Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φεστιβάλ ΚΝΕ: Πρώτη μέρα κι ήταν σαν Σάββατο, τέτοια κοσμοπλημμύρα

Κόσμος πολύς, πάρα πολύς για την πρώ­τη ημέ­ρα του Φεστι­βάλ. Πολύς ο κόσμος λίγοι οι γνω­στοί, και όπως έλε­γε ένα σύντρο­φος που τον συνα­ντού­σα­με πάντα σε κάθε πορεία και φεστι­βάλ, όταν βλέ­πεις πολύ γνω­στό κόσμο δεν είναι καλά, σημαί­νει ότι δεν ανα­νε­ω­νό­μα­στε. Κι από­ψε είδα­με άγνω­στο κόσμο, λίγοι οι γνω­στοί. Άλλα­ξε και η δομή της κόκ­κι­νης πολι­τεί­ας. Ψάχνα­με τους χώρους και τα στέ­κια με την παλαιά χωρο­τα­ξία κι έτσι το ραντε­βού στη Διε­θνού­πο­λη  έγι­νε λίγο σχε­τι­κό. Ειδα­με και τη συντρό­φισ­σα την Κατί­να Μανι­τά­ρα, παρού­σα, να συν­δέ­ει το χτες με το σήμε­ρα (Μας έλει­ψαν κάποιοι σύντρο­φοι της γενιάς του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ. Χωρίς αυτούς το Φεστι­βάλ είναι αλλιώς).

festival9

Είδα­με πρω­τό­τυ­πες κατα­σκευ­ές, καλαί­σθη­τη δια­κό­σμη­ση και ενδια­φέ­ρου­σες εκθέ­σεις, όπως στο Στέ­κι νέων εργα­ζο­μέ­νων και ανέρ­γων. Ξεχω­ρί­ζει η κεντρι­κή έκθε­ση αφιε­ρω­μέ­νη στα 100 χρό­νια του ΚΚΕ και στα 50 χρό­νια της ΚΝΕ, με πλού­σιο υλι­κό από το Αρχείο του ΚΚΕ, ταμπλό, κατα­σκευ­ές και αρχεια­κά αντι­κεί­με­να από τις σημα­ντι­κό­τε­ρες στιγ­μές από την Ιστο­ρία του κομ­μου­νι­στι­κού και εργα­τι­κού κινή­μα­τος στη χώρα μας, αλλά και από την 50χρονη πορεία της ΚΝΕ.

Ακού­σα­με πανέ­μορ­φες μελω­δί­ες σε ένα πλού­σιο καλ­λι­τε­χνι­κό πρό­γραμ­μα. Πλημ­μύ­ρι­σε η Λαϊ­κή Σκη­νή στη διάρ­κεια της συναυ­λί­ας του Παντε­λή Θαλασ­σι­νού. Αμέ­σως μετά, ο «κακός χαμός» στην κεντρι­κή σκη­νή όπου τρα­γου­δού­σε η Νατά­σα Μπο­φί­λιου. Δεν έβρι­σκες μήτε καρέ­κλα μήτε τραπέζι.

festival2

festival4 festival5

Hip hop συναυλία στη Μαθητική Σκηνή

Με ένα κόκ­κι­νο καπνο­γό­νο υπο­δέ­χτη­κε το κοι­νό της Νεα­νι­κής Σκη­νής τους Φρανκ και «Σφάλ­μα» που τρα­γού­δη­σαν οργι­σμέ­να για τα «παρα­τη­μέ­να παι­διά που ζουν λερω­μέ­να στους δρό­μους» και όσους υπη­ρε­τούν το σύστη­μα που «στό­χο έχουν το μυα­λό του θεα­τή», προ­τεί­νο­ντας και προ­τρέ­πο­ντας όλους να ακο­λου­θή­σουν το παρά­δειγ­μα του στι­χουρ­γού, που όπως είπε: «Κρα­τιέ­μαι από το Κόμ­μα μου, το δρό­μο μου μη χάσω».

«Φωτιά στα προ­ά­στια» έβα­λαν στη συνέ­χεια οι «Rebellion Connexion», τρα­γου­δώ­ντας για τα παι­διά των δυτι­κών προ­α­στί­ων, ενώ το αγα­πη­μέ­νο «Carthago Delenda est.» ξεσή­κω­σε το νεα­νι­κό κοι­νό που «σκέ­πα­σε» τα λόγια του συγκρο­τή­μα­τος με το σύν­θη­μα «Το μέλ­λον μας δεν είναι ο καπι­τα­λι­σμός, είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός».

«Ένας γαλά­ζιος ουρα­νός και μια θλιμ­μέ­νη θάλασ­σα, τα λόγια μου είναι κόκ­κι­να, τα όνει­ρά σου χάλα­σα..» λει­τούρ­γη­σε σαν μικρο­φω­νι­κή «γέφυ­ρα» για τον Πει­ραιά «που μυρί­ζει ακό­μα για­σε­μί και στα στε­νά του ακού­γο­νται αμα­νέ­δες», με τα καπνο­γό­να να ανά­βουν το ένα μετά το άλλο και το σύν­θη­μα «Ένας αιώ­νας αγώ­νες και θυσία, το ΚΚΕ στην πρω­το­πο­ρία» να δονεί το χώρο του Φεστιβάλ.

Η χιπ — χοπ συναυ­λία έκλει­σε με το σου­η­δι­κό συγκρό­τη­μα «Nittonsjutton», που ήρθαν στη χώρα μας απο­κλει­στι­κά για να συμ­με­τά­σχουν στο Φεστι­βάλ της ΚΝΕ.

festival1

 «Το Φως που καίει» από τη Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ στο Στέκι Πολιτισμού

Ο επα­να­στα­τι­κός λόγος του «παπ­πού των λαϊ­κών αγώ­νων», όπως τον απο­κά­λε­σε ο Ρίτσος, του Κώστα Βάρ­να­λη, ακού­στη­κε το βρά­δυ της Πέμ­πτης στο χώρο του Πολι­τι­σμού, στο θεα­τρά­κι του Πάρ­κου. Η Θεα­τρι­κή Ομά­δα της ΚΝΕ πραγ­μα­το­ποί­η­σε ένα δύσκο­λο εγχεί­ρη­μα και πραγ­μα­τι­κά τα έβγα­λε εις πέρας, παρου­σιά­ζο­ντας το πρώ­το επα­να­στα­τι­κό έργο όχι μόνο για τον ποι­η­τή, αλλά και για ολό­κλη­ρη την ελλη­νι­κή λογο­τε­χνία, το «Φως που καίει».

festival6

Άφθονο γέλιο στην παράσταση «Ειρήνη» του Αριστοφάνη

Άνοι­ξε η αυλαία στο Στέ­κι Πολι­τι­σμού του Φεστι­βάλ με τη γνω­στή αρχαία κωμω­δία «Ειρή­νη» του Αρι­στο­φά­νη. Η πει­ρα­μα­τι­κή θεα­τρι­κή ομά­δα «Ιόβακ­χος» παρου­σί­α­σε το έργο σε μετά­φρα­ση και σκη­νο­θε­σία της αγα­πη­μέ­νης ηθο­ποιού Τιτί­κας Σαρι­γκού­λη, στο θεα­τρά­κι του Πάρ­κου «Αντ. Τρί­τσης», χαρί­ζο­ντας στιγ­μές γέλιου στους θεατές.

Κάθε χώρος, κάθε στέ­κι και γωνιά περι­λαμ­βά­νουν το δικό τους ενδια­φέ­ρον πρό­γραμ­μα, καθώς και πλού­σιες εκθέ­σεις και αφιε­ρώ­μα­τα. Σε όλες τις Σκη­νές «ανε­βαί­νουν» αφιε­ρώ­μα­τα, μου­σι­κο­θε­α­τρι­κές παρα­στά­σεις, συναυ­λί­ες, ενώ οι συζη­τή­σεις ακου­μπούν σε όλα όσα απα­σχο­λούν και ενδια­φέ­ρουν τη νεο­λαία και τους εργαζόμενους.

festival10

Τις δικές τους δρα­στη­ριό­τη­τες έχουν επί­σης ο χώρος για τις μικρό­τε­ρες ηλι­κί­ες νεο­λαί­ας, το «Κόκ­κι­νο Αερό­στα­το» και ο Χώρος Ενά­ντια σε όλα τα Ναρ­κω­τι­κά. Ακό­μα, στη Διε­θνού­πο­λη συμ­με­τέ­χουν 40 Οργα­νώ­σεις Νεο­λαί­ας από όλο τον κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Πάμε Φεστι­βάλ

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο