Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φινλανδία: Πρόσω ολοταχώς για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Στο πλαί­σιο της ραγδαί­ας κλι­μά­κω­σης του ενδοι­μπε­ρια­λι­στι­κού αντα­γω­νι­σμού του Ευρω­α­τλα­ντι­κού άξο­να με την Ρωσία, ως απο­τέ­λε­σμα του πολέ­μου στην Ουκρα­νία, η Φιν­λαν­δία εισέρ­χε­ται αυτή την εβδο­μά­δα σε απο­φα­σι­στι­κή φάση σε ό,τι αφο­ρά την υπο­ψη­φιό­τη­τά της προς έντα­ξη στο NATO, με την τελι­κή επι­λο­γή της να ανα­μέ­νε­ται στα τέλη του Ιουνίου.

Η κυβέρ­νη­ση της σκαν­δι­να­βι­κής χώρας θα δώσει στη δημο­σιό­τη­τα ‑κατά όσα είναι γνω­στά, την Πέμ­πτη- «λευ­κή βίβλο» για τις συνέ­πειες του νέου προ­σώ­που που απο­κά­λυ­ψε η γει­το­νι­κή της Ρωσία.

Το κεί­με­νο, που δόθη­κε εντο­λή να συντα­χθεί στις αρχές του Μαρ­τί­ου, θα σημα­το­δο­τή­σει την έναρ­ξη δια­δι­κα­σί­ας στο κοι­νο­βού­λιο και εθνι­κού δια­λό­γου που μάλ­λον θα κρα­τή­σει αρκε­τές εβδο­μά­δες, ενώ το ζήτη­μα τίθε­ται επί­σης πιε­στι­κά και για τη γει­το­νι­κή Σουηδία.

«Θα κάνου­με διε­ξο­δι­κές συζη­τή­σεις» αλλά δεν θα κρα­τή­σουν «πάνω απ’ ό,τι χρειά­ζε­ται», είπε την Παρα­σκευή η πρω­θυ­πουρ­γός Σάνα Μαρίν. «Θεω­ρώ πως θα έχου­με ολο­κλη­ρώ­σει τις συζη­τή­σεις μας πριν από τα τέλη Ιου­νί­ου», πρό­σθε­σε η νεα­ρή σοσιαλ­δη­μο­κρά­τισ­σα πρωθυπουργός.

«Εκτι­μώ ότι η υπο­ψη­φιό­τη­τα θα υπο­βλη­θεί κάποια στιγ­μή τον Μάιο» ώστε να ληφθεί από­φα­ση στη σύνο­δο του NATO στη Μαδρί­τη στα τέλη Ιου­νί­ου, είπε στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο ο πρώ­ην πρω­θυ­πουρ­γός Αλε­ξά­ντερ Στουμπ, υπο­στη­ρι­κτής της ένταξης.

Η Φιν­λαν­δία έχει πολ­λα­πλα­σιά­σει τις δια­βου­λεύ­σεις τις τελευ­ταί­ες εβδο­μά­δες με πρα­κτι­κά όλα τα κρά­τη του βορειο­α­τλα­ντι­κού ιμπε­ρια­λι­στι­κού οργανισμού.

Όπως και η γει­το­νι­κή Σου­η­δία, η χώρα έλα­βε σαφείς δια­βε­βαιώ­σεις από τον Γενι­κό Γραμ­μα­τέα του NATO Γενς Στόλ­τεν­μπεργκ πως η πόρ­τα είναι ανοι­κτή και αρκε­τές εκφρά­σεις υπο­στή­ρι­ξης και παραί­νε­σης, από τις ΗΠΑ ως τη Γερ­μα­νία περ­νώ­ντας από τη Γαλ­λία και το Ηνω­μέ­νο Βασίλειο.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο