Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φαντασμαγορικό θέαμα στο Βροντάδο Χίου από τον καθιερωμένο ρουκετοπόλεμο

Φαντα­σμα­γο­ρι­κό σόου το βρά­δυ της Ανά­στα­σης στο Βρο­ντά­δου της Χίου όπου αρχι­κά τα βεγ­γα­λι­κά φώτι­σαν ουρα­νό και ακο­λού­θη­σαν οι ρου­κέ­τες αφή­νο­ντας μια κόκ­κι­νη ουρά στο στο πέρα­σμα τους, δημιουρ­γώ­ντας ένα σού­περ θέα­μα θα μεί­νει αξέ­χα­στο σε όσους το παρα­κο­λού­θη­σαν. Εκα­το­ντά­δες ρου­κέ­τες δια­σταυ­ρώ­θη­καν την ώρα που οι καμπά­νες των δύο εκκλη­σιών, της Πανα­γιάς Ερει­θια­νής και του Αγί­ου Μάρ­κου, σήμα­ναν την Ανάσταση.

Τα συνερ­γεία των ρου­κε­τα­τζή­δων κρά­τη­σαν χαμη­λά τον αριθ­μό των ρου­κε­τών, περί τις 20.000–25.000, ενώ ξεκί­νη­σαν μετά τις 9.00 το βρά­δυ του Μεγά­λου Σαβ­βά­του τις δοκι­μα­στι­κές βολές.

Η ρίψη των ρου­κε­τών έκα­νε τα smart phones των επι­σκε­πτών του νησιού, που είχαν δημιουρ­γή­σει το αδια­χώ­ρη­το στους λόφους από την πλευ­ρά του Αγί­ου Μάρ­κου αλλά και στις στρο­φές του ορει­νού όγκου του Αίπους να κατα­γρά­ψουν εκα­το­ντά­δες στιγ­μές από τον ρουκετοπόλεμο.

Πυρο­σβε­στι­κή Υπη­ρε­σία και εθε­λο­ντι­κές ομά­δες χρειά­στη­καν να επι­χει­ρή­σουν σε μερι­κές περι­πτώ­σεις μικρών πυρκαγιών.

Ο φετι­νός Ρου­κε­το­πό­λε­μος βρέ­θη­κε στο επί­κε­ντρο χολι­γου­ντια­νής παρα­γω­γής με την εται­ρεία MSG να κατα­φθά­νει στο νησί προ­κει­μέ­νου να κινη­μα­το­γρα­φή­σει με μέσα τεχνο­λο­γί­ας αιχ­μής το βρο­ντα­δού­σι­κο έθιμο.

Εξω από την εκκλη­σία του Αγί­ου Μάρ­κου υπήρ­ξε δια­μαρ­τυ­ρία των θιγό­με­νων πολι­τών, όταν έφτα­σαν οι ρου­κε­τα­τζή­δες, όπου συνο­μί­λη­σαν και με το Δήμαρ­χο Χίου Στα­μά­τη Κάρ­μαν­τζη, που συμ­με­τεί­χε στην παρέ­λα­ση των ρου­κε­τα­τζή­δων, χωρίς ωστό­σο να συμ­φω­νή­σουν στα επι­χει­ρή­μα­τα περί εθί­μου. Θέμα πάντως που πρέ­πει να το αντι­με­τω­πί­σει απο­τε­λε­σμα­τι­κά η τοπι­κή αυτο­διοί­κη­ση αλλά και οι τοπι­κοί φορείς του του­ρι­σμού έτσι ώστε να μην επα­να­λαμ­βά­νο­νται κάθε χρό­νο τα ίδια σκη­νι­κά εξώ­δι­κα και κυνη­γη­τό των ρουκετατζήδων.

Ενα βασι­κό θέμα επί­σης είναι και η άμε­ση απο­κα­τά­στα­ση των όποιων ζημιών στα σπί­τια, κάτι που ο επι­κε­φα­λής της Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης Μάρ­κος Σκού­φα­λος δεσμεύ­τη­κε ότι θα το φέρει στο Δημο­τι­κό Συμβούλιο.

Στα μέσα της βδο­μά­δας ο Μάρ­κος Σκού­φα­λος σε τηλε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία που είχε με τον ανα­πλη­ρω­τή διοι­κη­τή της αστυ­νο­μι­κής διεύ­θυν­σης Χίου υπεν­θύ­μι­σε πως η θέση του ΚΚΕ ότι το έθι­μο πρέ­πει να προ­στα­τευ­θεί με ευθύ­νη του Δήμου και της Περι­φέ­ρειας, τόσο προς όφε­λος όλων ανε­ξαι­ρέ­τως των κατοί­κων, όσο και των επι­σκε­πτών με βάση τις συγκε­κρι­μέ­νες θέσεις που έχει εκφρά­σει το κόμ­μα και η Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση δια­χρο­νι­κά στα δημο­τι­κά συμ­βού­λια και στην κοινωνία.

 

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο