβό­λια βρί­σκο­νται σε ένα νοσο­κο­μείο της πόλης Νίτρα. Ο πρώ­τος, συμ­βο­λι­κός εμβο­λια­σμός θα γίνει σήμε­ρα το βρά­δυ στον διά­ση­μο ειδι­κό κατά των μετα­δο­τι­κών ασθε­νειών καθη­γη­τή Βλα­ντι­μίρ Κρτσμέ­ρι» δήλω­σε η ίδια στους δημοσιογράφους.

Οι υγειο­νο­μι­κοί που περι­θάλ­πουν τους ασθε­νείς που πάσχουν από την COVID-19 στις πόλεις Νίτρα, Μπρα­τι­σλά­βα, Μπάν­σκα Μπί­στρι­τσα και Κόσι­τσε ανα­μέ­νε­ται ότι θα κάνουν την πρώ­τη δόση του εμβο­λί­ου κατά του κορο­νοϊ­ού, από αύριο.

Ο εμβο­λια­σμός του υγειο­νο­μι­κού προ­σω­πι­κού κατά του κορω­νοϊ­ού άρχι­σε σήμε­ρα στην Ουγ­γα­ρία, όπως δήλω­σε στο Reuters, ένας εκπρό­σω­πος της κυβέρνησης.

Η Ουγ­γα­ρία έλα­βε σήμε­ρα το πρωί, το πρώ­το φορ­τίο εμβο­λί­ων κατά του κορω­νοϊ­ού, το οποίο επαρ­κεί για τον εμβο­λια­σμό 4.875 ανθρώ­πων, όπως μετέ­δω­σε το κρα­τι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων MTI.

Έφτασαν στην Κύπρο τα πρώτα εμβόλια

Στην Κύπρο η πρώ­τη παρ­τί­δα εμβο­λί­ων για τη χώρα, την οποία παρέ­λα­βε η Ευρω­παία επί­τρο­πος Υγεί­ας, Στέλ­λα Κυρια­κί­δου και ο υπουρ­γός Υγεί­ας της Κύπρου Κων­στα­ντί­νος Ιωάν­νου έφτα­σε το μεση­μέ­ρι του Σαββάτου.

Η Ευρω­παία Επί­τρο­πος με ανάρ­τη­σή της στον επί­ση­μο λογα­ρια­σμό της στο twitter ανέ­φε­ρε: «Αυτή είναι μια συναι­σθη­μα­τι­κή στιγ­μή. Μετά από μήνες σκλη­ρής δου­λειάς, έφτα­σε η ημέ­ρα των πρώ­των απο­στο­λών εμβο­λί­ων COVID-19. Χιλιά­δες δόσεις παρα­δί­δο­νται σήμε­ρα σε όλα τα κρά­τη- μέλη της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης ταυ­τό­χρο­να. Αυτή είναι η ευρω­παϊ­κή αλλη­λεγ­γύη και η ενό­τη­τα στην πράξη».

Το αερο­σκά­φος, το οποίο μετέ­φε­ρε τα εμβό­λια προ­σγειώ­θη­κε στο αερο­δρό­μιο της Λάρ­να­κας, προ­ερ­χό­με­νο από την Ολλανδία.

Αύριο Κυρια­κή, 27 Δεκεμ­βρί­ου, οι πρώ­τοι εμβο­λια­σμοί θα γίνουν σε οίκο ευγη­ρί­ας και στο νοσο­κο­μείο ανα­φο­ράς, ενώ για τη Δευ­τέ­ρα στις 10 το πρωί έχει προ­γραμ­μα­τι­στεί ο εμβο­λια­σμός του Προ­έ­δρου της Κυπρια­κής Δημο­κρα­τί­ας Νίκου Αναστασιάδη.

Η τωρι­νή ποσό­τη­τα των εμβο­λί­ων αντι­στοι­χεί στο 29% του συνο­λι­κού αριθ­μού που θα παρα­λά­βει η Κυπρια­κή Δημοκρατία.

Τα εμβόλια έφτασαν στο νοσοκομείο Σπαλαντσάνι της Ρώμης- Μια νοσοκόμα 28 ετών, η πρώτη που θα εμβολιαστεί, αύριο

Η πρώ­τη παρ­τί­δα 9.750 εμβο­λί­ων που προ­ο­ρί­ζε­ται για τους Ιτα­λούς για­τρούς, νοσο­κό­μους και ηλι­κιω­μέ­νους έφτα­σε στο νοσο­κο­μείο λοι­μω­δών νόσων Λάτζα­ρο Σπα­λαν­τσά­νι της Ρώμης.

Από σήμε­ρα ξεκι­νά­ει η μετα­φο­ρά σε ειδι­κά εξο­πλι­σμέ­να κέντρα των είκο­σι περι­φε­ρειών της χώρας. Δια­δι­κα­σία που θα πραγ­μα­το­ποη­θεί με τη βοή­θεια πέντε στρα­τιω­τι­κών αερο­σκα­φών και δια­κο­σί­ων πενή­ντα στρα­τιω­τών που θα οδη­γούν άλλα τόσα φορ­τη­γά ψυγεία. Μέσα στον Ιανουά­ριο ανα­μέ­νε­ται να παρα­δο­θούν σχε­δόν δυο εκα­τομ­μύ­ρια φια­λύ­δια εμβο­λί­ου, σε όλες τις περιο­χές της Ιτα­λί­ας. Άμε­ση προ­τε­ραιό­τη­τα, στην πρώ­τη αυτή φάση θα έχει το προ­σω­πι­κό των νοσο­κο­μεί­ων, των οίκων ευγη­ρί­ας και οι ηλικιωμένοι.

Σύμ­φω­να με τα ιτα­λι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης, τους επό­με­νους είκο­σι ένα μήνες, βάσει του μέχρι τώρα προ­γράμ­μα­τος, η Ιτα­λία θα μπο­ρέ­σει να λάβει, συνο­λι­κά, δια­κό­σια δυο εκα­τομ­μύ­ρια φιά­λες εμβο­λί­ου, από σει­ρά φαρ­μα­κευ­τι­κών εται­ριών. Το πρώ­το εμβό­λιο, αύριο στις 7 το πρωί, τοπι­κή ώρα, θα χορη­γη­θεί στη νοση­λεύ­τρια Κλά­ου­ντια Αλι­βερ­νί­νι, 28 ετών, η οποία εργά­ζε­ται στο νοσο­κο­μείο Σπα­λάν­τσα­νι της Ρώμης. Από την αρχή της παν­δη­μί­ας, συμ­βάλ­λει ακού­ρα­στα στην θερα­πεία των ασθε­νών με κορονοϊό.

Γερμανία: Μια γυναίκα 101 ετών, ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάστηκε στη χώρα

Μια υπε­ραιω­νό­βια γυναί­κα, που φιλο­ξε­νεί­ται σε οίκο ευγη­ρί­ας στη Σαξο­νία-Άνχαλτ, έγι­νε ο πρώ­τος άνθρω­πος στη Γερ­μα­νία που έλα­βε την πρώ­τη δόση του εμβο­λί­ου των Pfizer/BioNTech για τον νέο κορο­νο­ϊό σήμερα.

Πρό­κει­ται για την Έντιτ Κβοϊ­τσά­λα, 101 ετών, η οποία δια­μέ­νει σε οίκο ευγη­ρί­ας στην πόλη Χάλ­μπερ­τστατ. Συνο­λι­κά, 40 ένοι­κοι αυτού του ιδρύ­μα­τος και 10 εργα­ζό­με­νοι θα εμβο­λια­στούν σήμε­ρα, μία ημέ­ρα πριν από την επί­ση­μη έναρ­ξη της εκστρα­τεί­ας εμβο­λια­σμού όχι μόνο στη Γερ­μα­νία αλλά και στις υπό­λοι­πες χώρες της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης.

«Για μας, κάθε ημέ­ρα μετρά­ει», είπε ο Ίμο Κρά­μερ, ένας υπεύ­θυ­νος του κέντρου εμβο­λια­σμών της περιο­χής, μιλώ­ντας στη δημό­σια τηλε­ό­ρα­ση MDR.

Νωρί­τε­ρα, δεκά­δες χιλιά­δες δόσεις του εμβο­λί­ου παρα­δό­θη­καν στις τοπι­κές υγειο­νο­μι­κές αρχές, οι οποί­ες τις μοί­ρα­σαν στη συνέ­χεια στα τοπι­κά κέντρα. Οι πρώ­τοι που θα εμβο­λια­στούν θα είναι οι ένοι­κοι οίκων ευγη­ρί­ας, οι ηλι­κιω­μέ­νοι άνω των 80 ετών και το ιατρο­νο­ση­λευ­τι­κό προσωπικό.

«Το εμβό­λιο αυτό είναι το κλει­δί για να νική­σου­με την παν­δη­μία. Είναι το κλει­δί που θα μας επι­τρέ­ψει να πάρου­με πίσω τη ζωή μας», δήλω­σε ο υπουρ­γός Υγεί­ας Γενς Σπαν σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου που παρα­χώ­ρη­σε. Παράλ­λη­λα, ζήτη­σε από τους νεό­τε­ρους να κάνουν υπο­μο­νή και να συνε­χί­σουν να τηρούν τα μέτρα για να περιο­ρι­στεί η εξά­πλω­ση της ασθένειας.

Λόγω της αύξη­σης των κρου­σμά­των στη Γερ­μα­νία έχει επι­βλη­θεί μερι­κή καρα­ντί­να, του­λά­χι­στον μέχρι τις 10 Ιανουα­ρί­ου. Με βάση τα πιο πρό­σφα­τα στοι­χεία του Ινστι­τού­του Ρόμπερτ Κοχ, το τελευ­ταίο 24ωρο κατα­γρά­φη­καν 14.455 νέα κρού­σμα­τα και 240 άνθρω­ποι πέθα­ναν. Ωστό­σο, λόγω των εορ­τών των Χρι­στου­γέν­νων, δεν υπάρ­χουν στοι­χεία απ’ όλα τα κρα­τί­δια. Συνο­λι­κά οι νεκροί ανέρ­χο­νται σε 29.422 από την αρχή της πανδημίας.

«Ο πικρός βίος του Μαξ Χάβε­λα­αρ, Μια ιστο­ρία εκμε­τάλ­λευ­σης στις αποι­κί­ες καφέ»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο