Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φιλιππίνες προς Αγγλία και Γερμανία: Δώστε μας εμβόλια και σας δίνουμε νοσοκόμες

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Η απί­στευ­τη πρό­τα­ση της κυβέρ­νη­σης των Φιλιπ­πί­νων προς την Αγγλία και την Γερ­μα­νία είναι να στεί­λει νοσο­κό­μες σε αυτές τις χώρες να δου­λέ­ψουν ένα­ντι παρο­χής εμβολίων.

-Σκε­φτό­μα­στε να αυξή­σου­με τον αριθ­μό των νοσο­κό­μων που θα μετα­να­στεύ­σουν, αρκεί να πετύ­χου­με μια συμ­φω­νία, δηλώ­νει η Alice Visperas διευ­θύ­ντρια του τομέα εξω­τε­ρι­κών θεμά­των του Υπουρ­γεί­ου Απασχόλησης.

Τριά­ντα χιλιά­δες νοση­λευ­τές εκ των οποί­ων 11.000 νοσο­κό­μες δου­λεύ­ουν ήδη στο σύστη­μα Υγεί­ας της Μ. Βρε­τα­νί­ας NHS.

Εκπρό­σω­πος του Βρε­τα­νι­κού Υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας δηλώ­νει στο CNN πως «δεν έχου­με σχέ­δια ανταλ­λα­γής εμβο­λί­ων με προ­σω­πι­κό, δεν χρεια­ζό­μα­στε άλλο προ­σω­πι­κό, παρό­λο που εκτι­μού­με την πρό­τα­ση και υπο­σχε­θή­κα­με πως θα δώσου­με από τα εμβό­λια που θα περισ­σέ­ψουν στο μέλλον».

Τα εμβά­σμα­τα των μετα­να­στών από τις Φιλιπ­πί­νες φτά­νουν τα 25,5 δις ευρώ τον χρό­νο και είναι απο­λύ­τως απα­ραί­τη­τα για την οικο­νο­μία της.

Το 2019 περί­που 17.000 νοσο­κό­μες βρή­καν απα­σχό­λη­ση στο εξωτερικό.

Όμως τον Απρί­λιο του 2020 η κυβέρ­νη­ση απα­γό­ρευ­σε την μετα­νά­στευ­ση νοση­λευ­τι­κού προ­σω­πι­κού λόγω των εσω­τε­ρι­κών ανα­γκών που προ­κά­λε­σε η πανδημία.

Τα μέτρα έχουν φέτος κάπως χαλα­ρώ­σει, υπο­λο­γί­ζε­ται πως περί­που 5000 νοση­λευ­τές θα πάρουν άδεια να μετα­να­στεύ­σουν μέσα στο 2021.

Τα κρού­σμα­τα στις Φιλιπ­πί­νες έχουν φτά­σει τις 600 χιλιά­δες και οι νεκροί πλη­σιά­ζουν τις 12.000.

Είναι μια από τις ασια­τι­κές χώρες που δια­τη­ρεί υψη­λούς αριθ­μούς κρου­σμά­των και νεκρών.

Η χώρα των 105 εκα­τομ­μυ­ρί­ων ανθρώ­πων θα χρεια­ζό­ταν κατ αρχήν 140 εκα­τομ­μύ­ρια δόσεις εμβο­λί­ων και είναι ζήτη­μα αν έχει πάρει μερι­κές χιλιά­δες που τις δώρι­σε η Κίνα.

Η Ομο­σπον­δία Νοση­λευ­τών στις Φιλιπ­πί­νες FNU αντι­δρά με σφο­δρό­τη­τα στην προ­σπά­θεια να χρη­σι­μο­ποι­η­θεί το νοση­λευ­τι­κό προ­σω­πι­κό σαν αντι­κεί­με­νο διαπραγμάτευσης.

«Είναι αηδια­στι­κός ο τρό­πος που η κυβέρ­νη­ση μετα­χει­ρί­ζε­ται σαν εμπο­ρεύ­μα­τα και προ­ϊ­ό­ντα εξα­γω­γής τους υγειο­νο­μι­κούς», δηλώ­νει η Γενι­κή Γραμ­μα­τέ­ας  Jocelyn Andamo στο Reuters.

Η Διε­θνής Ομο­σπον­δία δημο­σί­ων υπαλ­λή­λων καταγ­γέλ­λει «το παζά­ρι» της κυβέρ­νη­σης των Φιλιππίνων.

Η Ομο­σπον­δία Νοση­λευ­τών τονί­ζει μετα­ξύ των άλλων ότι «στις ενέρ­γειες της κυβέρ­νη­σης κρύ­βε­ται και η από­γνω­ση των ανα­πτυσ­σό­με­νων χωρών για το άδι­κη δια­νο­μή των εμβο­λί­ων που γίνε­ται στον κόσμο».

Αυτή την στιγ­μή οι μισοί εμβο­λια­σμοί σε σύνο­λο 305 εκα­τομ­μυ­ρί­ων έχουν γίνει σε μερι­κές μόνο χώρες της Ευρώ­πης, στο Ισρα­ήλ, στις ΗΠΑ, Καναδά.

Περί τις 130 χώρες στον κόσμο δεν έχουν πάρει ούτε ένα εμβόλιο.

Ο πόλε­μος μετα­ξύ κρα­τών και φαρ­μα­κευ­τι­κών εται­ριών καλά κρατεί.

Οι αντι­θέ­σεις που προ­κα­λεί ο καπι­τα­λι­σμός, η άνι­ση ανά­πτυ­ξη και το κυνή­γι του κέρ­δους δεν απο­κλεί­ει καμία μορ­φή εκμε­τάλ­λευ­σης και ταπεί­νω­σης των εργα­ζο­μέ­νων. Η ταυ­τό­χρο­νη απο­διορ­γά­νω­ση και απο­σύν­θε­ση του καπι­τα­λι­σμού αντα­να­κλά­ται και στις αηδια­στι­κές ενέρ­γειες ανταλ­λα­γής ανθρώ­πων — προ­ϊ­ό­ντων που προ­σπα­θεί να πετύ­χει η κυβέρ­νη­ση των Φιλιπ­πί­νων που αντί να αντλή­σει πόρους από τον παρα­γό­με­νο πλού­το της χώρας και να εφο­δια­στεί με εμβό­λια ασχο­λεί­ται με σύγ­χρο­νο δουλεμπόριο.

Τα περι­θώ­ρια αυτού του συδ­τή­μα­τος έχουν εξα­ντλη­θεί και μόνο αν οι εργα­ζό­με­νοι πάρουν στα χέρια τους και την δια­χεί­ρη­ση της παν­δη­μί­ας μπο­ρούν να σχε­διά­σουν το μέλ­λον τους. Η ανθρω­πό­τη­τα το έχει ανάγκη.

Πηγή: εφη­με­ρί­δα Arbetet

Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;

 

 

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο