Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φασιστοειδή βανδάλισαν την προτομή του ΕΑΜίτη δημάρχου Μυτιλήνης Απόστολου Αποστόλου

Την προ­το­μή του ιστο­ρι­κού, αρι­στε­ρού δημάρ­χου της Μυτι­λή­νης, του «Δασκά­λου» Από­στο­λου Απο­στό­λου, βαν­δά­λι­σαν με μπο­γιές άγνω­στοι, χθες Δευ­τέ­ρα το πρωί, ξημέ­ρω­μα της επε­τεί­ου απε­λευ­θέ­ρω­σης της Μυτι­λή­νης από τα ναζι­στι­κά στρα­τεύ­μα­τα Κατοχής.

Ο Από­στο­λος Απο­στό­λου εκ των κορυ­φαί­ων στε­λε­χών της Αντί­στα­σης, πρω­τα­γω­νί­στη­σε στα γεγο­νό­τα της απε­λευ­θέ­ρω­σης της Λέσβου ως γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας της Νομαρ­χια­κής Επι­τρο­πής Λέσβου του ΕΑΜ. Υπη­ρέ­τη­σε την πόλη της Μυτι­λή­νης από τη θέση του δημάρ­χου επί πολ­λές δεκα­ε­τί­ες, από τα πρώ­τα μετεμ­φυ­λια­κά χρό­νια μέχρι το 1982.

Το άγαλ­μα είχε φιλο­τε­χνη­θεί, με παραγ­γε­λία από το Δήμο πριν χρό­νια και είχε τοπο­θε­τη­θεί στο δημο­τι­κό κήπο της Μυτι­λή­νης κοντά στην είσο­δο του Δημο­τι­κού Θεάτρου.

Το γεγο­νός του βαν­δα­λι­σμού της προ­το­μής του ιστο­ρι­κού δημάρ­χου της Μυτι­λή­νης προ­κα­λεί ήδη έντο­νες αντιδράσεις.

Μέλη της οικο­γέ­νεια του αεί­μνη­στου Από­στο­λου Απο­στό­λου, μιλώ­ντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ, δήλω­σαν πως «τιμά τη μνή­μη του γενι­κού γραμ­μα­τέα του ΕΑΜ ο βαν­δα­λι­σμός στην προ­το­μή του ανή­με­ρα της απε­λευ­θέ­ρω­σης του νησιού από τους ναζί. Οι επί­γο­νοι τους προ­φα­νώς και αισθά­νο­νται άσχη­μα μια και θυμού­νται πως ο Απο­στό­λου ήταν μαζί με το λαό που τους έδιω­ξε από τον τόπο. Τον φοβού­νται ακόμα».

Ας σημειω­θεί ότι πριν μέρες με τηλε­φώ­νη­μα σε εφη­με­ρί­δα, η «Ενω­μο­τία Μυτι­λή­νης της Εθνι­κι­στι­κής οργα­νώ­σε­ως “Κρυ­πτεία”» είχε ανα­λά­βει την ευθύ­νη για το γκρέ­μι­σμα του μνη­μεί­ου των προ­σφύ­γων που χάθη­καν στα νερά του Αιγαί­ου την περί­ο­δο 1012 — 2013, στο λιμα­νά­κι της Λου­τρό­πο­λης Θερμής.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο