Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φεστιβάλ ΚΝΕ στη Δραπετσώνα: Σήμερα η κορύφωση με ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στις 20.30 και πλούσιο πρόγραμμα

Χιλιά­δες νέοι και νέες γέμι­σαν χθες Παρα­σκευή τον χώρο των Λιπα­σμά­των στη Δρα­πε­τσώ­να, στην πρώ­τη μέρα του Φεστι­βάλ της Τομε­α­κής Οργά­νω­σης Πει­ραιά και των Κλα­δι­κών Οργα­νώ­σε­ων της ΚΝΕ.

Πήραν μέρος στις συζη­τή­σεις, περι­η­γή­θη­καν στις εκθέ­σεις και τους πολυ­χώ­ρους του Φεστι­βάλ γέλα­σαν και τρα­γού­δη­σαν στις συναυ­λί­ες και το stand up comedy, δημιούρ­γη­σαν όμορ­φες, μαχη­τι­κές εικόνες.

Το Φεστι­βάλ κορυ­φώ­νε­ται σήμε­ρα Κυρια­κή, με την μεγά­λη πολι­τι­κή συγκέ­ντρω­ση στις 20.30 με ομι­λη­τή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρη Κου­τσού­μπα, αλλά και με πλού­σιο καλ­λι­τε­χνι­κό πρόγραμμα.

Η χθεσινή μέρα

«Με τη δύνα­μη της γνώ­σης γνω­ρί­ζου­με τον κόσμο… Με τη δύνα­μη της οργά­νω­σης τον αλλά­ζου­με» ήταν το θέμα της εκδή­λω­σης που άνοι­ξε τις εκδη­λώ­σεις στον χώρο του Φεστι­βάλ με τη συμ­με­το­χή μαθη­τών και μαθητριών.

Η Αφρο­δί­τη Μπό­μπο­λη, μέλος του Γρα­φεί­ου του ΚΣ της ΚΝΕ, με αφε­τη­ρία τα λόγια από το σύν­θη­μα των επι­τυ­χη­μέ­νων μαθη­τι­κών φεστι­βάλ «Είμα­στε κάθε φορά το μέλ­λον», ανα­φέρ­θη­κε σε όσα προ­βλη­μα­τί­ζουν τους μαθη­τές, στους νέους που βλέ­πουν πως αυτός ο κόσμος «δεν μας κάνει, δεν μας αξί­ζει» με αφορ­μή όσα συμ­βαί­νουν τρι­γύ­ρω σε κάθε πλευ­ρά της ζωής.

Οπως τόνι­σε, ανα­φε­ρό­με­νη στις θέσεις και τη δρά­ση της Οργά­νω­σης, «η ΚΝΕ μαθαί­νει στους νέους και τις νέες τα ιδα­νι­κά ενός δια­φο­ρε­τι­κού κόσμου που μπο­ρεί να γεν­νη­θεί». «Μόνο με ψηλά το κεφά­λι μπο­ρού­με να ανοί­ξου­με το δρό­μο για τη ζωή που ται­ριά­ζει στους νέους τον 21ο αιώ­να. Οι αγώ­νες που δώσα­με όλον αυτόν τον και­ρό μας διδά­σκουν πως μπο­ρού­με να το τολ­μή­σου­με μαζί», τόνι­σε.

Αφού η σκη­νή του Φεστι­βάλ… «ζεστά­θη­κε» από μαθη­τι­κά και νεα­νι­κά συγκρο­τή­μα­τα, στα οποία η ΚΝΕ πάντα δίνει βήμα, ακο­λού­θη­σε η συζή­τη­ση με θέμα «Οι μεγά­λοι αγώ­νες του σήμε­ρα, πυξί­δα της νεο­λαί­ας στην πάλη για ζωή και δου­λειά με δικαιώματα».

Ανα­δεί­χθη­κε ο σημα­ντι­κός ανα­ντι­κα­τά­στα­τος πρω­το­πό­ρος ρόλος των κομ­μου­νι­στών στους χώρους δου­λειάς και πώς επέ­δρα­σαν κατα­λυ­τι­κά στην ανά­πτυ­ξη των αγώ­νων που έχουν γίνει σημείο ανα­φο­ράς για όλους τους εργα­ζό­με­νους της χώρας αλλά και εκτός συνό­ρων, με την μεγά­λη αλλη­λεγ­γύη που εκφρά­στη­κε, όπως στην COSCO, την «e‑food», στους αγώ­νες των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Ρόλος που ανα­δει­κνύ­ε­ται και τώρα, με τους αγώ­νες που βρί­σκο­νται σε εξέ­λι­ξη, με το απερ­για­κό θερ­μό­με­τρο να ανε­βαί­νει καθη­με­ρι­νά, καθώς όλο και περισ­σό­τε­ρα σωμα­τεία μπαί­νουν στην μάχη για την υπο­γρα­φή ΣΣΕ, βάζο­ντας μπρο­στά τις πραγ­μα­τι­κές ανά­γκες των εργαζομένων.

Το κυρί­ως καλ­λι­τε­χνι­κό πρό­γραμ­μα άνοι­ξε με Hip hop συναυ­λία με τους Retro και Afaza, με τον Πει­ραιά να… μυρί­ζει λίγο πιο έντο­να γιασεμί.

Τη σκυ­τά­λη πήραν οι «Κοι­νοί Θνη­τοί», οι οποί­οι καλω­σό­ρι­σαν την Μάγδα Φύσ­σα, αφιε­ρώ­νο­ντας το τρα­γού­δι «του Εθνους Πατριώ­τη» στην μητέ­ρα του δολο­φο­νη­μέ­νου αντι­φα­σί­στα μου­σι­κού, Παύ­λου Φύσ­σα, και σε όλα τα θύμα­τα του φασισμού.

Τη σκη­νή «πήρε» ο Χρι­στό­φο­ρος Ζαρα­λί­κος που δεν άφη­σε ασχο­λί­α­στο ούτε το… σύν­θη­μα του Φεστιβάλ.

Η πρώ­τη μέρα έκλει­σε με τον καλύ­τε­ρο τρό­πο, με λαϊ­κά και ρεμπέ­τι­κα ακού­σμα­τα στη μεγά­λη συναυ­λία της Ιου­λί­ας Καραπατάκη.

Το σημερινό πρόγραμμα

– Στις 8.30 μ.μ. μεγά­λη πολι­τι­κή συγκέ­ντρω­ση. Ομι­λία από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρη Κουτσούμπα.

– Στις 9.30 μ.μ. μου­σι­κό αφιέ­ρω­μα στον Νίκο Καβ­βα­δία με τίτλο «ΤΡΑΒΕΡΣΟ», εμπνευ­σμέ­νο από το Πολι­τι­στι­κό Στέ­κι Πει­ραιά της ΚΝΕ με την Πολυ­ξέ­νη Καράκογλου.

– Στις 10.30 μ.μ. συναυ­λία με τον Βασί­λη Παπακωσταντίνου.

– Στις 12.30 π.μ., λαϊ­κό και παρα­δο­σια­κό γλέ­ντι με τους Rebeti.

Στον χώρο του Φεστι­βάλ λειτουργούν:

Μαθη­τι­κό στέ­κι και έκθε­ση: «Μια σωστή πλευ­ρά έχει η ιστορία».

Εργα­τι­κό στέ­κι και έκθεση.

Στέ­κι της Τομε­α­κής Οργά­νω­σης Κατάρ­τι­σης της ΚΝΕ.

Εκθε­ση «Μια ανα­δρο­μή στις αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κές κατα­σκη­νώ­σεις της ΚΝΕ».

Βιβλιο­πω­λείο της «Σύγ­χρο­νης Εποχής».

Χώρος του «ΤΡΑΒΕΡΣΟ»: Θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν τουρ­νουά σκά­κι, σεμι­νά­ριο ρομπο­τι­κής και άλλες δραστηριότητες.

Χώρος κατά των Ναρκωτικών.

Χώρος του Ελλη­νο­κου­βα­νι­κού συνδέσμου.

Γωνιά του «Κόκ­κι­νου Αερόστατου».

Η πρόσβαση στον χώρο

Για την είσο­δο στην πύλη Ε1 (Κρά­κα­ρη): Από τον σταθ­μό ΗΣΑΠ του Πει­ραιά: 703 — τερ­μα­τι­κή στά­ση «Ακτή Βασι­λειά­δη», 859 — στά­ση «ΥΕΝ», 420 — τερ­μα­τι­κή στάση.

Για την είσο­δο στην πύλη του υδα­τό­πυρ­γου: Από τον σταθ­μό ΗΣΑΠ του Πει­ραιά: Τρό­λεϊ 20 — στά­ση «Δρα­πε­τσώ­να». Από το Μετρό Νίκαιας: 820 — στά­ση «ΙΚΑ» (μέσω πλα­τεί­ας Κύπρου, Ταμπούρια).

902.gr

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο