Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φινλανδία: Απαγορεύτηκε ναζιστική οργάνωση λόγω «ρητορικής μίσους κατά των μεταναστών και ηρωοποίηση φασιστών…»

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

Η ύπαρ­ξη και δρά­ση της Ναζι­στι­κής οργά­νω­σης NMR (Βόρεια Αντι­στα­σια­κή Κίνη­ση) στη Φιν­λαν­δία απα­γο­ρεύ­τη­κε στις 28 Μαρ­τί­ου μετά την από­φα­ση επι­κύ­ρω­σης από το Ανώ­τα­το Δικα­στή­ριο της από­φα­σης του αρμό­διου Εφετείου.

Στο Εφε­τείο είχε προ­σφύ­γει η οργά­νω­ση μετά την πρώ­τη κατα­δί­κη αλλά η από­φα­ση ήταν πάλι κατα­δι­κα­στι­κή. Το σκε­πτι­κό της από­φα­σης είναι ότι η οργά­νω­ση “παρα­βιά­ζει τον νόμο και τα καλά ήθη και έθι­μα δια­δί­δο­ντας ρητο­ρι­κή μίσους ενα­ντί­ον μετα­να­στών, σεξουα­λι­κών μειο­ψη­φιών και Εβραί­ων, αμφι­σβη­τεί το Ολο­καύ­τω­μα και ηρω­ο­ποιεί τους φασί­στες καθώς και ότι εμπλέ­κε­ται σε πρά­ξεις βίας.”

Η ΝΜR προ­σέ­φυ­γε στο Ανώ­τα­το Δικα­στή­ριο της χώρας αλλά μέχρι να εκδι­κα­στεί η υπό­θε­ση ανα­στέλ­λε­ται οποια­δή­πο­τε δρά­ση της οργάνωσης.

Ήταν η Ανώ­τα­τη Αστυ­νο­μι­κή Διεύ­θυν­ση της Φιν­λαν­δί­ας που ξεκί­νη­σε την δικα­στι­κή δια­δι­κα­σία απα­γό­ρευ­ση της οργά­νω­σης με το παρα­πά­νω σκε­πτι­κό. Αυτό συνέ­βει μετά την εν ψυχρώ δολο­φο­νία από μέλη της Ναζι­στι­κής οργά­νω­σης ενός άνδρα στον σιδη­ρο­δρο­μι­κό σταθ­μό του Ελσίν­κι το 2016 κατά την διάρ­κεια δια­δή­λω­σης των Ναζιστών.

Τότε κατα­δι­κά­στη­κε ένα μέλος της οργά­νω­σης σε 2 χρό­νια φυλακή.

Το 2017 πάρ­θη­κε η πρω­τό­δι­κη από­φα­ση απα­γό­ρευ­σης της οργά­νω­σης και τον Σεπτέμ­βριο του 2018 η από­φα­ση του Εφετείου.

Το Ανώ­τα­το Δικα­στή­ριο εκδί­κα­σε καταρ­χήν αν έχει δικαί­ω­μα προ­σφυ­γής η Ναζι­στι­κή οργάνωση.

Το Ανώ­τα­το Δικα­στή­ριο ενέ­κρι­νε το δικαί­ω­μα προ­σφυ­γής, επι­κύ­ρω­σε την από­φα­ση του Εφε­τεί­ου και απα­γό­ρευ­σε την ύπαρ­ξη και δρά­ση της οργά­νω­σης μέχρι την εκδί­κα­ση της προ­σφυ­γής σε περί­που ένα χρόνο.

Η Ναζι­στι­κή οργά­νω­ση έχει, παρ όλες τις απα­γο­ρεύ­σεις έντο­νη πολι­τι­κή παρου­σία λόγω και των βου­λευ­τι­κών εκλο­γών στις 14 Απρι­λί­ου. Κανείς δεν γνω­ρί­ζει την αντί­δρα­ση των Ναζι­στών που επι­κα­λού­νται το δικαί­ω­μα της ελεύ­θε­ρης σκέ­ψης και γνώ­μης για την ύπαρ­ξή τους.

Η Αστυ­νο­μία δηλώ­νει πως η από­φα­ση απα­γό­ρευ­σης θα εφαρ­μο­στεί με αυστη­ρό­τη­τα από εδώ και πέρα. Δεν θα δεχτού­με σημαί­ες και Ναζι­στι­κά σύμ­βο­λα στους δρό­μους μας.

Η απα­γό­ρευ­ση της Ναζι­στι­κής οργά­νω­σης έστω και για ένα χρό­νο έχει ξεκι­νή­σει αντί­στοι­χη συζή­τη­ση και στην Σουηδία.

Ο υπουρ­γός Δικαιο­σύ­νης της χώρας είχε δηλώ­σει το καλο­καί­ρι ότι δεν μπο­ρού­με να επι­τρέ­που­με οργα­νώ­σεις που κατα­διώ­κουν άλλους ανθρώ­πους. Ψάχνουν παρα­θυ­ρά­κια στο Σύνταγ­μα για την πιθα­νή απα­γό­ρευ­ση των Ναζι­στών στην Σου­η­δία που σημειω­τέ­ον είναι αδερ­φή οργά­νω­ση, μέλος της Ομο­σπον­δί­ας Ναζι­στών της Σκαν­δι­να­βί­ας, με το ίδιο ακρι­βώς όνο­μα με αυτό της οργά­νω­σης των Φιλαν­δών, Δανών και Νορβηγών.

Το ερώ­τη­μα που θέτουν διά­φο­ροι ανα­λυ­τές στην Σου­η­δία είναι για­τί επι­κε­ντρώ­νε­ται η συζή­τη­ση γύρω από τις Ναζι­στι­κές τους θεω­ρί­ες και όχι στο γεγο­νός ότι ενέ­χο­νται σε εγκλη­μα­τι­κές πρά­ξεις, επι­θέ­σεις με μαχαί­ρια, πυρ­πό­λυ­ση κέντρων μετα­να­στών και προ­σφύ­γων, βιαιο­πρα­γί­ες κατά ζητιά­νων, ξυλο­δαρ­μούς κ.α. και λόγω αυτών θα έπρε­πε να διω­χθούν και οι πρω­τα­γω­νι­στές και οι αρχη­γοί τους σαν ηθι­κοί αυτουρ­γοί εγκλημάτων.

Πρό­σφα­τη είναι και η απο­κά­λυ­ψη πως εται­ρία Σεκιού­ρι­τι της Στοκ­χόλ­μης στε­λε­χώ­νε­ται από μέλη και στε­λέ­χη της ΝΜR Σου­η­δί­ας που δεί­χνουν ιδιαί­τε­ρη σκλη­ρό­τη­τα στην αντι­με­τώ­πι­ση των «δια­φο­ρε­τι­κών», όπως το ξυλο­κό­πη­μα μαύ­ρης εγκύ­ου στο Μετρό της Στοκ­χόλ­μης που δεν είχε εισιτήριο.

Η αντι­με­τώ­πι­ση των Ναζι­στών στην Φιλαν­δία και ενδε­χό­με­να και στην Σου­η­δία και η σχε­τι­κή ταχύ­τη­τα που κινή­θη­καν οι δικα­στι­κές και αστυ­νο­μι­κές αρχές, ακό­μη και να μην θέλα­με να το ανα­φέ­ρου­με, μας παρα­πέ­μπει στην δίκη για την δολο­φο­νία του Φύσα που επί 4 χρό­νια σέρ­νε­ται στα έδρα­να όσο οι εγκλη­μα­τί­ες της Χρυ­σής Αυγής ανε­νό­χλη­τοι συνε­χί­ζουν τις εγκλη­μα­τι­κές τους επι­θέ­σεις. Δυστυ­χώς όχι μόνο αυτό αλλά και επι­βρα­βεύ­ο­νται παρευ­ρι­σκό­με­νοι στις παρε­λά­σεις και στα μπαλ­κό­νια των επι­σή­μων έχο­ντας και ιδιαί­τε­ρη αντι­με­τώ­πι­ση από τις κυβερ­νη­τι­κές αρχές όπως τελευ­ταία στην επί­σκε­ψή τους στον ΧΥΤΑ.

Σε όποια περί­πτω­ση η αστι­κή δημο­κρα­τία και η επι­βο­λή του αστι­κού Νόμου με απα­γο­ρεύ­σεις δεν φρε­νά­ρει τον φασι­σμό που βγαί­νει από τα σπλά­χνα του καπι­τα­λι­σμού. Ο καπι­τα­λι­σμός είναι που θέλει ξερί­ζω­μα και μαζί του ξερι­ζώ­νε­ται και ο φασισμός.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο