Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φιέστα της κυβέρνησης για ΕΕ: Κοινές «αξίες» η φτώχεια, η εκμετάλλευση και οι πόλεμοι για τα κέρδη του κεφαλαίου

Την ώρα που στο Σύνταγ­μα δια­δή­λω­νε ο λαός ενά­ντια στο νέο αντερ­γα­τι­κό έκτρω­μα, η κυβέρ­νη­ση έστη­νε στο Ζάπ­πειο φιέ­στα για τα 40 χρό­νια από την έντα­ξη της χώρας στην ΕΟΚ και μετέ­πει­τα στην ΕΕ, τιμώ­ντας την υλο­ποί­η­ση της στρα­τη­γι­κής αυτής επι­λο­γής της αστι­κής τάξης, που φόρ­τω­σε και φορ­τώ­νει νέα δεσμά στον λαό.

Μιλώ­ντας εκεί ο Κυρ. Μητσο­τά­κης, περι­γρά­φο­ντας την πορεία της χώρας στη δια­κρα­τι­κή αυτή ένω­ση ως «κοι­νή συνι­στα­μέ­νη» για όλα τα αστι­κά κόμ­μα­τα, τόνι­σε ότι πλέ­ον «όλο το πολι­τι­κό φάσμα, με ελά­χι­στες εξαι­ρέ­σεις, συνέ­κλι­νε στην ευρω­παϊ­κή κοί­τη», θυμί­ζο­ντας ως χαρα­κτη­ρι­στι­κό δείγ­μα της τέτοιας σύμπνοιας το πώς προ­ω­θή­θη­κε η Συν­θή­κη του Μάα­στριχτ, «με ευρύ­τα­τη πλειο­ψη­φία τότε, χάρη στην ωρι­μό­τη­τα και των άλλων πολι­τι­κών κομμάτων».

  • Βάζο­ντας τις ανα­γκαί­ες, για αυτούς, χυδαί­ες δόσεις αντι­κομ­μου­νι­σμού, συνέ­δε­σε τις «χώρες του ανα­το­λι­κού μπλοκ» με «δικτα­το­ρι­κά καθε­στώ­τα». Είπε συγκε­κρι­μέ­να: «Η ελλη­νι­κή υπό­θε­ση, πάντως, πλού­τι­σε και την εμπει­ρία της ίδιας της Ευρώ­πης. Για­τί ήταν η πρώ­τη υπο­δο­χή κρά­τους του Νότου από εκεί­να που είχαν βιώ­σει δικτα­το­ρι­κά καθε­στώ­τα. Για να ακο­λου­θή­σουν, λίγο μετά, η Ισπα­νία και η Πορ­το­γα­λία, και αργό­τε­ρα οι χώρες του ανα­το­λι­κού μπλοκ».
  • Επι­χεί­ρη­σε μάταια να εμφα­νί­σει οφέ­λη για τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα όπως π.χ. για την αγρο­τιά που ξεκλη­ρί­στη­κε ελέω ΚΑΠ. Ενώ με δεδο­μέ­νες και όλες τις δια­ψεύ­σεις των μύθων αυτών αλλά και της αντι­λαϊ­κής επί­θε­σης που είναι μπρο­στά σημεί­ω­σε ότι «ο ρόλος της ΕΕ πολ­λές φορές παρε­ξη­γή­θη­κε» και ότι αυτή «είναι πολ­λά περισ­σό­τε­ρα από ένα ταμείο. Είναι μία κοι­νή αντί­λη­ψη για τη ζωή, για την οικο­νο­μία και την κοι­νω­νία, που προ­σφέ­ρει δικαιώ­μα­τα, αλλά γεν­νά και υπο­χρε­ώ­σεις», όπως βάφτι­σε τα μνη­μό­νια διαρ­κεί­ας που προ­ϋ­πο­θέ­τει για τον λαό η συμ­με­το­χή στην Ενω­ση, για να θωρα­κι­στούν τα κέρ­δη και η εξου­σία των καπιταλιστών.
  • Άλλω­στε, επι­χεί­ρη­σε να παρου­σιά­σει και ως καθο­ρι­στι­κή τη συμ­βο­λή της κυβέρ­νη­σής του για τη δημιουρ­γία και του νέου «υπερ­μνη­μο­νί­ου» του Ευρω­παϊ­κού Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης, που όπως χαρα­κτη­ρι­στι­κά είπε «θα είναι και ο οδη­γός μας όλες τις επό­με­νες δεκαετίες».
  • Δια­βε­βαί­ω­σε, σε αυτό το πλαί­σιο τους «εταί­ρους», για την ντό­πια αστι­κή τάξη ότι «είναι πρω­τα­γω­νι­στής με αξιο­πι­στία και ισχύ. Η οικο­νο­μία της ανα­βαθ­μί­ζε­ται διαρ­κώς. Ενώ οι κινή­σεις της στη διε­θνή σκα­κιέ­ρα φέρ­νουν παντού απο­τε­λέ­σμα­τα: Στην υπε­ρά­σπι­ση των ευρω­παϊ­κών συνό­ρων και στην ανθρω­πι­στι­κή συμ­βο­λή στο Μετα­να­στευ­τι­κό. Οπως και στις πρω­το­βου­λί­ες ειρή­νης, που ανα­πτύσ­σο­νται στη Μεσό­γειο της Ευρώ­πης», όπως βάφτι­σε τις ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις με τη συμ­με­το­χή και της ΕΕ.

Ομι­λί­ες απηύ­θυ­ναν επί­σης: Ο πρό­ε­δρος του Ευρω­παϊ­κού Κοι­νο­βου­λί­ου, Ντ. Σασό­λι, ο οποί­ος προ­α­νήγ­γει­λε τα επό­με­να βήμα­τα προς ακό­μα αντι­δρα­στι­κό­τε­ρη κατεύ­θυν­ση, λέγο­ντας ότι οι «απο­λυ­ταρ­χί­ες» εμφα­νί­ζο­νται ικα­νό­τε­ρες, μπρος στην ΕΕ, να χει­ρι­στούν τα προ­βλή­μα­τα, και ότι «ίσως» δεν χρειά­ζε­ται άλλο το «εργα­λείο» του «βέτο», μπρος στην ανά­γκη να επι­τα­χύ­νο­νται οι απο­φά­σεις. Ο πρό­ε­δρος του Ευρω­παϊ­κού Συμ­βου­λί­ου, Σ. Μισέλ, θύμι­σε το πώς με τη συμ­βο­λή της κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ και όλων των αστι­κών κομ­μά­των «μετα­τρέ­ψα­τε το “όχι” σε ένα “ναι” για την Ευρώ­πη» στο δημο­ψή­φι­σμα του 2015, ενώ βιντε­ο­σκο­πη­μέ­να μηνύ­μα­τα έστει­λαν η πρό­ε­δρος της Κομι­σιόν, Ούρ­σου­λα φον ντερ Λάιεν, και ο πρω­θυ­πουρ­γός της Πορ­το­γα­λί­ας και προ­ε­δρεύ­ων του Συμ­βου­λί­ου της ΕΕ Α. Κόστα.

EE Gr 40Ένωση των καπιταλιστών που δεν πρόκειται ποτέ να γίνει η Ευρώπη των λαών

Αντί­στοι­χη εκδή­λω­ση με την παρου­σία του προ­έ­δρου του Ευρω­παϊ­κού Κοι­νο­βου­λί­ου έγι­νε χτες το πρωί στη Βου­λή, με κοι­νή συνε­δρί­α­ση των Επι­τρο­πών Ευρω­παϊ­κών Υπο­θέ­σε­ων και Εθνι­κής Αμυ­νας και Εξω­τε­ρι­κών Υποθέσεων.

Εκεί ο κοι­νο­βου­λευ­τι­κός εκπρό­σω­πος του ΚΚΕ Νίκος Καρα­θα­να­σό­που­λος, απέ­να­ντι στην κοι­νή προ­σπά­θεια από τα αστι­κά κόμ­μα­τα να εξω­ρα­ΐ­σουν τον αντι­δρα­στι­κό χαρα­κτή­ρα της ΕΕ, ανέ­δει­ξε ότι όλη η πορεία επι­βε­βαιώ­νει πως η ΕΕ απο­τε­λεί μια δια­κρα­τι­κή ένω­ση καπι­τα­λι­στι­κών κρα­τών, που έγι­νε για να θωρα­κί­σει την αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα και την κερ­δο­φο­ρία των πολυ­ε­θνι­κών, απέ­να­ντι στους εργα­ζό­με­νους της Ευρώ­πης, αλλά και απέ­να­ντι στον αντα­γω­νι­σμό των πολυ­ε­θνι­κών από άλλα ιμπε­ρια­λι­στι­κά κέντρα.

Μια πορεία που, όπως σημεί­ω­σε, συν­δέ­ε­ται με την επί­θε­ση στα εργα­σια­κά δικαιώ­μα­τα, τον περιο­ρι­σμό των ατο­μι­κών και συλ­λο­γι­κών δικαιω­μά­των, τη στρα­τιω­τι­κο­ποί­η­ση, τη συμ­με­το­χή στο μοί­ρα­σμα και ξανα­μοί­ρα­σμα των αγο­ρών με στρα­τιω­τι­κές απο­στο­λές των χωρών της ΕΕ σε τρεις ηπεί­ρους. «Η ΕΕ απο­τε­λεί το συμπλή­ρω­μα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Ολα αυτά συνο­δεύ­ο­νται από τον αντι­κομ­μου­νι­σμό που απο­τε­λεί επί­ση­μη ιδε­ο­λο­γία της ΕΕ», σημεί­ω­σε και τόνι­σε πως «έτσι λοι­πόν, η εμβά­θυν­ση της ΕΕ θα είναι ακό­μη πιο αντι­δρα­στι­κή. Δεν πρό­κει­ται ποτέ η ΕΕ να γίνει η Ευρώ­πη των λαών».Iμπεριαλιστικά σχέδια ΕΕ ΗΠΑ ΝΑΤΟ σε βάρος των λαών

Χρεοκοπημένοι μύθοι

Οι μύθοι που ακού­στη­καν ξανά από την κυβέρ­νη­ση και τα υπό­λοι­πα αστι­κά κόμ­μα­τα στις φιέ­στες για την επέ­τειο έντα­ξης της χώρας στην ΕΕ έχουν προ πολ­λού χρεοκοπήσει.

Σαράντα χρόνια μετά, ο λαός μας, που τάχα «θα έτρωγε με χρυσά κουτάλια» από τη συμμετοχή της αστικής τάξης στην ιμπεριαλιστική ένωση, βρέθηκε και συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπος με μια χωρίς προηγούμενο επίθεση, από την πολιτική όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, σοσιαλδημοκρατικών, νεοφιλελεύθερων ή «αριστερών».

  • Εργα­τι­κά — λαϊ­κά δικαιώ­μα­τα εξαϋ­λώ­νο­νται, όπως και τα δικαιώ­μα­τα των βιο­πα­λαι­στών αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων στο χωριό και την πόλη, της νεο­λαί­ας. Το νομο­σχέ­διο για το 10ωρο που προ­ω­θεί τώρα η κυβέρ­νη­ση, εμπλου­τί­ζο­ντας το αντερ­γα­τι­κό οπλο­στά­σιο όλων των προη­γού­με­νων κυβερ­νή­σε­ων, με βάση τις «κατευ­θυ­ντή­ριες γραμ­μές» της ΕΕ, είναι αποκαλυπτικό.
  • Οι υπο­σχέ­σεις για «αέναη» ανά­πτυ­ξη χρε­ο­κό­πη­σαν γρή­γο­ρα μπρο­στά στις απα­νω­τές καπι­τα­λι­στι­κές κρί­σεις που φορ­τώ­θη­καν στις πλά­τες των λαών, ενώ οι περι­βό­η­τες «ελευ­θε­ρί­ες» της ιμπε­ρια­λι­στι­κής ένω­σης απο­δεί­χτη­καν πως ήταν η ελευ­θε­ρία του κεφα­λαί­ου να εκμε­ταλ­λεύ­ε­ται ακό­μα πιο άγρια τα εκα­τομ­μύ­ρια των εργα­ζο­μέ­νων στην Ευρώπη.
  • Τα περί «σύγκλι­σης» και «αλλη­λεγ­γύ­ης», προς όφε­λος τάχα των λαών, φάνη­κε πως ήταν αέρας κοπα­νι­στός, επι­βε­βαιώ­νο­ντας πως τίπο­τα τέτοιο δεν μπο­ρεί να υπάρ­ξει στις «λυκο­φι­λί­ες» του κεφα­λαί­ου, όπως και τίπο­τα δεν μπο­ρεί να αναι­ρέ­σει τον νόμο της ανι­σό­με­τρης ανά­πτυ­ξης στον καπιταλισμό.
  • Σε ό,τι αφο­ρά την πολυ­δια­φη­μι­σμέ­νη «δημο­κρα­τία», το παλ­μα­ρέ έχει νέους μηχα­νι­σμούς κατα­στο­λής και εκα­το­ντά­δες νόμους παρα­κο­λού­θη­σης, χαφιε­δι­σμού και κατα­πο­λέ­μη­σης του «ριζο­σπα­στι­σμού», βαφτί­ζο­ντας πλέ­ον απρο­κά­λυ­πτα «παρά­γο­ντα κιν­δύ­νων» τις λαϊ­κές διαδηλώσεις.

Και, βέβαια, έχει απροκάλυπτο αντικομμουνισμό, που αποτελεί επίσημη ιδεολογία της ιμπεριαλιστικής ένωσης, με διώξεις και απαγορεύσεις Κομμουνιστικών Κομμάτων, την ίδια ώρα που ξεπλένει τον φασισμό και τον ναζισμό μέσα και από το άθλιο κατασκεύασμα των «δύο άκρων».

Οι μύθοι για την ιμπεριαλιστική ένωση, που τάχα θα διασφάλιζε την «ειρήνη», έγιναν σκόνη στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, στη Λιβύη και τη Συρία, με τα καραβάνια των ξεριζωμένων μάρτυρά τους.

Κι όμως, όλοι αυτοί οι μύθοι σήμε­ρα σερ­βί­ρο­νται ξανα­ζε­στα­μέ­νοι από την αστι­κή τάξη και τα κόμ­μα­τά της, με αφορ­μή τη λεγό­με­νη «Διά­σκε­ψη για το μέλ­λον της Ευρώ­πης». Μαζί και το παρα­μύ­θι ότι ο καπι­τα­λι­σμός και η ΕΕ «πήραν το μάθη­μά τους» και ότι η εμπει­ρία της παν­δη­μί­ας επέ­βα­λε στρο­φή σε «άλλη» πολιτική.
Τα σχέ­δια όμως για ακό­μα στε­νό­τε­ρη «οικο­νο­μι­κή και νομι­σμα­τι­κή ένω­ση» σημα­το­δο­τούν νέα βαριά μνη­μό­νια, ακό­μα σκλη­ρό­τε­ρα μέτρα, επι­τά­χυν­ση των καπι­τα­λι­στι­κών ανα­διαρ­θρώ­σε­ων, ενί­σχυ­ση των ενιαί­ων μηχα­νι­σμών για την εφαρ­μο­γή ενιαί­ων αντι­δρα­στι­κών κατευ­θύν­σε­ων σε βάρος των λαών.

Αυτό επι­βε­βαιώ­νει και το λεγό­με­νο Ταμείο Ανά­καμ­ψης που «απο­θε­ώ­νουν» ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και οι υπό­λοι­ποι, το νέο «υπερ­μνη­μό­νιο» που χρη­μα­το­δο­τεί με δισ. ευρώ τα νέα «πρά­σι­να» και «ψηφια­κά» πεδία κερ­δο­φο­ρί­ας, με «αντάλ­λαγ­μα» νέα βάρ­βα­ρα μέτρα για τον λαό.

Η «πιο ενιαία φωνή» και «ισχύς», που θέλουν να απο­κτή­σει η ιμπε­ρια­λι­στι­κή ένω­ση, σημαί­νει ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρη στρα­τιω­τι­κο­ποί­η­ση, περισ­σό­τε­ρες ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις, με στε­νό­τε­ρη συνερ­γα­σία με το ΝΑΤΟ, βυθί­ζο­ντας σε νέους και μεγα­λύ­τε­ρους κιν­δύ­νους τους λαούς, προ­κει­μέ­νου να θωρα­κι­στούν τα συμ­φέ­ρο­ντα των μονο­πω­λί­ων.

Η στρα­τιω­τι­κο­ποί­η­ση αυτή κοι­τά­ζει και «προς τα μέσα», προς τον εχθρό λαό, με στό­χο να κατα­πνι­γεί κάθε ριζο­σπα­στι­κό σκίρ­τη­μα, να πατα­χθεί κάθε διεκ­δί­κη­ση μιας καλύ­τε­ρης ζωής, πόσο μάλ­λον όταν αυτή αφο­ρά στις σύγ­χρο­νες λαϊ­κές ανά­γκες και στρέ­φε­ται ενά­ντια στο κεφά­λαιο, στην κερ­δο­φο­ρία ή και στην εξου­σία του.ΕΕ Αντικομμουνισμός Φασισμός

Ξανά επιβεβαιώνεται πως η ΕΕ είναι ένωση του κεφαλαίου και γι’ αυτό αλλάζει μόνο προς το χειρότερο, σε βάρος των λαών. Κάθε βήμα που ενισχύει τη συνοχή της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας της ΕΕ, ενισχύει τον πραγματικό αντίπαλο των εργαζομένων, τη δικτατορία του κεφαλαίου.

Το μέλλον για τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τη νεολαία βρίσκεται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση: Στην ισχυροποίηση της πάλης σε κάθε χώρα ενάντια στην ΕΕ και την εξουσία των μονοπωλίων, για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, με την εξουσία και την οικονομία στα δικά τους χέρια, με επίκεντρο τις σύγχρονες εργατικές — λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο