Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΦΕΔΕΡΙΚΟ ΓΚΑΡΘΙΑ ΛΟΡΚΑ: Σαν περάσουν πέντε χρόνια

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΦΕΔΕΡΙΚΟ ΓΚΑΡΘΙΑ ΛΟΡΚΑ
Σαν περάσουν πέντε χρόνια

Μετά­φρα­ση: Κων­στα­ντί­νος Παλαιο­λό­γος, Άννυ Ανεστοπούλου,

Έφη Γεωρ­γο­πού­λου, Θεο­δο­σία Κοφινά

112 σελ., τιμή: €8,48

ISBN 978–618-5191–29‑0

Κάπα Εκδο­τι­κή

 

Η Κάπα Εκδο­τι­κή παρου­σιά­ζει σε νέα μετά­φρα­ση το έργο του Φεδε­ρί­κο Γκαρ­θία Λόρ­κα Σαν περά­σουν πέντε χρό­νια. Πρό­κει­ται για ένα σχε­δόν άγνω­στο στην Ελλά­δα έργο του μεγά­λου Ισπα­νού ποι­η­τή και θεα­τρι­κού συγ­γρα­φέα, που ξεφεύ­γει από τη ρεα­λι­στι­κή ηθο­γρα­φι­κή θεμα­το­λο­γία των άλλων δρα­μά­των του.

lorca4Ο μετα­φρα­στής Κων­στα­ντί­νος Παλαιο­λό­γος σημειώ­νει στην εισα­γω­γή του: «Στις 19 Αυγού­στου του 1931, ακρι­βώς πέντε χρό­νια πριν την εκτέ­λε­σή του, ο Φεδε­ρί­κο Γκαρ­θία Λόρ­κα ολο­κλη­ρώ­νει στη Γρα­νά­δα το Asi que pasen cinco anos (Σαν περά­σουν πέντε χρό­νια), ένα θεα­τρι­κό έργο που είχε αρχί­σει να γρά­φει στην Κού­βα, το 1930, και το οποίο ανή­κει μαζί με το El publico (Το κοι­νό) του 1930 και το ανο­λο­κλή­ρω­το La comedia sin titulo (Κωμω­δία δίχως τίτλο) στην άτυ­πη τρι­λο­γία του απο­κα­λού­με­νου «Teatro imposible» [«Ανέ­φι­κτου θεά­τρου»]. Στα έργα αυτά συνα­ντά­με έναν Λόρ­κα υπερ­ρε­α­λι­στή, επη­ρε­α­σμέ­νο έντο­να από τις θεω­ρί­ες του Φρόιντ και τα κινή­μα­τα της πρω­το­πο­ρί­ας των αρχών του 20ού αιώ­να, έναν Λόρ­κα που απέ­χει αισθη­τά από τη χρο­νι­κά μετα­γε­νέ­στε­ρη και σαφώς πιο γνω­στή στο ελλη­νι­κό θεα­τρό­φι­λο κοι­νό, ρεα­λι­στι­κή ηθο­γρα­φι­κή θεμα­το­λο­γία των αγρο­τι­κών δρα­μά­των του: Ματω­μέ­νος γάμος (1933), Γέρ­μα (1934) και Το σπί­τι της Μπερ­νάρ­ντα Άλμπα (1936)».

Το έργο έχει παι­χτεί μόνο μία φορά στην Ελλά­δα, την περί­ο­δο 1971/72 σε μετά­φρα­ση και σκη­νο­θε­σία του Αλέ­ξη Σολο­μού, με πρω­τα­γω­νι­στή τον Δημή­τρη Ποταμίτη.

 

Κάπα Εκδο­τι­κή • Παπα­ρη­γο­πού­λου 6, Περι­στέ­ρι • Τηλ.: 210 6859273

[email protected] — www.kapaekdotiki.gr — fb/ Κάπα Εκδοτική

t @KapaEkdotiki

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο