Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φινλανδία: Έτοιμη να υποβάλλει αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ — Πως αντιδρά το Κρεμλίνο

Η Φιν­λαν­δία θα πρέ­πει να υπο­βάλ­λει αίτη­ση για να εντα­χθεί στην ιμπε­ρια­λι­στι­κή συμ­μα­χία του NATO, ανα­φέ­ρουν σήμε­ρα σε κοι­νή ανα­κοί­νω­σή τους ο πρό­ε­δρος της χώρας Σάου­λι Νιι­νί­στο και η πρω­θυ­πουρ­γός Σάνα Μάριν (φωτό), σε μια μεγά­λη πολι­τι­κή στρο­φή που πυρο­δο­τή­θη­κε από την εισβο­λή της Ρωσί­ας στην Ουκρανία.

Οι δύο ηγέ­τες διευ­κρι­νί­ζουν στην κοι­νή δήλω­σή τους ότι η από­φα­ση της Φιν­λαν­δί­ας θα ανα­κοι­νω­θεί την Κυρια­κή στην βορειο­α­τλα­ντι­κή συμμαχία.

“Το να είναι μέλος του ΝΑΤΟ θα ενί­σχυε την ασφά­λεια της Φιν­λαν­δί­ας. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φιν­λαν­δία θα ενί­σχυε την συμ­μα­χία στο σύνο­λό της. Η Φιν­λαν­δία πρέ­πει να αιτη­θεί χωρίς καθυ­στέ­ρη­ση έντα­ξη στο NATO”, ανα­φέ­ρουν ο Νιι­νί­στο και η Μάριν στην κοι­νή δήλω­σή τους.

“Ελπί­ζου­με ότι τα βήμα­τα σε εθνι­κό επί­πε­δο που χρειά­ζο­νται ακό­μη για να ληφθεί η από­φα­ση αυτή θα γίνουν γρή­γο­ρα εντός των επό­με­νων λίγων ημε­ρών”, προσθέτουν.

Η Φιν­λαν­δία, τα σύνο­ρα της οποί­ας με τη Ρωσία εκτεί­νο­νται σε 1.300 χιλιό­με­τρα και μοι­ρά­ζε­ται επί­σης ένα δύσκο­λο παρελ­θόν με τη χώρα αυτή, είχε προη­γου­μέ­νως παρα­μεί­νει εκτός της βορειο­α­τλα­ντι­κής συμ­μα­χί­ας για να δια­τη­ρή­σει φιλι­κές σχέ­σεις με τον ανα­το­λι­κό της γείτονα.

Η αντίδραση της Μόσχας

Η έντα­ξη της Φιν­λαν­δί­ας στο NATO θα συνι­στού­σε “σίγου­ρα” απει­λή για τη Ρωσία, δήλω­σε σήμε­ρα ο εκπρό­σω­πος του Κρεμ­λί­νου Ντμί­τρι Πεσκόφ.

“Η διεύ­ρυν­ση του NATO και η προ­σέγ­γι­ση της Συμ­μα­χί­ας στα σύνο­ρά μας δεν καθι­στά τον κόσμο και την ήπει­ρό μας πιο στα­θε­ρό και πιο ασφα­λή”, δήλω­σε ο Πεσκόφ σε ενη­μέ­ρω­ση των δημο­σιο­γρά­φων, απα­ντώ­ντας, “σίγου­ρα”, σε ερώ­τη­ση για το αν η Ρωσία θα θεω­ρού­σε απει­λή ενδε­χό­με­νη έντα­ξη της Φιν­λαν­δί­ας στην Ατλα­ντι­κή Συμμαχία.

Ο πρό­ε­δρος και η πρω­θυ­πουρ­γός της Φιν­λαν­δί­ας τάχθη­καν σήμε­ρα υπέρ μιας έντα­ξης “χωρίς καθυ­στέ­ρη­ση” στο NATO, διευ­κρι­νί­ζο­ντας ότι η από­φα­ση της χώρας θα ανα­κοι­νω­θεί την Κυρια­κή στον οργανισμό.

Ο Πεσκόφ σημεί­ω­σε ότι η απά­ντη­ση της Ρωσί­ας θα εξαρ­τη­θεί από τα “πρα­κτι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα της δια­δι­κα­σί­ας αυτής, από την προ­ώ­θη­ση στρα­τιω­τι­κών υπο­δο­μών προς τα σύνο­ρά μας”.

“Όλα αυτά θα απο­τε­λέ­σουν τα στοι­χεία μιας ειδι­κής ανά­λυ­σης και (θα χρη­σι­μο­ποι­η­θούν) για την επε­ξερ­γα­σία των απα­ραί­τη­των μέτρων προ­κει­μέ­νου να εξι­σορ­ρο­πη­θεί η κατά­στα­ση”, κατέληξε.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο