Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Υπ. Υγείας: Οδηγίες για την λήψη μέτρων προφύλαξης από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα

Οδη­γί­ες για την λήψη μέτρων προ­φύ­λα­ξης από υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες περι­λαμ­βά­νο­νται σε εγκύ­κλιο του γενι­κού γραμ­μα­τέα Δημό­σιας Υγεί­ας Π. Πρε­ζε­ρά­κου. Όπως ανα­φέ­ρε­ται οι δημό­σιες υπη­ρε­σί­ες της χώρας θα πρέ­πει να είναι σε θέση να αντι­με­τω­πί­σουν τις επι­πτώ­σεις στην υγεία των πολι­τών από την εμφά­νι­ση υψη­λών θερ­μο­κρα­σιών και καύσωνα.

Επι­ση­μαί­νε­ται ότι και οι Δήμοι, που συμ­με­τέ­χουν στη συνο­λι­κή προ­σπά­θεια μερι­μνώ­ντας εγκαί­ρως για την οργά­νω­ση και διά­θε­ση δρο­σε­ρών και κλι­μα­τι­ζό­με­νων χώρων για το κοι­νό, πρέ­πει να ακο­λου­θούν τις ισχύ­ου­σες οδη­γί­ες για την πρό­λη­ψη και αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας SARS-CoV‑2 για την απο­φυ­γή του συγ­χρω­τι­σμού και την τήρη­ση των μέτρων ατο­μι­κής προ­στα­σί­ας. Επί­σης, συστή­νε­ται γενι­κό­τε­ρα να συνερ­γά­ζο­νται με τις Υπη­ρε­σί­ες των Περι­φε­ρεια­κών Ενο­τή­των για την ενη­μέ­ρω­ση του κοι­νού και για τη λήψη των ανα­γκαί­ων μέτρων.

Οι αρμό­διες υπη­ρε­σί­ες θα πρέ­πει να εξε­τά­σουν το ενδε­χό­με­νο, εφό­σον κρι­θεί ανα­γκαίο, εκτά­κτων μετα­βο­λών στα ωρά­ρια λει­τουρ­γί­ας των δια­φό­ρων υπη­ρε­σιών του δημο­σί­ου και ιδιω­τι­κού τομέα, με έμφα­ση στον περιο­ρι­σμό της μετα­κί­νη­σης μεγά­λου αριθ­μού ατό­μων κατά τις θερ­μό­τε­ρες ώρες.

Οδηγίες για τα σχετικά μέτρα προφύλαξης

Όταν η θερ­μο­κρα­σία του περι­βάλ­λο­ντος ξεπε­ρά­σει ορι­σμέ­να όρια ανε­κτά από τον ανθρώ­πι­νο οργα­νι­σμό σε συνέρ­για με ορι­σμέ­νους άλλους παρά­γο­ντες (υγρα­σία, άπνοια κ.λ.π. ), δημιουρ­γού­νται παθο­λο­γι­κές κατα­στά­σεις ποι­κί­λου βαθ­μού βαρύ­τη­τας, που μπο­ρούν να οδη­γή­σουν σε βαριά νόση­ση έως και στο θάνα­το. Τα αρχι­κά συμ­πτώ­μα­τα μπο­ρεί να είναι: δυνα­τός πονο­κέ­φα­λος, ατο­νία, αίσθη­μα κατα­βο­λής, τάση για λιπο­θυ­μία, πτώ­ση της αρτη­ρια­κής πίε­σης, ναυ­τία, έμε­τοι και ταχυπαλμία.

Το σύν­δρο­μο της θερ­μο­πλη­ξί­ας, εκδη­λώ­νε­ται με: ξαφ­νι­κή αύξη­ση της θερ­μο­κρα­σί­ας του σώμα­τος ( >40.5 ο C ), κόκ­κι­νο, ζεστό και ξηρό δέρ­μα (η εφί­δρω­ση έχει στα­μα­τή­σει), ξηρή πρη­σμέ­νη γλώσ­σα, ταχυ­παλ­μία, ταχύ­πνοια, έντο­νη δίψα, πονο­κέ­φα­λος, ναυ­τία, έμε­τος, ζάλη, σύγ­χυ­ση, αδυ­να­μία προ­σα­να­το­λι­σμού και καθα­ρής ομι­λί­ας, επι­θε­τι­κή ή παρά­ξε­νη συμπε­ρι­φο­ρά, σπα­σμοί, απώ­λεια συνεί­δη­σης ή κώμα.

Η θερα­πεία των ατό­μων που παρου­σιά­ζουν τα παρα­πά­νω συμ­πτώ­μα­τα, όταν η θερ­μο­κρα­σία του περι­βάλ­λο­ντος είναι υψη­λή, πρέ­πει να γίνε­ται κατά προ­τί­μη­ση σε νοση­λευ­τι­κά ιδρύ­μα­τα, αλλά ως πρώ­τες βοή­θειες μέχρι τη δια­κο­μι­δή τους σε αυτά θα πρέ­πει να εφαρ­μο­στούν άμε­σα μέτρα ελάτ­τω­σης της θερ­μο­κρα­σί­ας του σώμα­τος: Μετα­φο­ρά του θερ­μό­πλη­κτου άμε­σα σε μέρος δρο­σε­ρό, ευά­ε­ρο, σκιε­ρό κατά προ­τί­μη­ση κλι­μα­τι­ζό­με­νο, πλή­ρης έκδυ­ση από τα ρού­χα, τοπο­θέ­τη­ση παγο­κύ­στε­ων ή κρύ­ων επι­θε­μά­των στον τρά­χη­λο, τις μασχά­λες και τη βου­βω­νι­κή περιο­χή, μπά­νιο με κρύο νερό ή ντους ή ψεκα­σμό με κρύο νερό, παρο­χή μικρών γου­λιών δρο­σε­ρών υγρών ( νερού ή αραιω­μέ­νου χυμού φρού­των, 1 μέρος χυμού σε 4 μέρη νερού).

Ποιός κινδυνεύει από τις υψηλές θερμοκρασίες

Ηλι­κιω­μέ­νοι, μωρά και μικρά παι­διά, έγκυ­ες και θηλά­ζου­σες γυναί­κες, άτο­μα που είναι υπέρ­βα­ρα ή παχύ­σαρ­κα άτο­μα που εργά­ζο­νται ή ασκού­νται έντο­να σε ζεστό περι­βάλ­λον, άτο­μα με χρό­νιες παθή­σεις (καρ­διαγ­γεια­κές παθή­σεις, υπέρ­τα­ση, σακ­χα­ρώ­δη δια­βή­τη, πνευ­μο­νο­πά­θειες, νεφρο­πά­θειες, ηπα­το­πά­θειες, ψυχι­κή νόσο, άνοια, αλκο­ο­λι­σμό ή κατά­χρη­ση ναρ­κω­τι­κών ουσιών κ.λ.π.), άτο­μα με οξεία νόσο, όπως λοί­μω­ξη με πυρε­τό ή γαστρε­ντε­ρί­τι­δα (διάρ­ροια ή / και έμε­το), άτο­μα που για καθα­ρά ιατρι­κούς λόγους παίρ­νουν φάρ­μα­κα για τα χρό­νια νοσή­μα­τά τους, όπως π.χ. διου­ρη­τι­κά, αντι­χο­λι­νερ­γι­κά, ψυχο­φάρ­μα­κα, ορμο­νού­χα (συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της ινσου­λί­νης και των αντι­δια­βη­τι­κών δισκίων).

Ιδιαί­τε­ρα κατά την περί­ο­δο των υψη­λών θερ­μο­κρα­σιών θα πρέ­πει να συμ­βου­λεύ­ο­νται το για­τρό τους για την ενδε­χό­με­νη τρο­πο­ποί­η­ση της δοσολογίας.

Γενικές οδηγίες προφύλαξης

Παρα­μο­νή σε χώρους που κλι­μα­τί­ζο­νται. Ειδι­κό­τε­ρα κατά το χρο­νι­κό διά­στη­μα που ισχύ­ουν τα μέτρα πρό­λη­ψης και αντι­με­τώ­πι­σης της παν­δη­μί­ας SARS-CoV‑2, να τηρού­νται σε όλους τους χώρους, δημό­σιους και ιδιω­τι­κούς οι δια­τά­ξεις για τη χρή­ση των κλι­μα­τι­στι­κών μονά­δων, με σκο­πό την προ­στα­σία της δημό­σιας υγεί­ας από τη μετά­δο­ση του νέου κορο­νοϊ­ού. Στο πλαί­σιο αυτό τονί­ζε­ται η ανα­γκαιό­τη­τα για τον συνε­χή ή του­λά­χι­στο συστη­μα­τι­κό φυσι­κό αερι­σμό του χώρου μέσω ανοιγ­μά­των (παρά­θυ­ρα, εξω­τε­ρι­κές θύρες) ακό­μη και με την παράλ­λη­λη λει­τουρ­γία κλι­μα­τι­στι­κών μονά­δων. Ντύ­σι­μο ελα­φρύ και άνε­το με ανοι­χτό­χρω­μα ρού­χα από πορώ­δες υλι­κό, ώστε να διευ­κο­λύ­νε­ται ο αερι­σμός του σώμα­τος και η εξά­τμι­ση του ιδρώτα.

Χρή­ση καπέ­λου από υλι­κό που να επι­τρέ­πει τον αερι­σμό του κεφαλιού.

Χρή­ση μαύ­ρων ή σκου­ρό­χρω­μων γυα­λιών ηλί­ου με φακούς που προ­στα­τεύ­ουν από την ηλια­κή ακτι­νο­βο­λία. Απο­φυ­γή έκθε­σης στον ήλιο, ιδί­ως για τα βρέ­φη και τους ηλικιωμένους.

Απο­φυ­γή βαριάς σωμα­τι­κής εργασίας.

Απο­φυ­γή πολύ­ω­ρων ταξι­διών με μέσα συγκοι­νω­νί­ας που δε δια­θέ­τουν κλιματισμό.

Πολ­λά χλια­ρά ντους κατά τη διάρ­κεια της ημέ­ρας και τοπο­θέ­τη­ση δρο­σε­ρών επι­θε­μά­των στο κεφά­λι και στο λαιμό.

Μικρά σε ποσό­τη­τα και ελα­φριά γεύ­μα­τα φτω­χά σε λιπα­ρά, με έμφα­ση στη λήψη φρού­των και λαχανικών.

Λήψη άφθο­νων υγρών (νερού και χυμών φρού­των), ιδιαί­τε­ρα από τα βρέ­φη και τους ηλι­κιω­μέ­νους και απο­φυ­γή του αλκο­όλ. Αν η εφί­δρω­ση είναι μεγά­λη, συστή­νε­ται η πρό­σθε­τη λήψη μικρών δόσε­ων αλατιού

Άτο­μα που πάσχουν από χρό­νια νοσή­μα­τα θα πρέ­πει να συμ­βου­λευ­τούν τον θερά­πο­ντα ιατρό τους, από τον οποίο θα λάβουν επι­πρό­σθε­τες οδη­γί­ες ανά­λο­γα με την κατά­στα­σή τους καθώς και οδη­γί­ες για την πιθα­νή αλλα­γή της δοσο­λο­γί­ας της φαρ­μα­κευ­τι­κής τους αγωγής.

Οι ηλι­κιω­μέ­νοι να μην εγκα­τα­λεί­πο­νται μόνοι τους αλλά να εξα­σφα­λί­ζε­ται κάποιο άτο­μο για την καθη­με­ρι­νή τους φροντίδα.

Οι χώροι εργα­σί­ας πρέ­πει να δια­θέ­τουν κλι­μα­τι­στι­κά μηχα­νή­μα­τα ή απλούς ανε­μι­στή­ρες, κατά προ­τί­μη­ση ορο­φής, και σε κάθε περί­πτω­ση φυσι­κό αερι­σμό των χώρων. Το ίδιο ισχύ­ει και για τα ιδρύ­μα­τα, που περι­θάλ­πουν νεο­γνά, βρέ­φη, παι­διά, ηλι­κιω­μέ­νους και άτο­μα με ειδι­κές ανάγκες.

Ιδιαί­τε­ρη βαρύ­τη­τα θα πρέ­πει να δίδε­ται όταν οι υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες συν­δυά­ζο­νται και με φαι­νό­με­να αυξη­μέ­νων επι­πέ­δων ατμο­σφαι­ρι­κής ρύπαν­σης. Συγκε­κρι­μέ­να: Για την περί­πτω­ση υπέρ­βα­σης των ορί­ων του όζο­ντος στον ατμο­σφαι­ρι­κό αέρα, το Υπουρ­γείο Υγεί­ας έχει εκδώ­σει σχε­τι­κές οδη­γί­ες για την ενη­μέ­ρω­ση του κοι­νού με μέτρα προ­φύ­λα­ξης ειδι­κά των ευπα­θών πλη­θυ­σμια­κών ομά­δων, οι οποί­ες έχουν ως εξής:

Άτο­μα με ανα­πνευ­στι­κές και καρ­διαγ­γεια­κές παθή­σεις και γενι­κό­τε­ρα άτο­μα ευαί­σθη­τα στην ατμο­σφαι­ρι­κή ρύπαν­ση συνι­στά­ται να παρα­μέ­νουν σε εσω­τε­ρι­κούς χώρους και να απο­φεύ­γουν την κυκλο­φο­ρία στο εξω­τε­ρι­κό περι­βάλ­λον. Επί­σης, συνι­στά­ται στα παρα­πά­νω άτο­μα καθώς και τα παι­διά να απο­φεύ­γουν την έντο­νη σωμα­τι­κή άσκη­ση, η οποία μπο­ρεί να προ­κα­λέ­σει ερε­θι­σμό της ανα­πνευ­στι­κής οδού και να οδη­γή­σει σε ανα­πνευ­στι­κά προβλήματα.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο