Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φινλανδία, φασίστες Ες Ες, εγκληματίες πολέμου που θεωρούνταν ήρωες, αποκαλύπτονται

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Το βιβλίο του καθη­γη­τή Θρη­σκευ­τι­κής Ιστο­ρί­ας André Swanström στο Πανε­πι­στή­μιο του Όμπο της Φιν­λαν­δί­ας απο­κα­λύ­πτει την συμ­με­το­χή των Φιν­λαν­δών Ες Ες σε θηριω­δί­ες ενά­ντια στους Εβραί­ους και Σοβιε­τι­κούς αιχ­μα­λώ­τους πολέ­μου. Ανα­τρέ­πει την μέχρι τώρα επί­ση­μη εκδο­χή της Φιν­λαν­δι­κής ιστο­ρί­ας για την συμ­με­το­χή της στον πόλε­μο ενα­ντί­ον της Σοβιε­τι­κής Ένωσης.

«Δεν μπο­ρού­με να γυρί­σου­με στη Φιν­λαν­δία με το κεφά­λι ψηλά. Δεν πολε­μή­σα­με με το όπλο στο χέρι για το μεγα­λείο της Φιν­λαν­δί­ας. Δεν είμα­στε καν απα­ραί­τη­τοι σαν ειδι­κοί για το στρά­τευ­μα. Άλλω­στε θα αρκού­σαν και χει­ρό­τε­ροι από εμάς στην σκο­πο­βο­λή για να εκτε­λούν Εβραί­ους..» γρά­φει στο γράμ­μα του απο το Ανα­το­λι­κό Μέτω­πο ο στρα­τιώ­της του Φιν­λαν­δι­κού τάγ­μα­τος Ες Ες Karpalo και συνυ­πο­γρά­φουν και άλλοι 5 εθελοντές.

ss

Το Φιν­λαν­δι­κό τάγ­μα απο­τε­λού­νταν από 1400 στρα­τιώ­τες και μαζί με άλλους εθε­λο­ντές από άλλες χώρες και Γερ­μα­νούς Ες Ες απο­τέ­λε­σαν το Σύνταγ­μα Βίκινγκ που πήρε μέρος στο Σχέ­διο Μπαρ­μπα­ρό­σα δηλα­δή στην εκστρα­τεία των Ναζί ενά­ντια στην Σοβιε­τι­κή Ένω­ση. Ήταν το μόνο εθε­λο­ντι­κό στρα­τιω­τι­κό σώμα που προ­ερ­χό­ταν από χώρα που δεν είχε Γερ­μα­νι­κή κατο­χή για να ισχυ­ρι­στεί κανείς πως τους έστει­λαν με το ζόρι.

Έφτα­σαν στην Γερ­μα­νία τον Μάιο του 1941 και τον Οκτώ­βριο ορκί­στη­καν πίστη στον Χίτλερ. Πρό­λα­βαν τον Ιού­λιο του 41 να συμ­με­τέ­χουν σε πογκρόμ ενα­ντί­ον Εβραί­ων σε χωριά της Πολω­νί­ας. Κατό­πιν βρέ­θη­καν στην Ουκρα­νία όπου συμ­με­τεί­χαν σε εκτε­λέ­σεις Εβραί­ων και Σοβιε­τι­κών αιχ­μα­λώ­των και ιδιαί­τε­ρα ενός πολι­τι­κού κομισ­σά­ριου για την οποία ένοιω­θαν μεγά­λη περι­φά­νεια και ζήτη­σαν να δημο­σιεύ­σουν και την φωτο­γρα­φία της εκτέ­λε­σης. Έμει­ναν εκεί μέχρι το 43 που γύρι­σαν έκτα­κτα για να ενι­σχύ­σουν την Φιν­λαν­δία, την Γερ­μα­νία και τους άλλους συμ­μά­χους των Ναζί ενα­ντί­ον της Σ.Ένωσης.

ss2

Kiurkala

Κατά 50% απο­τε­λού­νταν από μέλη του εθνι­κι­στι­κού-φασι­στι­κού κόμ­μα­τος που ήταν συγ­γε­νές με το Ναζι­στι­κό της Γερ­μα­νί­ας. Το τάγ­μα δημιουρ­γή­θη­κε με τις ευλο­γί­ες της κυβέρ­νη­σης και της στρα­τιω­τι­κής ηγε­σί­ας αλλά με σχε­τι­κή μυστι­κό­τη­τα για τον φόβο των Σοβιε­τι­κών. Εντύ­πω­ση κάνει πως πάρα πολ­λοί ιερείς ήταν στε­λέ­χη των Ες Ες και ένας από αυτούς, ο Kiurkala προ­ή­χθει σε Συνταγ­μα­τάρ­χη των Ες Ες και είχε προ­σω­πι­κή επα­φή με τον Χίμ­λερ. Οι θηριω­δί­ες του Συντάγ­μα­τος Βίκινγκ, οι επα­φές με το φασι­στι­κό κόμ­μα, οι στε­νές επα­φές με την ηγε­σία των Ναζί , όλα αυτά επι­με­λώς απο­κρύ­φτη­καν από την επί­ση­μη Φιν­λαν­δία. Ενώ στην Δανία περί­που 3 300 και στην Νορ­βη­γία  4 800 κατα­δι­κά­στη­καν για προ­δο­σία συνερ­γα­ζό­με­νοι με τις δυνά­μεις κατο­χής, οι Φιν­λαν­δοί Ες Ες που υπέ­πε­σαν σε εγκλή­μα­τα, απλά απο­στρα­τεύ­τη­καν, αφού η ίδια η κυβέρ­νη­ση τους είχε υπο­δεί­ξει να μπούν στα Ες Ες. Όχι μόνον αυτό αλλά επί δεκα­ε­τί­ες θεω­ρού­νται ήρω­ες που πολέ­μη­σαν για το γόη­τρο της Φιν­λαν­δί­ας. Ο Karpalo μην ξέρο­ντας τι τον περι­μέ­νει διέ­φυ­γε στην Βενε­ζου­έ­λα και ο συνταγ­μα­τάρ­χης στρα­τιω­τι­κός ιερέ­ας Kiurkala βρή­κε κατα­φύ­γιο στην Σουηδία.

ss1

Το εξώ­φυλ­λο του βιβλί­ου του Andre Swanström

Αυτά απο­κα­λύ­πτει ο καθη­γη­τής και έχει ανα­στα­τώ­σει την Φιν­λαν­δία, ιδιαί­τε­ρα σε μιά επο­χή που οι Ακρο­δε­ξιοί συμ­με­τέ­χουν στην κυβερ­νη­ση της Φιν­λαν­δί­ας με 5 στους 14 υπουρ­γούς, μετα­ξύ των άλλων και τον Υπουρ­γό Άμυνας.

Η Φιν­λαν­δι­κή κυβέρ­νη­ση και με παραί­νε­ση του Φιλαν­δού Προ­έ­δρου παρήγ­γει­λε έκτα­κτη έρευ­να για να πιστο­ποι­η­θεί η συμ­με­το­χή του τάγ­μα­τος σε εγκλή­μα­τα πολέ­μου μετα­ξύ 1941 και 43 όσο βρι­σκό­ταν στην Ουκρα­νία. Έτσι οι «ήρω­ες» Ες Ες και λόγω ηλι­κί­ας ίσως να μην μπο­ρούν να δικα­στούν αλλά του­λά­χι­στον να λάμ­ψει η αλή­θεια για τον πολύ­μορ­φο αγώ­να που γινό­ταν ενά­ντια στον ανθρω­πι­σμό από τα ανθρω­πό­μορ­φα κτή­νη και βασι­κά ενά­ντια στον κομ­μου­νι­σμό και την Σ. Ένωση.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο