Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φαντασμαγορικά και με την ελπίδα για μία καλύτερη χρονιά υποδέχεται ο κόσμος το 2019 (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Με την ελπί­δα για μία καλύ­τε­ρη χρο­νιά, οι άνθρω­ποι σε όλο τον κόσμο απο­χαι­ρε­τούν το 2018 και καλω­σο­ρί­ζουν τον ερχο­μό του νέου έτους και σε ορι­σμέ­νες χώρες υπό την ισχυ­ρή παρου­σία της αστυ­νο­μί­ας καθώς υπάρ­χει ο κίν­δυ­νος επιθέσεων.

Ήδη το νέο έτος μπή­κε στις χώρες του Ειρη­νι­κού και της Άπω Ανα­το­λής. Με εκπλη­κτι­κά σόου πυρο­τε­χνη­μά­των υπο­δέ­χθη­καν το 2019 στη Σαμόα, τη Νέα Ζηλαν­δία, το Σίδνεϊ και το Χονγκ Κονγκ, με εκα­τομ­μύ­ρια ανθρώ­πους να συγκε­ντρώ­νο­νται για να παρα­κο­λου­θή­σουν και να γιορτάσουν.

2019 1

Με 38 δια­φο­ρε­τι­κές τοπι­κές ώρες, χρειά­ζο­νται 26 ώρες για να έρθει το νέο έτος σε όλο τον πλανήτη.

Μπο­ρεί μάλι­στα να φαί­νε­ται απί­στευ­το, αλλά η Αμε­ρι­κα­νι­κή Σαμόα θα είναι η τελευ­ταία που θα γιορ­τά­σει και θα πρέ­πει να περι­μέ­νει αύριο μέχρι τη 1 μ.μ. (ώρα Ελλά­δας), παρό­τι απέ­χει μόλις 163 χλμ. από τη Σαμόα, η οποία εισήλ­θε πρώ­τη στο 2019!

Τα νησιά Σαμόα υποδέχονται το νέο έτος με στυλ» 

Στα νησιά Σαμόα έκα­νε «ποδα­ρι­κό» το 2019 καθώς είναι η χώρα που παρα­δο­σια­κά υπο­δέ­χε­ται πρώ­τη το νέο έτος το οποίο φέτος γιόρ­τα­σε με παρα­δο­σια­κούς χορούς, πυρο­τε­χνή­μα­τα και ζογκλέρ την έλευ­ση του νέου έτους.

Η κυβέρ­νη­ση της Σαμόα μοι­ρά­στη­κε κάποια βίντεο από τα πυρο­τε­χνή­μα­τα, μαζί με το μήνυ­μα: «Τα νησιά Σαμόα υπο­δέ­χο­νται το νέο έτος με στυλ». Μαζί με τα Σαμόα τη νέα χρο­νιά καλω­σό­ρι­σε και το Κιριμπάτι.

Όταν το ρολόι σήμα­νε μεσά­νυ­χτα η κυβέρ­νη­ση της Σαμόα ανέ­βα­σε στο Facebook το βίντεο με τους εορ­τα­σμούς και με το μήνυ­μα για τους πολί­τες του νησιού, αλλά και ολό­κλη­ρου του κόσμου.

Με τον πιο φαντασμαγορικό τρόπο υποδέχθηκε τη νέα χρονιά η Αυστραλία

Με τον πιο φαντα­σμα­γο­ρι­κό τρό­πο υπο­δέ­χθη­κε τη νέα χρο­νιά η Αυστρα­λία, καθώς επί 12 λεπτά τα πυρο­τε­χνή­μα­τα έκα­ναν την νύχτα μέρα.

2019 2

Η μεγα­λύ­τε­ρη πόλη της Αυστρα­λί­ας είχε ανα­κοι­νώ­σει για την απο­ψι­νή νύχτα την πιο μεγά­λη γιορ­τή πυρο­τε­χνη­μά­των που γίνε­ται ποτέ στον κόλ­πο του Σίδνεϋ. Έτσι, τα μεσά­νυ­χτα ο ουρα­νός του Σίδνεϋ φωτί­στη­κε από τα χιλιά­δες πυρο­τε­χνή­μα­τα που εκτο­ξεύ­ο­νταν από την Όπε­ρα και τη γέφυ­ρα του Χάρμπουργκ.

2019 3

Το εντυ­πω­σια­κό σόου από­λαυ­σαν σχε­δόν  ενά­μι­ση εκα­τομ­μύ­ριο θεα­τές, οι οποί­οι συγκε­ντρώ­θη­καν για να απο­λαύ­σουν το θέαμα

Λίγες ώρες νωρί­τε­ρα είχε υπο­δε­χθεί πρώ­τη το 2019 η Νέα Ζηλαν­δία, με ένα επί­σης φαντα­σμα­γο­ρι­κό σόου με βεγγαλικά.

Στο Χονγκ Κονγκ

Στο Χονγκ Κονγκ, 300.000 άνθρω­ποι στις όχθες του λιμα­νιού της Βικτώ­ριας παρα­κο­λού­θη­σαν  τη 10λεπτη επί­δει­ξη πυροτεχνημάτων.

Ομαδικός γάμος στην Ινδονησία

Αντί για σόου, που ακυ­ρώ­θη­καν σε ένδει­ξη πέν­θους, μετά το τσου­νά­μι που έπλη­ξε την επαρ­χία Μπά­ντεν, η Τζα­κάρ­τα επέ­λε­ξε να οργα­νώ­σει τον ομα­δι­κό γάμο 500 ζευγαριών.

Η βρα­διά του ρεβε­γιόν επε­λέ­γη για τον γάμο ώστε “όλος ο κόσμος να μπο­ρέ­σει να γιορ­τά­σει” μαζί με τα ευτυ­χι­σμέ­να ζευ­γά­ρια, εξή­γη­σε ο κυβερ­νή­της Ανιες Μπασουένταν.

“Είμαι ευτυ­χι­σμέ­νη, πραγ­μα­τι­κά ευτυ­χι­σμέ­νη”, δήλω­σε μια από τις νεα­ρές νύφες.

Νικητής ο Μεϊγουέδερ

Στην Ιαπω­νία, η βρα­διά σημα­δεύ­τη­κε από από τον πολυα­να­με­νό­με­νο αγώ­να του Αμε­ρι­κα­νού σού­περ-σταρ Φλόιντ Μεϊ­γου­έ­δερ με τον νεα­ρό Ιάπω­να πρω­τα­θλη­τή του κικ­μπό­ξινγκ, Τεν­σίν Νασου­κά­βα. Νικη­τής, ο πρώ­τος, που σχο­λί­α­σε ότι “δια­σκέ­δα­σε πολύ”. Αλλά διευ­κρί­νι­σε ότι δεν σκο­πεύ­ει να επα­νέλ­θει στην ενερ­γό δρά­ση και ότι συμ­με­τεί­χε “μόνο και μόνο για να ευχα­ρι­στή­σει τους οπα­δούς του στην Ιαπωνία”.

Στη Σεούλ της Νότιας Κορέ­ας, χιλιά­δες άνθρω­ποι συγκε­ντρώ­θη­καν για να παρα­κο­λου­θή­σουν ένα σόου με λέι­ζερ και πυρο­τε­χνή­μα­τα την ώρα που οι καμπά­νες σήμαι­ναν στο Δημαρ­χείο, σημα­το­δο­τώ­ντας την έλευ­ση του 2019.

Η Νέα Υόρκη υποδέχεται το 2019 στην Times Square

Η αλλα­γή του χρό­νου κάτω από την τερά­στια μπά­λα της φαντα­σμα­γο­ρι­κής Times Square, στην καρ­διά του Μαν­χάτ­ταν, είναι κάθε χρό­νο το παγκό­σμιο γεγο­νός της Πρω­το­χρο­νιάς. Κάθε παρα­μο­νή το βρά­δυ, σχε­δόν ένα εκα­τομ­μύ­ριο κόσμου – κυρί­ως του­ρί­στες – ζουν από κοντά το τερά­στιο πάρ­τι και περί­που ένα δισε­κα­τομ­μύ­ριο το βλέ­πουν ζωντα­νά από την τηλε­ό­ρα­ση και το ίντερνετ.

Η Κρι­στί­να Αγκι­λέ­ρα, ο Στινγκ και το συγκρό­τη­μα New Kids on the Block θα παρου­σιά­σουν ένα μου­σι­κό πρό­γραμ­μα για να ψυχα­γω­γή­σουν τους Νεο­ϋ­ορ­κέ­ζους και τους τουρίστες.

2019 6

Στις εικό­νες που φτά­νουν από τα ειδη­σε­ο­γρα­φι­κά πρα­κτο­ρεία και τα social media, από τις 8.30 το πρωί, δεκά­δες άνθρω­ποι έχουν «κατα­σκη­νώ­σει» στην σκά­λα απέ­να­ντι από την πολύ­χρω­μη, κρυ­στάλ­λι­νη μπά­λα, καθώς οι οργα­νω­τές έχουν καλέ­σει τον κόσμο να πάρει εγκαί­ρως θέση για την μεγά­λη γιορ­τή, αν και αυτό σημαί­νει ότι θα περι­μέ­νουν για ώρες μέσα στο τσου­χτε­ρό κρύο — οι μετε­ω­ρο­λό­γοι προ­βλέ­πουν 7 βαθ­μούς Κελ­σί­ου­και έντο­νη βρο­χή για το βράδυ.

Η παρά­δο­ση με την πτώ­ση της κρυ­στάλ­λι­νης σφαί­ρας στη δια­σταύ­ρω­ση της Μπρό­ντ­γου­εϊ με την 7η Λεω­φό­ρο και την 42η Οδό του Μαν­χά­ταν ξεκί­νη­σε το 1907. Η μπά­λα πέφτει μέσα σε 60 δευ­τε­ρό­λε­πτα την Πρω­το­χρο­νιά στις 11:59 μμ (0459 GMT της 1ης Ιανουα­ρί­ου) και παρα­μέ­νει και μετά τα μεσά­νυ­χτα για να συμ­βο­λί­ζει την έναρ­ξη του νέου έτους.

A test is performed in New York's Times Square on Sunday, Dec. 30, 2018, of the New Year's Eve ball that will be lit and sent up a 130-foot pole atop One Times Square to mark the start of the 2019 new year. Organizers of the annual event say the ball, illuminated by LEDs and enhanced by Waterford Crystal triangles, is capable of displaying a palette of more than 16 million vibrant colors and billions of patterns to create a spectacular kaleidoscope effect. (AP Photo/Julie Walker)

A test is performed in New York’s Times Square on Sunday, Dec. 30, 2018, of the New Year’s Eve ball that will be lit and sent up a 130-foot pole atop One Times Square to mark the start of the 2019 new year. Organizers of the annual event say the ball, illuminated by LEDs and enhanced by Waterford Crystal triangles, is capable of displaying a palette of more than 16 million vibrant colors and billions of patterns to create a spectacular kaleidoscope effect. (AP Photo/Julie Walker)

Πυροτεχνήματα παντού στη Γερμανία

Στη Γερ­μα­νία η αλλα­γή του χρό­νου έρχε­ται πάντα μετά πυρο­τε­χνη­μά­των. Σε πόλεις και χωριά, σε κεντρι­κές πλα­τεί­ες και γει­το­νιές το έθι­μο των πυρο­τε­χνη­μά­των τηρεί­ται πιστά κάθε χρό­νο. Οι ποσό­τη­τες πυρο­τε­χνη­μά­των που χρη­σι­μο­ποιού­νται είναι τερά­στιες. Φέτος πάντως κάποιες μεγά­λες πόλεις έχουν απα­γο­ρεύ­σει τα πυρο­τε­χνή­μα­τα στο κέντρο τους προς απο­φυ­γή ατυχημάτων.

germany

Στα σύνορα Σουηδίας — Φινλανδίας

Η σου­η­δι­κή πόλη Χαπα­ρά­ντα και η φιν­λαν­δι­κή Τόρ­νιο βρί­σκο­νται δίπλα-δίπλα, ωστό­σο ανή­κουν σε δια­φο­ρε­τι­κές χρο­νι­κές ζώνες. Οι εορ­τα­σμοί στη φιλαν­δι­κή πλευ­ρά γίνο­νται στην Πλα­τεία Ελευ­θε­ρί­ας, γύρω από την εμβλη­μα­τι­κή την Αψί­δα του Μέλ­λο­ντος. Για τους λάτρεις των πρω­το­χρο­νιά­τι­κων εορ­τα­σμών η χαρά είναι διπλή. Πρώ­τα γιορ­τά­ζουν την έλευ­ση του νέου έτους στη Φιν­λα­δία κι έπει­τα στη Σουηδία.

filand

 

Πορτογαλικό ρεκόρ γκίνες

Στην Πορ­το­γα­λία η παρά­δο­ση των πρω­το­χρο­νιά­τι­κων πυρο­τε­χνη­μά­των είναι μακρά. Η χώρα κατέ­χει το ρεκόρ γκί­νες με τα μεγα­λύ­τε­ρα σόου βεγ­γα­λι­κών κατά την έλευ­ση του νέου έτους. Ζωντα­νή μου­σι­κή και πάγκοι με πλού­σια, εορ­τα­στι­κά εδέ­σμα­τα προ­σελ­κύ­ουν κάθε χρό­νο τέτοιες μέρες ντό­πιους αλλά και τουρίστες.

portugal

«Γιορτή αγάπης» στην αιώνια πόλη

Στη Ρώμη ο νέος χρό­νος είθι­σται να μπαί­νει με μεγά­λες υπαί­θριες συναυ­λί­ες. Παρά­δο­ση πλέ­ον απο­τε­λεί και το μεγά­λο φεστι­βάλ ηλε­κτρο­νι­κής μου­σι­κής «Amore Festival». Φέτος λαμ­βά­νει χώρα μετα­ξύ 30 Δεκεμ­βρί­ου και 2 Ιανου­ρί­ου, με πλή­θος καλε­σμέ­νων από όλο τον κόσμο.

Η αποκριά έρχεται νωρίτερα στο Γουέιμουθ

Η παρα­μο­νή της Πρω­το­χρο­νιάς γιορ­τά­ζε­ται με έναν κάπως ασυ­νή­θι­στο τρό­πο στο Γου­έι­μουθ της Μεγά­λης Βρε­τα­νί­ας. Οι κάτοι­κοι της περιο­χής συνη­θί­ζουν να φορά­νε απο­κριά­τι­κες στο­λές και να βγαί­νουν στους δρό­μους, από το κέντρο της πόλης μέχρι το λιμάνι.

egland

Το Λον­δί­νο θα μπει στη νέα χρο­νιά γιορ­τά­ζο­ντας τη σχέ­ση του με την Ευρώ­πη, τη στιγ­μή που οι Βρε­τα­νοί είναι ιδιαί­τε­ρα διχα­σμέ­νοι για το Brexit. Το σόου με τα πυρο­τε­χνή­μα­τα θα συνο­δευ­θεί από τη μου­σι­κή καλ­λι­τε­χνών από την ηπει­ρω­τι­κή Ευρώπη.

Η ομορφιά του ισλανδικού ουρανού

Στο Ρέι­κια­βικ έχει κανείς την ευκαι­ρία να απο­λαύ­σει τέτοιες μέρες σπά­νια φυσι­κά φαι­νό­με­να στον ουρα­νό. Στα ισλαν­δι­κά υψί­πε­δα είναι ορα­τό το βόρειο Σέλας. Τα χρώ­μα­τα του ουρα­νού μοιά­ζουν με φυσι­κά, φαντα­σμα­γο­ρι­κά πυρο­τε­χνή­μα­τα, αξε­πέ­ρα­στης ομορφιάς.

island

Μέτρα ασφαλείας

Τα μέτρα ασφα­λεί­ας στις εορ­τα­στι­κές εκδη­λώ­σεις, από τα νησιά Φίτζι μέχρι το Βερο­λί­νο και το Ρίο, είναι και φέτος αυξη­μέ­να. Στο Παρί­σι έχει καθο­ρι­στή μια περί­με­τρος ασφα­λεί­ας γύρω από τα Ηλύ­σια Πεδία ενώ θα γίνο­νται έλεγ­χοι στα μέσα μαζι­κής μετα­φο­ράς. Τα “κίτρι­να γιλέ­κα” έχουν προ­α­ναγ­γεί­λει ότι θα δια­δη­λώ­σουν και από­ψε, δεσμεύ­τη­καν όμως ότι το κλί­μα θα είναι εορ­τα­στι­κό, χωρίς βία.

Αυξη­μέ­να ανα­μέ­νο­νται τα μέτρα και στο Λον­δί­νο, που θα γιορ­τά­σει μία ώρα αργό­τε­ρα, με ένα σόου πυρο­τε­χνη­μά­των στο Λόντον Άι, υπό τους ήχους Ευρω­παί­ων μου­σι­κών, καθώς το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο, παρά το Brexit, θέλει να τιμή­σει τους δεσμούς του με την Ευρώπη.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο