Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φαρσοκωμωδίας συνέχεια στην Προανακριτική — Έπεσαν οι μάσκες των κομμάτων (πλην ΚΚΕ)

Φαρ­σο­κω­μω­δί­ας συνέ­χεια στην Προ­α­να­κρι­τι­κή Επι­τρο­πή που διε­ρευ­νά το ρόλο του πρώ­ην ανα­πλη­ρω­τή υπουρ­γού Δικαιο­σύ­νης Δ. Παπαγ­γε­λό­που­λου στην υπό­θε­ση «Novartis».

Μετά από δύο περί­που 24ωρα που ήταν άφα­ντος, ο «προ­στα­τευό­με­νος μάρ­τυ­ρας» με την κωδι­κή ονο­μα­σία «Μάξι­μος Σαρά­φης» έδω­σε σημά­δια ζωής… και εξέ­φρα­σε την πρό­θε­ση του να κατα­θέ­σει υπό το καθε­στώς της ανω­νυ­μί­ας που του δίνει αυτός ο διά­τρη­τος και αντι­δρα­στι­κός θεσμός των μαρ­τύ­ρων με «κου­κού­λα».

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, ο «προ­στα­τευό­με­νος μάρ­τυ­ρας» επι­κοι­νώ­νη­σε με το τμή­μα προ­στα­σί­ας μαρ­τύ­ρων της Ασφά­λειας Αττι­κής και δήλω­σε στον αρμό­διο αξιω­μα­τι­κό ότι είναι δια­θέ­σι­μος να κατα­θέ­σει στην Προ­α­να­κρι­τι­κή Επι­τρο­πή», αλλά μόνο υπό το καθε­στώς της προ­στα­σί­ας στο οποίο έχει εντα­χθεί και χωρίς να απο­κα­λυ­φθούν τα στοι­χεία του.

Επί­σης, φέρε­ται να υπο­στή­ρι­ξε ότι αυτός ήταν ο λόγος που δεν προ­σήλ­θε να εξε­τα­στεί από τους βου­λευ­τές. Εάν το αίτη­μα του γίνει δεκτό, σημαί­νει ότι θα κατα­θέ­σει με ηλε­κτρο­νι­κά μέσα αλλοί­ω­σης των χαρα­κτη­ρι­στι­κών του.

Προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων από τα κόμματα που επιμένουν στον αντιδραστικό θεσμό των «προστατευόμενων μαρτύρων»

Στον εισαγ­γε­λέα του Αρεί­ου Πάγου Β. Πλιώ­τα προ­σήλ­θε το μεση­μέ­ρι αντι­προ­σω­πεία της Προ­α­να­κρι­τι­κής Επι­τρο­πής της Βου­λής που διε­ρευ­νά το ρόλο του πρώ­ην ανα­πλη­ρω­τή υπουρ­γού Δικαιο­σύ­νης Δ. Παπαγ­γε­λό­που­λου στην υπό­θε­ση «Novartis», προ­κει­μέ­νου να κατα­θέ­σει έγγρα­φο για την άρνη­ση των «προ­στα­τευό­με­νων μαρ­τύ­ρων» να εξε­τα­στούν από τους βουλευτές.

Στο υπό­μνη­μα τους, ζητά­νε από τον Β. Πλιώ­τα να δια­σφα­λί­σει ότι οι δύο «προ­στα­τευό­με­νοι μάρ­τυ­ρες» με την κωδι­κή ονο­μα­σία «Μάξι­μος Σαρά­φης» και «Αικα­τε­ρί­νη Κελέ­ση» θα εξε­τα­στούν «όπως ακρι­βώς εξε­τά­στη­καν» από τον αντει­σαγ­γε­λέα του Αρεί­ου Πάγου, Λ. Σοφου­λά­κη. Επί­σης, καλούν τον εισαγ­γε­λέα του Αρεί­ου Πάγου να απευ­θυν­θεί στους αρμό­διους εισαγ­γε­λείς που έχουν την ευθύ­νη της υπα­γω­γής τους στο καθε­στώς «προ­στα­σί­ας» για «να εκτι­μή­σουν τα ανω­τέ­ρω λαμ­βά­νο­ντας υπό­ψη τις αντιρ­ρή­σεις των προ­στα­τευό­με­νων μαρ­τύ­ρων που κατέ­θε­σαν στην επι­τρο­πή μας και την εν τέλει άρνη­σή τους να εξε­τα­στούν, καθώς το ενδε­χό­με­νο βάσει των κατα­θέ­σε­ων που έχου­με ήδη δια­βι­βά­σει να είναι εμπλε­κό­με­νοι στην όλη διαδικασία».

Η αντι­προ­σω­πεία απο­τε­λού­νταν από τον πρό­ε­δρο της Προ­α­να­κρι­τι­κής Γ. Μπου­γά και τους βου­λευ­τές Θ. Πλεύ­ρη (ΝΔ), Δ. Μπιά­γκη (ΚΙΝΑΛ) και Β. Βιλιάρ­δο (Ελλη­νι­κή Λύση).

Έπεσαν οι μάσκες

Ωστό­σο, λίγο νωρί­τε­ρα οι μάσκες των άλλων πολι­τι­κών κομ­μά­των έπε­σαν, όταν αρνή­θη­καν να δεχθούν την πρό­τα­ση που κατέ­θε­σε το ΚΚΕ να αρθεί το καθε­στώς προστασίας.

Στο υπό­μνη­μα τους προς τον εισαγ­γε­λέα του Αρεί­ου Πάγου, οι βου­λευ­τές σημειώ­νουν πως η εξέ­τα­ση των «προ­στα­τευό­με­νων μαρ­τύ­ρων» από την Επι­τρο­πή «είναι κρί­σι­μη για την ανεύ­ρε­ση της αλή­θειας» για­τί «πρέ­πει να εξε­τα­στεί εάν αυτοί έλκουν όφε­λος ή είναι εμπλε­κό­με­νοι στην υπό­θε­ση, καθώς μάρ­τυ­ρες έχουν κατα­θέ­σει προς τού­το και επο­μέ­νως πρέ­πει να αξιο­λο­γη­θεί εάν νόμι­μα εισή­χθη­σαν στο καθε­στώς ή δύνα­νται να παραμένουν».

Με το ίδιο υπό­μνη­μα κατη­γο­ρούν την εισαγ­γε­λέα δια­φθο­ράς Ελ. Του­λου­πά­κη ότι αρνεί­ται να τους δια­βι­βά­σει όλα τα έγγρα­φα της δικο­γρα­φί­ας και καλούν τον εισαγ­γε­λέα του Αρεί­ου Πάγου να μεσο­λα­βή­σει για να δοθούν στην Προανακριτική.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο