Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φασίστες ανέλαβαν την ευθύνη για το δολοφονικό εμπρησμό στη Μανωλάδα

Την ευθύ­νη για τον δολο­φο­νι­κό εμπρη­σμό που κατέ­στρε­ψε τον πρό­χει­ρο καταυ­λι­σμό των Μπα­γκλα­ντέ­ζων μετα­να­στών εργα­τών γης στη Μανω­λά­δα και έθε­σε σε κίν­δυ­νο τη ζωή τους, καθώς και για την επί­θε­ση στην κατά­λη­ψη στο πρώ­ην ΠΙΚΠΑ Πετρα­λώ­νων, ανέ­λα­βαν χτες με τηλε­φώ­νη­μά τους σε ειδη­σε­ο­γρα­φι­κό ιστό­το­πο τα φασι­στοει­δή της «Κρυ­πτεί­ας». Με το κεί­με­νό τους, απει­λούν για νέες επι­θέ­σεις. Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι περί­που 30 άτο­μα επι­τέ­θη­καν το βρά­δυ της Κυρια­κής με βόμ­βες «μολό­τοφ», στην κατά­λη­ψη του πρώ­ην ΠΙΚΠΑ Καλλιθέας.

Θυμί­ζου­με ότι η φωτιά στη Μανω­λά­δα είχε προ­κα­λέ­σει την ολο­κλη­ρω­τι­κή κατα­στρο­φή των λιγο­στών υπαρ­χό­ντων που κατεί­χαν εκα­το­ντά­δες μετα­νά­στες. Από τη φωτιά κάη­καν τα περί­που 40 κατα­λύ­μα­τα όπου διέ­με­ναν εργά­τες γης, φτιαγ­μέ­να από νάι­λον, τα δια­βα­τή­ριά τους και άλλα έγγρα­φά τους, χρή­μα­τα, ρού­χα, κρε­βά­τια και ό,τι άλλο είχαν. Περί­που 63 φιά­λες γκα­ζιού έσκα­σαν από τη φωτιά, τις οποί­ες χρη­σι­μο­ποιού­σαν για να μαγει­ρεύ­ουν. Μετά από την κατα­στρο­φή, πολ­λοί μετα­νά­στες έμει­ναν στο δρό­μο, αφού δεν υπάρ­χουν υπο­δο­μές έστω και για προ­σω­ρι­νή στέγαση.

Ακό­μα, κατά την επί­θε­ση στο ΠΙΚΠΑ τραυ­μα­τί­στη­κε ένα άτο­μο, ενώ η ομά­δα των φασι­στοει­δών τρά­πη­κε σε φυγή. Για την επί­θε­ση πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν έξι προ­σα­γω­γές, αλλά τα άτο­μα αυτά αφέ­θη­καν ελεύ­θε­ρα, καθώς δεν προ­έ­κυ­ψαν στοι­χεία ότι σχε­τί­ζο­νταν με την επί­θε­ση. Μάλι­στα, οι τρεις απ’ αυτούς που πιά­στη­καν από την Αστυ­νο­μία προ­έρ­χο­νταν από μέλη της κατά­λη­ψης που αμύν­θη­καν στην επί­θε­ση. Τα φασι­στοει­δή, σύμ­φω­να με καταγ­γε­λί­ες, προ­σπά­θη­σαν να κάψουν το χώρο ρίχνο­ντας εμπρη­στι­κές βόμ­βες και προ­κά­λε­σαν φωτιά. Είχαν στα χέρια σιδη­ρο­λο­στούς και αλυ­σί­δες, ενώ φορού­σαν μάσκες. Φώνα­ζαν εθνι­κι­στι­κά συν­θή­μα­τα και απει­λού­σαν ότι θα τους κάψουν όλους, ενώ υπήρ­χαν επι­κε­φα­λής που καθο­δη­γού­σαν τους επι­τι­θέ­με­νους με εντο­λές για επί­θε­ση αρχι­κά και μετά για αποχώρηση.

Ενα από τα χτυ­πή­μα­τα της συγκε­κρι­μέ­νης ομά­δας ήταν το 2017 στο σπί­τι του Αμίρ, του 11χρονου μαθη­τή από το Αφγα­νι­στάν που είχε κλη­ρω­θεί να είναι σημαιο­φό­ρος για την παρέ­λα­ση της 28ης Οκτώ­βρη, αλλά τελι­κά παρέ­λα­σε κρα­τώ­ντας την ταμπέ­λα του σχο­λεί­ου του. Επί­σης, η ομά­δα είχε ανα­λά­βει την εύθυ­νη για την εμπρη­στι­κή επί­θε­ση τον περα­σμέ­νο Μάρ­τη στα γρα­φεία της αφγα­νι­κής κοι­νό­τη­τας, που στε­γά­ζε­ται στον 5ο όρο­φο στην οδό Χαλ­κο­κον­δύ­λη 35. Οι δρά­στες χρη­σι­μο­ποί­η­σαν εύφλε­κτο υγρό και εμπο­τι­σμέ­να στου­πιά και έβα­λαν φωτιά έξω από την είσο­δο των γρα­φεί­ων της αφγα­νι­κής κοι­νό­τη­τας, με απο­τέ­λε­σμα αυτή να υπο­στεί σημα­ντι­κές φθορές.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο